JakubS Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 IPA 16°Blg 21l zadana drozdzami WLP051 po ponad dobie nie okazuje zadnych oznak fermentacji. W nocy niestety temperatura spadla do okolo 16°C teraz jest 20°C. Powinienem zaczac sie obawiac czy te drozdze tak maja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Przygotowałeś starter z tych drożdży? EDIT Jaka była data produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Startera nie robilem a drozdze maja waznosc do 30.06.2011. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Panikować bym zaczął dopiero za kolejne 24h... Jednak zawsze otwierając nowe drożdże płynne należy robić starter, cokolwiek by producenci nie wypisywali na opakowaniu - ich jest po prostu za mało na szybki start! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Data ważności nie gwarantuje odpowiedniej ilości żywych drożdży. Niestety nawet dobrze przechowywane drożdże White Labs powinno się namnożyć w starterze jeśli mają więcej niż 2 miesiące (samemu bym nie ryzykował jeśli by były starsze niż miesiąc). Z tego co pamiętam WLP mają 6 miesięczną datę ważnosci, to nam daje,że drożdże mają około 4 miesięcy. Czyli niestety wychodzi,że jest za mało drożdży by szybko i zdrowo rozpocząć fermentację. Jeśli wszystko dobrze wyczyściłeś i nie będziesz zbyt często otwierał fermentora to drożdże prędzej czy później wystartują z tym że piwo może wyjść bardziej estrowe niż by wyszło z optymalną ilością żywych komórek drożdżowych. Do tego brzeczka jest gęstsza czyli drożdże mają troszkę trudniejsze warunki pracy. Tyle teorii, w praktyce ... nie martw się prędzej czy później wystartuje i piwo będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Jesli wierzyc w ta informacje: "Each vial is equivalent in cell count to a pint starter, or 75-150 billion cells. " to starter nie byl potrzebny. Testowalem wczesniej inne odmiany WLP i kazda ruszala ladnie bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Tyle teorii, w praktyce ... nie martw się prędzej czy później wystartuje i piwo będzie dobre. Oby. Szkoda by mi bylo Chinook 60g, Cascade 60g i Amarilo 30g Czy jesli powiedzmy do jutra wieczora fermentacja nie ruszy jest sens zadania tego 1,5 paczki US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Jesli wierzyc w ta informacje: "Each vial is equivalent in cell count to a pint starter, or 75-150 billion cells. " to starter nie byl potrzebny. Testowalem wczesniej inne odmiany WLP i kazda ruszala ladnie bez startera. Zgadza się. Tylko ilość drożdży nie jest wartością stałą. Umierają powoli i z tygodnia na tydzień masz ich mniej. Pozatym 568ml starter to jednak mały starter do tego część drożdży już zdechło czyli... za mało drożdży by rozpocząć fermentacje w kilka godzin. Moim zdaniem ruszą za kilka godzin, z tym, że musisz liczyć na efekty uboczne takie jak: wysokie ryzyko infekcji dodatkowe produkty fermentacji, najczęściej wyższy poziom estrów niskie odfermentowanie, ciężkie kleiste piwo itd. Do tego fakt, że piwo miało 16°Blg na starcie utrudnia sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się