josefik Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) Piana: niewielka, szybko opadająca, delikatna mgiełka. Kolor: żółto-złoty Wysycenie: niskie Zapach: ożywczy, lekko owocowy Smak: lekkie, kwaskowe. delikatne, na finiszu owocowe , na pierwszym planie jednak koński pączek Nie wiem czy dobrze odczytałem nr warki, dostałem piwo na WWP ale wydaje mi się że już to piwo piłem w Zielonej Górze jako 3 spontana od Wogosza. Jeśli nie to gratuluję kolejnej udanej warki. W Wiśle AgaL mówiła że ze końska derka jednak tak nie pachnie, nie mam w tym rozeznania specjalnego ale gdyby co to zmieniam określenie na pączka dla mnie jest tożsame Ale wracając do meritum piwo bardzo udane, wyraziste, dla mnie z najwyższej półki Edytowane 13 Maja 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Nie spodziewaliśmy się tak pochlebnej opinii . Piwo wyszło jakie wyszło, raczej średnie - mało autentyczne w stosunku do pierwowzoru - lambica. Pierwotnie fermentowaliśmy na S-33, do cichej dolaliśmy potem mieszankę robaczków z Wyeasta. Nie był to chyba najlepszy pomysł bo przede wszystkim piwo niezbyt się zakwasiło. Następnym razem robaczki trafią do świeżej brzeczki, zobaczymy co wtedy będzie się działo . Przed rozlewem do butelek, 6 miesięcznego lambika (#75) pomieszaliśmy ze świeżym (#90) żeby zniwelować trochę tego konia (w czystym #75 to dopiero było go czuć ) i zapewnić trochę cukrów do refermentacji. Całość ma obecnie 11 miesięcy (5 w butelce). W kolejce do rozlania czekają jeszcze: Kriek, Cassis i Fruit Defendu, więc się szykuj na kolejne mocne doznania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Zniwelować konia? Proszę NIE! Wczoraj naprawdę wypiłem to piwo z wielką satysfakcją, stąd ta euforia . edit odpowiadała mi właśnie ta delikatna kwaskowość w połączeniu z końskim pączkiem Czasami bywa że jest się lepszym od oryginału ale nie przejmuj sie tym za bardzo. Edytowane 14 Maja 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się