WielkiX Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam Po chmieleniu dolałem wody do tych 19 litrów, żeby zachować odpowiednie nachmielenie. Fakt faktem, trzeba było zmierzyć BLG po chmieleniu. Tymczasem piwko bulka ładnie w piwnicy =D. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) (przez przypadek dwa razy to samo) Edytowane 20 Czerwca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić Na przyszłość możesz pobrać próbkę do pomiaru przed samym końcem chmielenia - wtedy wynik końcowy niewiele się już zmieni, a infekcji bać się nie musisz. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Możesz również "odzyskać" próbkę do pomiaru gęstości z osadów która zostawiasz w garnku po chmieleniu. Tą samą próbką później płuczesz szklankę w której rehydratowały się drożdże i zlewasz do oddzielnej butelki. Jeśli nic się nie zakazilo - masz od razu próbkę do oceny fermentowalności brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Jeśli nic się nie zakazilo - masz od razu próbkę do oceny fermentowalności brzeczki. Nawet jak się próbka zakazi to można po trzech dniach pomiaru dokonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Witam Dzis butelkowanie - moglibyscie podac ile cukru (bialy krysztal) dodac na 20 L brzeczki nastawnej dla tego Pale Ale ? A ile glukozy ? Bo nie wiem czy mi sie uda dzis glukoze w wiekszym opakowaniu dostac uda. Pozdro Edytowane 11 Lipca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi