Skocz do zawartości

Koelsch 11,5°Blg co dalej


Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę 14.05.2011r. popełniłem kolejną warkę, tym razem był to Koelsch 11,5°Blg wg. przepisu Centrum Piwowarstwa, dzisiaj po 8 dniach fermentacji pobrałem próbkę do pomiaru gęstości i wyszło 1,5°Blg, jeśli chodzi o Koelscha i w ogóle piwa zacierane mam jedynie porównanie z Koelschem 13°Blg z zestawu BA i jeśli chodzi o klarowność tego aktualnego piwa to wg mnie jest ona nawet lepsza od mojego pierwszego piwa z BA po 10 dniach cichej fermentacji i tutaj moje pytanie co robić dalej z tym piwkiem? przelewać na cichą i czekać? czy może potrzymać jeszcze trochę na burzliwej i butelkować? Dodam jeszcze, że zasyp zwiększyłem i było to:

 

- Pilzneński ok. 4,5 kg

- Pszeniczny jasny 1 kg

- Zacieranie: 61-63?C ? 60min, 71-73?C ? 10min

- Gotowanie: 60min chmiel Lubelski 55g. na początku i 15g. + ok. 4g. mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min

- Drożdże: Danstar Nottingham

 

Z tego wyszło mi ok. 26,5 - 27l brzeczki o gęstości 11,5°Blg fermentacja w zmiennej temperaturze 17 - 22°C (niestety nie byłem w stanie utrzymać równej temp.)

Edytowane przez BasTek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.