Filipozo Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witam Dziś testowałem sobie zbijanie temperatury zagotowanej wody w fermentatorze (by nabrać wprawy przed pierwszym warzeniem): zbiłem do 22C (wlałem do fermentatora około 4 L zagotowanej wody i uzupełniłem resztę zimnej do 23 L). Po godzinie zauważyłem, że temperatura wody utrzymuje się na poziomie 23-24 C. Będzie to miało oczywiście wpływ na czas fermentacji burzliwej, która pewnie skończy się szybciej niż przewiduje instrukcja (Muntons Midland Mild Ale). Pytania: 1) Czy mimo iż fermentacja zakończy się np. po 3 dniach można przetrzymać piwko do 6 dni by pozbyć się ryzyka butelkowych granatów. Czy przetrzymanie brzeczki może mieć wpływ na smak? 2) Jak taka temp. wpłynie na smak (przekraczająca zalecaną - nic na to nie poradzę bo sąsiedzi w bloku mocno "dają do pieca")? Generalnie Craig (CraigTube) w swoim filmiku warzenia z brewkitu (na przykładzie zestawu startowego Coopersa) sugeruje by mimo wcześniejszego zakończenia fermentacji burzliwej wyczekać pełne 7 dni do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Zawsze możesz zlać na cicha, np na tydzień. Powinno to załatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Drożdże nie czytały instrukcji ani nie oglądały filmów instruktażowych. Butelkuj wtedy, jak odfermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witam 1) Czy mimo iż fermentacja zakończy się np. po 3 dniach można przetrzymać piwko do 6 dni by pozbyć się ryzyka butelkowych granatów. Czy przetrzymanie brzeczki może mieć wpływ na smak? 2) Jak taka temp. wpłynie na smak (przekraczająca zalecaną - nic na to nie poradzę bo sąsiedzi w bloku mocno "dają do pieca")? Generalnie Craig (CraigTube) w swoim filmiku warzenia z brewkitu (na przykładzie zestawu startowego Coopersa) sugeruje by mimo wcześniejszego zakończenia fermentacji burzliwej wyczekać pełne 7 dni do butelkowania. 1) Można, a nawet wypada. Zawsze lepiej trochę dłużej niż za krótko. 2). Może wpłynąć niekorzystnie. Weź pod uwagę, że podczas fermentacji wydziela się dodatkowe ciepło, więc temperatura w fermetorze może przekroczyć twoją temperaturę testową. Możesz zmontować "lodówkę" ze styropianu i do niej wrzucić kilka zamrożonych PET'ów. Możesz też się nie przejmować. Piwo może nie będzie idealne, ale na pewno będzie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Ja tam trzymam teraz na balkonie fermentatory. W nocy jest chłodno a za dnia jak mi się chce to namoczę zimną wodą jakieś prześcieradło i owinę nim fermentator. Utrzymuje mi się temperatura w okolicach 17-18 stopni więc w miarę ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 myślicie że obłożenie fermentatora zamrożonymi wkładami do lodówek turystycznych by zbić C to dobry pomysł? (mam takowe ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 No ale jak nie zrobisz jakieś izolacji np. lodówka ze styropianu to chyba często będziesz musiał te wkłady wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 oczywiście musi być izolacja - no cóż będę testował - przynajmniej będę miał co robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 owiń fermentator karimatom i włóż pomiędzy z 5 PETów i tak wymieniasz po 5 rano i wieczorem przez tydzień burzliwej. temperatura 23l powinna byc 17-19°C także na ALE jak i pszenice i najlepiej trzymaj tydzień na burzliwej. po prostu naucz się cierpliwości, bo potem i tak wypijesz przez pierwsze 2 tygodnie większość piwa. te z brew kitow są w miarę dobre dopiero jak leżakują kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretender Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 ... przynajmniej będę miał co robić dokładnie, m.in o to też chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) chyba się skuszę zbudować coś takiego źródło: http://www.autho-rity.info/2008/03/08/ibrews-fermenter-cooling-box-review/ Edytowane 10 Maja 2011 przez Filipozo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Obłożenie fermentatora zimnym ręcznikiem zbiło przez noc temp. do 21C. Teraz obłożyłem fermentator zimnymi koszulkami, które (jak wszyscy opisują) lepiej przylega i sprawdzę czy da się zejść jeszcze niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Weź pod uwagę, że podczas fermentacji wydziela się ciepło. To, że woda podczas Twoich prób będzie miała 21°C nie oznacza, że tyle będzie podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 @Grzechu dlatego zamierzam jeszcze zbić temp. i w tym celu pobawię się dziś w domowego majsterkowicza - zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wydaje mi się, że koszulki łatwiej zbiją temperaturę jeśli postawisz wszystko w przewiewnym miejscu. Parująca woda z tych koszulek powinna odebrać więcej ciepła. No i jeszcze jedno pytanie: może masz piwnicę lub bliskich znajomych z piwnicą? Było by łatwiej. Innym rozwiązaniem jest skrzynka ze styropianu i zamrożone butelki PET w środku. Zresztą na forum znajdziesz kilka pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Wczoraj przetestowałem sposób chłodzenia brzeczki: efekty i zdjęcia "tego co stworzyłem" można zobaczyć tutaj http://www.piwo.org/forum/t5295-Filipowe-Piwko-Domowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam Kolego Filipozo Proponuję zamiast budowy tej lodówki do której wkleiłeś link zbudowanie takiej skrzyni jak na zdjęciach Zbudowana jest z desek odzyskanych z palet przemysłowych w środku styropian 5 cm wyłożenie w środku tył od starej szafy.Temperaturę w środku mierzę stacją pogody http://biowin.pl/?bio=2&lang=pol&str=4&grupa=2&podgrupa=10&produkt=1199&session=4271ace6891673c474c08bac195 W tej chwili fermentuje mi piwo dolnej fermentacji temperatura w środku skrzyni około 11 °C a stoi w mieszkaniu w blokach. Na co dzień służy jako szafka nocna i skrzynia na puste butelki. Wadą tej lodówki z linka jest to że będziesz miał wszędzie kawałki styropianu i będziesz musiał uważać przy wkładaniu/wyciąganiu fermentatora który jednak trochę waży żeby jej nie uszkodzić. W razie pytań pisz na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Piter - dzięki za opis - na pierwszą warkę zrobiłem coś tymczasowego (opis tutaj http://www.piwo.org/forum/t5295-Filipowe-Piwko-Domowe.html) ale na przyszłe zamierzam jednak opracować coś solidnego i pozwolę się wzorować na twoim wykonaniu. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 A nie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się