BasTek Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) W sobotę 14.05.2011r. popełniłem kolejną warkę, tym razem był to Koelsch 11,5°Blg wg. przepisu Centrum Piwowarstwa, dzisiaj po 8 dniach fermentacji pobrałem próbkę do pomiaru gęstości i wyszło 1,5°Blg, jeśli chodzi o Koelscha i w ogóle piwa zacierane mam jedynie porównanie z Koelschem 13°Blg z zestawu BA i jeśli chodzi o klarowność tego aktualnego piwa to wg mnie jest ona nawet lepsza od mojego pierwszego piwa z BA po 10 dniach cichej fermentacji i tutaj moje pytanie co robić dalej z tym piwkiem? przelewać na cichą i czekać? czy może potrzymać jeszcze trochę na burzliwej i butelkować? Dodam jeszcze, że zasyp zwiększyłem i było to: - Pilzneński ok. 4,5 kg - Pszeniczny jasny 1 kg - Zacieranie: 61-63?C ? 60min, 71-73?C ? 10min - Gotowanie: 60min chmiel Lubelski 55g. na początku i 15g. + ok. 4g. mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min - Drożdże: Danstar Nottingham Z tego wyszło mi ok. 26,5 - 27l brzeczki o gęstości 11,5°Blg fermentacja w zmiennej temperaturze 17 - 22°C (niestety nie byłem w stanie utrzymać równej temp.) Edytowane 23 Maja 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Jak tak zacierałem, to też mi z kolscha wyszedł mózgotrzep. Możesz odlać na cichą, niech się poklaruje ze 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Zlewaj zlewaj, cicha nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się