dennis Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 witka, czy Wasze fermentory są szczelne? u mnie przy zamkniętej pokrywce i clo2 w środku jak intensywnie mieszam gór-dół to mi kropelki jednak się wydostają (chlapią po podłodze) i nie wiem czy to aby nie dyskwalifikuje takiego sprzętu.... Z kolei jak używałem piro do dezynfekcji to jak zamknąłem fermentor z płynem i zamieszałem to fermentor puchł więc widać było że gaz się nie ulatniał... tylko od tamtego czasu było parę otwarć fermentora i może już zdążył się rozszczelnić... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Cześć, są dwa rodzaje fermentatorów i jeden z nich ma tak zwany mikro-uchył należy zamykać fermentator na dwa razy.. Może masz taki to spróbuj mocno docisnąć pokrywę aż zaskoczy.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Swego czasu rozpocząłem taki wątek o nieszczelnych fermentorach http://www.piwo.org/forum/t4417-Nieszczelne-fermentory.html Skorzystam z okazji, żeby sprostować swoją wcześniejszą opinię. Od tamtej pory moje przekonanie o nieszczelności ewoluowało, tzn fermentory są szczelne, ale nie wolno wypaczać wieka brutalnym otwieraniem. Należy używać plastikowej karty i przeciągnąć dookoła. Może być kredytowa , ale lepiej przeterminowana. Tak jak uczy browamator. Druga sprawa jest taka, że nawet niewielkie nieszczelności nie robią tu żadnej różnicy, bo i tak tlen się tamtędy nie dostanie ze względu na wyższe ciśnienie w środku. A nawet jak się dostanie to nie w takiej ilości żeby zaszkodzić. Jeśli masz ochotę to możesz poczytać o bulkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Niektórzy fermentują w otwartych pojemnikach ,albo tylko nakrytych pokrywą. Sam osobiście tak robię i nie ma z tym problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Nie używam rurki. Raz miałem taki wypadek, że zapomniałem rozszczelnić wieko fermentora po przeniesieniu go do "fermentowni" (w moim wypadku pod łóżko, warzę małe warki, mam fermentory 10 litrowe). W środku nocy obudził mnie huk wysadzanej pokrywy - na szczęście tylko trochę się wychlapało. Od tej pory bardzo sobie cenię nieszczelne fermentory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się