lulek-123 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować,a jak zabutelkuje juz teraz to tez bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Widocznie miałeś wysoką temperaturę fermentacji. Mogłeś zostawić jeszcze na parę dni na burzliwej, w takim wypadku zostaw na cichej na tydzień, żeby sobie spokojnie dofermentowało. Jeśli zabutelkowałbyś zaraz, to mogłyby być granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Na butelkowanie to na pewno za wcześnie. A czy za szybko zeszło.. pewnie i szybko, ale istotne jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji była. Mój pils zacierany od ub. niedzieli od zadania drożdży do dziś zszedł z 12,7 do ciut więcje jak 3Blg, ale temperatura to od 14 do 8,9 na dzień dzisiejszy. I na razie zostaje dalej na burzliwej jeszcze kilka dni.. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lulek-123 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Temperatura fermentacji to 19-20 stopni.Wedłu instrukcji Wesa miało być od 18-24 drożdze SAFBREW-T 58.Najgorsze jest to że zabutelkowałem. Było klarowne jak bendą granaty to kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Mało prawdopodobne żeby z tego miały być granaty (oczywiście jeżeli dodałeś środka do refermentacji w rozsądnej ilości). Co najwyżej może być trochę przegazowane po pewnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Czy ja dobrze rozumiem ? W sobotę zadałeś drożdże , a dzisiaj , tj poniedziałek butelkowanie ? 3 dni , licząc od zadania drożdży ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Nie powinno być granatów, tez butelkowałem z 3°Blg bo nie chciało zejść niżej. Najbardziej prawdopodobne jest to, że piwo będzie prze gazowane ( zobaczysz to po ok 1,5 miesiąca) oraz będzie dawało drożdżami i ich warstwa będzie dość duża na dnie butelki. ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Wbrew temu co twierdzą poprzednicy - mogą być granaty. Raz, że drożdże żarłoczne (T-58) i dwa, że ten brewkit powinien zejść do 2°Blg albo nawet ciut niżej. Kontroluj nagazowanie i razie czego szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lulek-123 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Ztego co sprawdzałem dzisiaj to muj balingometr moze miec sztacnietą podziałke o jakieś 1 lub 1.5blg czyli z tego co wychodzi piwo miało 1.5 może 2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) MÓJ drogi napisz dokładnie jak to warzyłeś (kiedy , ile litrów ) Wrzuć balingometr do wody o temp 20°C i będziesz wiedzieć dokładnie co i o ile Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się