danielson83 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Witam, Chciał bym uwarzyć jasne piwo coś w stylu Kolscha, zależy mi również na mocnej goryczce i aromacie chmielowym, gęstość ok 12°Blg Surowce: 4 kg - Pilzneński 0,5kg- Wiedeński Planuję zacierać tak: Całość wsypać do wody o temp. 55 °C ok 52°C -10 min 64°C -30min 72°C -30min 78°C° -filtracja Chmielenie 60 min magnum granulat (15%a-k) 10gr-60min perle granulat (8,2% a-k) 25gr 15gr-30min 10gr-5min Drożdże zwykłe US-05, i tu pytanie czy lepiej burzliwą przeprowadzić w 15-16°C czy może 18-19°C bo mam dwa pomieszczenia do wyboru? Proszę o ocenienie, ewentualne sugestie rady etc. wszystko mile widziane Pzdr;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Przy takim zasypie i takim chmieleniu powinieneś otrzymać ok. 25 L piwa 12BLG o IBU ok. 60. Zależy dla kogo ale bardzo mocna goryczka to jeszcze nie jest. IPA podchodzą, pod 120 więc zwiększył bym ilość tego magnum ja chcesz aby ci język wykręcało. Osobiście wolę piwa fermentujące w niższych temp. mają miej fuzlowatych i innych posmaków. Zależy jak kto lubi. Edytowane 11 Maja 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Według mnie bardzo dobra receptura, fermentuj raczej w chłodniejszym pomieszczeniu. Jakbym miał zasugerować jakieś zmiany, to zwiększ ilość chmielu na aromat do ok. 20g na 5 min. gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Za sobą mam dopiero dwie pszenice zacierane, a chmielenie Lubuskim także chciał bym trochę goryczki tym razem uzyskać... Czyli raczej chmielu więcej Magnum 15gr? Perle 35 gr? A tak jeszcze przy okazji czy wymagane jest coś w "stylu" lagerowania po refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) zostałbym przy takim chmieleniu: 60' - Magnum 10g 30' - Perle 15g 5' - perle 20g W ten sposób uzyskasz 33 IBU chmieląc szyszką, a 36 IBU jeżeli masz granulat. To już co najmniej 2 razy więcej niż w większości "sklepowych" piw Po refermentacji to już tylko degustacja jest wymagana Lagerowanie możesz odpuścić. Edytowane 11 Maja 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się