yapko Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) #17 i #18 Pilzneński 4.5kg Monach. II 1kg Carapils 400g Zakwaszający 100g Zacieranie 64st 25" 72st 35" 76st filtracja Mimo drobnego śrutowania poszło gładko i odebrałem 32l brzeczki. podzieliłem na 19L/13L. Chmielenie #17 (15L) Simcoe 20g 60" Citra 20g 15" Citra 20g 0" Gęstwa US-05 z warki 15. Jeszcze trochę Citry pójdzie na cichą. #18 (10L) Magnum 10g 60" Lubelski 15g 20" Lubelski 15g 0" Pół saszetki uwodnionych W34/70 - taka warka-starter żeby mieć gęstwę na większego pilsa. Kilogram Monachijskiego II mocno przyciemnił piwo, mogłem dać połowę tego ale że mam aż 3kg na stanie to chciałem się pozbyć. Zobaczymy jaki będzie efekt finalny. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 #19 Pils II Pilzneński 4kg Carapils 0,3kg Zacieranie od 40 do 64 st C bez przerwy, 64 st 20 min., 72 st 30 min. 76 st filtracja. Zadane gęstwą z warki #18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Warka 18 okazała się dobrą szkołą jak nie robic piwa na słodzie pilzneńskim - gotowanie grzałką zanurzeniową i chlodzenie przez wystawienie garnka na przymrozek zaowocowało książkowym DMS Na szczęście #19 gotowałem w bifinecie a chłodziłem już chłodnicą i piwo jest dobre jak na fermentacje w 12-13st C. a jeszcze trochę się polageruje w lodówce i ułozy. Zaopatrzyłem się w chmiele saaz i mittelfruh więc na tapete pójdą teraz dolniaki czeskie i niemieckie a jak dorwe tetnanger'a to jeszcze Sam Adams. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 #20 - Pils bohemski Klepiskowy Bruntal 4.5kg Zakwaszający 100g Zacieranie 55 st. C 15min 64 st. C na czas dekokcji (30-45min?) dekokt 1/3 72 st. C 30 min 76 st. C i filtracja Gotowanie 90 minut Chmielenie Marynka gr 25g - 60 min. Saaz sz. 20g - 15 min Saaz sz. 20g - 0 min Zadane połową gęstwy z #19. Piwo fermentuje u kolegi w piwnicy, mam nadzieję że warunki okażą się OK ale zarówno gęstwa jak i temperatura stanowią wielką niewiadomą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) #21 Pils niemiecki Przy tym piwie postanowiłem wrócić do korzeni czyli zacierania jednotemperaturowego w zaizolowanej kadzi filtracyjnej. Trochę męczyło mnie już zacieranie dekocyjne lub mieszanie zacieru z 3 przerwami przez 2 godziny i chciałem porównać efekt zacierania na lenia. Pilzneński Litovel 4kg Zakwaszający 100g Zacieranie 68-64 st. C przez 70 minut, 14L wody. Wysładzanie 2x7,5L 80 st C. Gotowanie 75 minut. Chmielenie Marynka gr 10g - 60 min (miał być Magnum ale został w Krakowie) Perle gr 15g - 60 min Mittelfruh gr 20g - 15 min Mittelfruh gr 10g - 0 min Zadane połową nowej saszetki W34/70 gdyż gęstwa z poprzednich warek jest już chyba zbyt wiekowa i zanieczyszczona. Edytowane 6 Lutego 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 #22 Marcowe bursztynowe Marzen ciemny jak ten zeszłoroczny z Bierhalle Katowice-Wrocław pils Litovel + Bruntal 2kg monachijski II Weyermann 1.5kg wiedenski Weyermann 1kg Caramunich II Weyermann 0.4kg Zacieranie 67-64st C. 70 minut. Gotowanie 80 minut. Chmielenie 20g Perle 60" 10g Marynka 60" 10g Mittelfruh 15" 10g Lubelski 15" 5g Mittelfruh 0" 5g Lubelski 0" Wyszło 21L 14Blg + troche wylałem z chmielinami bo za mało było do odzyskania. Zadane całym osadem spod warki 21 - bardzo czysty po fermentacji w temp 7 do 10st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 #23 IPA #24 AIPA Zasyp: Pale Ale 5kg Pszeniczny 0,2 kg Caraamber 0,6kg Caraaroma 0,2kg Zacieranie 66-64 st.C 70 minut Odebrałem 25L brzeczki, podzielilem 12/13L Chmielenie IPA 15g Phoenix 60" 6g Marynka 25" 20g Fuggle 10" 10g Fuggle 0" AIPA 15g Magnum 60" 15g Amarillo 