waroms Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam Po lekturze tego forum i stron holenderskich wykombinowałem taki zestaw na Dubbla: - pilzneński 4.0 kg - carabelge 0.5 kg - pszeniczny jasny 0.5 kg - monachijski II 0.3 kg - biscuit 150 g - special B 150 g - caramunich 100 g Gotowanie 70' - Marynka (granulat) 7.8% - 25 g (60') - Styrian Goldings (granulat) 3.2% - 15 g (10') Dodatki - rodzynki 100 g (ostatnie 10') - cukier ciemny 200 g (ostatnie 10') Drożdże Wyeast Trapist High Gravity 3787 - 50 ml 52°C - 15 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min podgrzanie do 78°C i wysładzanie Teoretycznie powinienem otrzymać jakieś 20 litrów o gęstości 17-17,5°Blg. Ma to jakiś sens? Da się to pić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Przywieziesz na jakąś imprezę piwowarską to się dowiesz. Skład surowcowy nie ma tak dużego znaczenia dla pijalności piwa, podstawa do poprawna fermentacja i prawidłowość warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Przywieziesz na jakąś imprezę piwowarską to się dowiesz. Może się uda. Jak nie to, to inne. Skład surowcowy nie ma tak dużego znaczenia dla pijalności piwa, podstawa do poprawna fermentacja i prawidłowość warzenia. Poprawna fermentacja to dla mnie jasne - przynajmniej w teorii. A poprawność warzenia? Chodzi o utrzymywanie odpowiednich temperatur? Czy o coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 A poprawność warzenia? Chodzi o utrzymywanie odpowiednich temperatur? Czy o coś innego? Chodzi o to, żeby wykonać piwo poprawnie. Zakładasz np. 20L litrów 12°Blg a tu wyjdzie 28L sikacza i zaczyna się kombinowanie. Wyliczysz prawidłową goryczkę a wyjdzie bez chmielu, przechmielone albo walące skarpetą Tych niuansów jest dużo, ale najważniejsze, żeby piwo ci smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Myślałem że chodzi o coś konkretniejszego. Surowce już zamówione. Z lekkimi zmianami - np. bez Biscuita bo musiałbym go kupić min. 1 kg, więc nie bardzo miałbym co zrobić z tymi 850g które mi zostaną, a nie do każdego piwa jest sens ten słód dodawać. Zamiast Caramunich zamówiłem Cara Crystal 120 - w końcu skoro to piwo belgijskie to niech będzie w nim jak najwięcej słodów belgijskich. No i w związku z tym pozmieniały się trochę ilości... Zobaczymy czy i co z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 bez Biscuita bo musiałbym go kupić min. 1 kg, więc nie bardzo miałbym co zrobić z tymi 850g które mi zostaną, a nie do każdego piwa jest sens ten słód dodawać. W BrowAmatorze można kupować słody karmelowe na gramy (min. 50g). 1g za 1 grosz, więc jak nie masz możliwości magazynowania, to jak dla mnie rozwiązanie idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Zerknij tu: Będziesz miał porównanie http://www.piwo.org/forum/p93997-02-04-2011-15-03-13.html#p93997 Edytowane 3 Maja 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 WitamPo lekturze tego forum i stron holenderskich wykombinowałem taki zestaw na Dubbla: - pilzneński 4.0 kg - carabelge 0.5 kg - pszeniczny jasny 0.5 kg - monachijski II 0.3 kg - biscuit 150 g - special B 150 g - caramunich 100 g Chyba kto robił sprzątanie w magazynie słodów. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 bez Biscuita bo musiałbym go kupić min. 1 kg' date=' więc nie bardzo miałbym co zrobić z tymi 850g które mi zostaną, a nie do każdego piwa jest sens ten słód dodawać.[/quote']W BrowAmatorze można kupować słody karmelowe na gramy (min. 50g). 1g za 1 grosz, więc jak nie masz możliwości magazynowania, to jak dla mnie rozwiązanie idealne. Tak, wiem. Tam kupowałem. Ale o dziwo Biscuita nie ma w ofercie za 1 gr. Napisałem do BA w tej sprawie z pytaniem czy to pomyłka na stronie czy faktycznie tego słodu nie sprzedają w takich małych ilościach i czekam na wieści od nich... Chyba kto robił sprzątanie w magazynie słodów.:rolleyes: Może... A ja to powielę. To jak z ruskimi którzy ponoć w 50-tych lata skopiowali jakiś amerykański samolot tak dokładnie że w kabinie pilotów wkręcili w ścianę do niczego niepotrzebną śrubkę. Okazało się później że pilot amerykański w swoim samolocie sam ją sobie wkręcił żeby mieć na czym kurtkę wieszać. No cóż, doświadczenie mam małe, to i taki zestaw. Najwyżej następny będzie inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się