malinatbg Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Witam. W planach miałem poczynić Koelscha i ześrutowałem słód. Jednak nieubłaganie zbliżający się egzamin dojrzałości uniemożliwił mi to, a teraz temperatura nie pozwala mi już na zrobienie piwa w tym stylu. Mam w już gotowe i wymieszane słody: Pilzneński - 4 kg Pszeniczny - 0,5 kg Zakwaszający - 0,03 kg Czy da się z tego wykombinować jakieś piwo malinowe. Jeśli tak to ile syropu dać żeby poczuć smak i lepsze będą drożdże S-04, US-05 czy S-33? Jeśli z tego malina nie widzi się Wam to co w zamian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Pilzneński 1 kg Monachijski 0.5 kg Karmelowy 20-50 EBC - 1 kg Zacieranie 10 min 62 °C 60 min 72 °C Syrop malinowy herbapol 5 x 420 ml dolany na zimno po schłodzeniu Wyjdzie +/- 25 litrów 12 BLG Chmiel wedle uznania, drożdże S-04. Do refermentacji też użyj syropu herbapolu (po odpowiednim przeliczneniu) + 4-6 tabletek (na litr) słodzika Cologran z Lidla (obowiązkowo, bo będzie kwas) Wyjdzie super piwko, lepsze od Redsa, kobiety zwariują Edytowane 18 Maja 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Przepis zapisałem już i myślę że skorzystam, jednak tak jak napisałem. Mam już ześrutowany słód w jednym baniaku i wypadałoby coś wykombinować, a 20°C na Koelsch to raczej za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Zbyszek a jakie masz BLG przed dodaniem soku? ew do ilu wysładzasz i słodzik rozpuszczasz czy dajesz w tabletkach i do refermentacji na oko ile syropu np na 10l piwa Edytowane 18 Maja 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Ja robie tak, żeby mniej więcej połowa ekstraktu (BLG) była ze słodów a połowa z syropu malinowego - i wychodzi ok, LP bardzo chwali Syropów nie wolno pasteryzować, na zimno trzeba lać. czyli na 10 l - 2 butelki po 420 ml. Słodzik rozpuszczam w gorącej wodzie, ale obowiązkowo Cologran z Lidla - inne które próbowałem się nie nadaja bo są z aspartamem (lub Ksylitol - cukier brzozowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jq Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Bez chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Chmiel wedle uznania, drożdże S-04. Koncentrujcie się bardziej przy czytaniu. Przeliczyć syrop z 25l na 10l to chyba też nie jakieś wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) ... Do refermentacji też użyj syropu herbapolu (po odpowiednim przeliczneniu)... W kolejnych postach też brak "odpowiedniego przeliczenia", może trochę precyzyjniej - chyba, że tajemnica piwowara Zostałem niejako przymuszony do wykonania takiego maliniaka, także (mam nadzieję) za 2-3 tygodnie będę bardzo zainteresowany refermentacją - wolę wiedzieć wcześniej . Edytowane 7 Czerwca 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 syrop na chyba 72 g cukrów w 100 ml więc około 10-11 ml syropu na litr piwa będzie dobrze ( = około 7.5 - 8 g cukru na litr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Na etykiecie zalecanego Hebapolu, nie znalazłem informacji o cukrach, dlatego dopytuję. Skoro temat masz wypraktykowany - tylko wypada skorzystać z doświadczenia, ze słodzikami również. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Na etykiecie zalecanego Hebapolu, nie znalazłem informacji o cukrach, dlatego dopytuję. Jest na etykiecie zawartość w 100 ml syropu - 72g węglowodanów. Do tego dowiadujemy się że tymi węglowodanami mogą być cukier, czyli sacharoza lub syrop glukozowo-fruktozowy. Myślę że to są wystarczające dla nas dane na temat zawartości cukru. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez malinatbg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 72 g węglowodanów w 100 ml syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 72 g węglowodanów w 100 ml syropu. Wczesne godziny ranne robią swoje. Drożdże koniecznie S-04 czy mogą być jakieś inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Jest na etykiecie zawartość w 100 ml syropu - 72g węglowodanów. ... Wczesne godziny ranne robią swoje. Faktycznie jest zawartość. Późne godziny wieczorne robią swoje . Edytowane 8 Czerwca 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się