henry Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a15°%20svetla%20cerny%20orel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Pewnie masz racje i chodzi o monachijski choć z taką nazwą się jeszcze nie spotkałem po czesku to mnichovský slad po angielsku chyba Munich Malt ale już za to głowy nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Munich Malt po angielsku to prawidłowa nazwa.. mam na worku nadruk.. . W najgorszym wypadku zapytam "Sladka" z tego browaru, ale nie chce go zarzucać pytaniami.. lepiej zapytać o najważniejsze szczegóły.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Może i jest, ale w recepturze jest Bavaria.. wiec i kombinuję co to może byc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Patrząc na recepturę - stawiam na monachijski. Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zaraz, a monachijski to po czesku nie jest "bavorsky"? W sumie z formą Bavorský slad też się spotkałem, ale w mają Havířovie mają na bank pod nazwą Mnichovský Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Kto wie co to za słod Bavaria? Mnie wychodzi na to, że to monachijski... Monachium to stolica Bawarii więc może i pasuje.. Pytam bo przyglądam sie pewnej recepturze, a piwko mi bardzo smakowało: http://www.cerny-orel.eu/products/en-a1 ? ny%20orel/ Jeżeli chodzi o ten przepis: Light 15 ° One of our specials light type, the effort to stand out the richness offull malt flavor with a very delicate bitterness of Saaz hops. Trycombination with creamy cheese sauce. (Czech malt 63%, 37% of Bavaria, Zatec hops Premiant of 83%,17% hop extract, controlled fermentation in fermentation room takes 9 days, the lager cellar for at least 32 days) to nigdzie tu nie występuje słód "Bavaria". Podane jest tylko że 63% słodu pochodzi z Czech, a 37% z Bawarii. O typach słodu nie ma ani słowa. Słód monachijski po czesku, jako nazwa typu, nazywa się tylko i wyłącznie mnichovsky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ups.. zadałem pytanie, a odpowiedź ostatnia mi umknęła jakoś.. dzięli za informację. Spróbuję to jakoś rozgryźć.. ale pewnie bez zapytania u źródła się nie obejdzie. Jest możliwe, że w sierpniu będę w Czechach to spróbuję zachaczyć o restauracyjkę to wtedy zagadnę "Sladka" co tam sypie.. mailami raczej go nie będę zasypywał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się