waroms Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam Drożdże płynne Wyeast 3787 THG, wyprodukowane w styczniu 2011. 4 dni temu rozbiłem pojemniczek z pożywką i następnego dnia torebka pięknie spuchła. Ale że w instrukcji kazali czekać tyle dni ile miesięcy minęło od daty produkcji więc stały sobie te drożdże przez 3 dni w temp. ok. 22°C. Wczoraj zagotowałem w 1 litrze wody 100g ekstraktu. Po wystudzeniu do 20°C dodałem drożdże, zamieszałem i odstawiłem (cały czas w temp. ok. 22°C). Dzisiaj rano, po 12 godzinach piana na wierzchu była ledwo widoczna. Teraz po 24 godzinach od zadania drożdży wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej. Czy tak to powinno wyglądać? Drugie pytanie: jeśli chcę warzyć w niedzielę, to mogę te drożdże tak trzymać jak teraz czy schować je do lodówki? Trzecie pytanie: jak użyć tego startera? Ja będę miał już nachmieloną i schłodzoną brzeczkę to mam całość z tego słoika chlusnąć do fermentora czy zlać płyn z góry a do fermentora dodać tylko to gęste z dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Wygląda OK. Nie musisz chować do lodówki. Najlepiej zlać płyn (spróbuj czy nie kwaśny), dodać trochę brzeczki dla rozruszania drożdży i po kilkudziesięciu minutach wlać wszystko do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 ... 4 dni temu rozbiłem pojemniczek z pożywką i następnego dnia torebka pięknie spuchła. Ale że w instrukcji kazali czekać tyle dni ile miesięcy minęło od daty produkcji więc stały sobie te drożdże przez 3 dni w temp. ok. 22°C. "Po rozbiciu kapsułki (woreczka) z pożywką, saszetka napęcznieje do wyglądu balonika. Samo pęcznienie będzie trwało przeciętnie tyle dni, ile miesięcy upłynęło od daty produkcji." Po napęcznieniu starter można już robić. Wygląda dobrze. Raczej nie chłodzić. Ja wlewam całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 "Po rozbiciu kapsułki (woreczka) z pożywką, saszetka napęcznieje do wyglądu balonika. Samo pęcznienie będzie trwało przeciętnie tyle dni, ile miesięcy upłynęło od daty produkcji." No właśnie - między datą produkcji a rozbiciem kapsułki minęło 3,5 miesiąca. A pęcznienie saszetki (do postaci twardego balonika) trwało mniej niż 1 dzień. Czyli jak rozumiem już wtedy mogłem robić starter. Ja czekałem 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Czyli jak rozumiem już wtedy mogłem robić starter. Tak. Przetrzymanie nie powinno wyjść na złe, ale było zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lambert704 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ostatnio kupiłem te drożdże w browamatorze i sytuacja wyglądała identycznie jak u Ciebie. Po 1 dniu zamiast po 3 torebeczka była maksymalnie napęczniała. Płyn zlałem. Po fermentacji burzliwej byłem zaskoczony ich rozmnożeniem, prawdopodobnie tak jak ja będziesz miał sporo gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ja te drożdże 3 dni temu odpalałem były 10 miesięcy po dacie produkcji i na drugi dzień już był balonik więc są wytrzymałe na długotrwałe przechowywanie w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Mieszalnik magnetyczny gotowy do pracy pytanie jak mocno mieszać żeby natlenienie startera było dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam Na powierzchni startera powinien być widoczny "wir' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się