maxhot Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Według literatury jednym ze sposobów na zwiększenie wydajności jest zacieranie na zimno.Napisane jest że słód zalewa się wodą i zostawia na noc,pytanie jak to wygląda w praktyce zwiększa się wydajność ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 zacier przez noc się zakwasza oraz skrobia pęcznieje, przez co zwiększa się wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 zacier przez noc się zakwasza oraz skrobia pęcznieje, przez co zwiększa się wydajność. Pytanie czy warto stosować takie zacieranie,jaki jest stopień zakwaszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Ja zacieralem na cieplo przez noc. Efekty ok, wysoka wydajnosc, ale piwo nie jest takie dobre jakby byloby robione tradycyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeśli chodzi o zakwaszenie zacieru niższą temeraturą, tutaj jest to opisane: http://www.piwo.org/forum/t3024-100%25-Pilznenski-12-5-%B0Blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 w TEJ dyskusji był poruszany ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Leczenie marnej wydajności przy użyciu czy to dekokcji czy namaczania słodu czy innych myków z zacieraniem to pomylenie przyczyny z objawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Zgoda, rozwiń proszę swoją myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Ja wypowiedź zgody rozumiem tak: Nienamaczanie słodu nie jest przyczyną marnej wydajności a powód jej jest zupełnie inny - np. grubość śruty, pH, stosunek śruta - woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się