10" 15g Amarillo 0" W planie 20g Citra na zimno do AIPA Zadane US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #20 - Pils bohemski Zadane połową gęstwy z #19. Piwo fermentuje u kolegi w piwnicy, mam nadzieję że warunki okażą się OK ale zarówno gęstwa jak i temperatura stanowią wielką niewiadomą No i okazało się (po raz kolejny) że warto dać piwu czas - czytałem o Anteks'owym lagerze co leżał kilka miesięcy, mój po dwóch miesiącach na buzliwej okazał się nie tylko nie zakażony ale smaczyny (dojrzały, klarowny, nie nagazowany). Jakby nagazować z butli to na drugi dzień byłby już przednim pilsem. Wyszło ponad 23 litry z 4,5kg wiec piwo lekkie ale dobre. Nie miałem warunków do rozlewu, mam nadzieję że nie zakażę w butelkach. To piwo razem z Marcowym #22 niech zrekompensuja nieudane dolniaki 18, 19 i 21. IPA też leżą na burzliwej tydzień wiecej niż planowałem, mam nadzieję że im wyjdzie na dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Dzisiaj rozlałem #23 do butelek (bez cichej) - połączenie fuggle ze szczypta marynki bardzo fajne, moje pierwsze piwo z fuggle ale właśnie tego brytyjskiego smaku i zapachu szukałem. Uzyskałem też 500ml gęstwy us-05, może jutro coś uwarzę żeby wykorzystać. #24 przelane na cichą z 20g Citry, trochę gorzej pachniało i smak płaski, amarillo chyba mi zwietrzało. Zobaczymy co będzie po Citrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #25 Polskie Pale Ale a'la Full Aroma Hops #26 miodowe wg przepisu ZybszkaT Pilzneński 5kg Zacierane jednotemperaturowo 65-63st przez godzine, niestety wyszło nie tak "słodko" jak zamierzałem. Chmielenie Magnum 35g 60min Lubelski + Saaz 50g 30 min. Saaz 20g 5min. Po gotowaniu wyszło aż 30-31 litrów 11.5 BLG (niezła wydajność ale okupiona zatkaną filtracją) i nie zmieściło się w fermentorze więc szybka decyzja robimy #26 miodowe wg rad ZbyszkaT. 5L poszło do wiaderka 15L i po tygodniu dodałem 500g miodu wielokwiatowego, 200g miodu spadziowego i 4 L wody. Zobaczymy co płeć piekna na to. Drożdże US-05 z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) #27 Sierra Nevada Pale Ale Klon tego piwa planowałem już jakiś czas temu. Pilzneński Litovel 5.3kg Carapils 0.3kg Crystal 120 EBC 0.3kg Zacieranie jednotemperaturowe 66 - 64 st. 60 minut. Chmielenie: Magnum 25g 60 min. Perle 25g 30 min. Cascade 30g 15min. Cascade 30g 0 min. Wyszło 24 litry 15 blg, dodałem 3 litry wody żeby uzyskać 13 BLG jak w oryginale. (Tak na prawde dodałem 2 żeby drożdże nie wyszły, 1L dodam na cichą, takie małe HGB ) Przy tej warce pierwszy raz użyłem refraktometru GEFO który udało mi się okazyjnie trafic na allegro. Wykazał 14.8 BLG a ballingomierz Biowin 15.5 BLG. Rozrzut mniejszy niż się spodziewałem. Będę teraz starał się mierzyć BLG brzeczki przedniej, wysłodzin i piwa po fermentacji ale nadal uwarzam tak jak np. Bielok że do robienia dobrego piwa wystarczy najtańszy balingomierz lub nawet można się obejść bez niego. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 #28 Lekkie IPA Pilznenski 4.5 kg Carahell 300g Carapils 200g Crystal 120 EBC 300g Magnum 35g 60min Wilamette 20g 35min Cascade 20g 15min Wilamette 20g 15min Cascade 20g 0min Wilamette 20g 0min Wyszło 25L 12.2 Brix (11.8 plato). Zadane starterem z paczki US-05 i litra rozwodnionej brzeczki przedniej. Mam nadzieję że taka ilość słodów karmelowych da wystarczające ciało żeby zrównoważyć chmielenie, zobaczymy za 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 #28 Przelane na cichą przy ok 2.5 blg (5.6 brix przy początkowym 12.2 brix). Dodałem resztkę cascade (22g) na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 #28 zabutelkowane i już zdegustowane, bardzo fajne ale jednak dominuje cascade i od #27 różni się niewiele. Jest raczej jego kontynuatorem bo SNPA już prawie całe rozdałem i wypiłem ze znajomymi. #29 - Chocolate Coffee Milk Stout Chateau Pale Ale 4.5kg Monachijski II 0.5kg Caramunich III 0.1kg Caraaroma 0.2kg Czekoladowy 0.4kg palony jęczmień 0.1kg Zacieranie 70 min 67-63st. Chmielenie 40g EKG 60 min. 30g EKG 10 min. Przy rozlewie będę dodawał jeszcze wywar z kawy i laktozę do części piwa, będą trzy wariacje stouta z jednej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) #30 Full Aroma Hops vol. 2 Chateau Pale Ale 6kg Carapils 0.25kg Carahell 0.15kg Zacieranie 200(!!) minut 67-62 st C. Magnum 34g 60 min Perle 18g 25 min Lubelski 48g 10 min Magnum 15g 0min Lubelski 15g 0 min Wyszło 22L 16 BLG, coś dużo odparowało albo źle wyliczyłem wode do wysładzania (zacierałem gęściej niż zwykle). Dodałem wody do 24,5 L i zadałem drożdże z dość wiekowej gęstwy po #28. Jak piana opadnie to dodam jeszcze 4L wody. Edytowane 24 Września 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka #30 przelana na cichą, rozdzieliłem na dwie części i do jednej poszło 15g Magnum + 15g Lubelskiego a do drugiej 25g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 #31 A'la Grodziskie - wiem że grodzisz w zimie bez sensu ale ześrutowane słody czekały od lipca a nie miałem pomysłu co dodać/zmienić. Poza tym smakuje mi to piwo. Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Pszeniczny Wędzony 1kg Jeczmienny Wędzony 1kg Zacieranie 90 minut 65-60 st (mała pojemność cieplna zacieru i niska temp. powietrza) Chmielenie skopiowane od Dżonego ale zmienione na wiekszy aromat Sybilla 35g 60 min Lubelski 20g 20min Lubelski 20g 0 min Wyszło ok 25 litrow 10,2 brix, dodam 5L po burzliwej. W trakcie warzenia zabutelkowalem warke #30. warka #29 - piwo wyszło bardzo dobre jak na pierwsze ciemne w mojej karierze. Jedynie nastepnym razem dodam słody palone pozniej bo w wersji bez laktozy czuć kwaśny posmak palonego zboża. Zgłoszę to piwo na konkurs Mikołajkowy, zobaczę na jakim poziomie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 #32 Pils na otwarcie sezonu lagerowego Pilzneński Litovel 4.5 kg Chateau Pale Ale 1 kg Carapils 0.45 kg 63-62 st C 50 min 68-67 sr C 20 min Gotowanie 90 min Chmielenie Marynka 30g 70 min Magnum 15g 70 min Lubelski 20g 20 min Tettnanger 20g 10min Lubelski 20g 0min Tettnanger 20g 0min Mech irl. uwodniony 6g 15 min Wyszło 28 L 12.5 blg (13 brix), napowietrzone i zadane uwodnioną saszetką w34/70. Grodziskie juz w butelkach - smakuje swietnie mimo lekkiego chyba kwasa. Pozostałości w fermentorze miały nieprzyjemny zapach ale samo piwo pachnie i smakuje dobrze. Wszystko przez słabej jakości gęstwę użytą do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 #32 Zszedł po 6 dniach z 12.5 do 5.3 blg, piana wysoka wiec wszystko przebiega OK. Temperatura w piwnicy 12 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) #32 juz w butelkach, po dwóch tygodniach na cichej wyglad i jak i zapach zapowiadaja udane piwo wiec licze na 52 butelki niezłego pilsa. Poszło 180g glukozy na 27.5 L #33 American Red/Amber Ale Chateau Pale Ale 4 kg Pilzneński Litovel 2 kg Melanoidynowy 0.3 kg Karmelowy Jasny 0.3kg Caraaroma 0.1kg Karmelowy Ciemny 0.2kg Palony Zywiec 0.05 kg Gotowanie 60 min. Magnum 25g 60' Simcoe 25g 10' Mech irl. 5g 10' Simcoe 20g whirlpool Citra 20g whirlpool Po raz pierwszy dodałem chmiel na aromat juz po lekkim schłodzeniu brzeczki i zostawiłem na 15 minut. Pozostało 35g mieszanki Simcoe i Citra na cichą. Wyszło 27 L 12.5 blg ale coś nie tak z pomiarem - 6L wysłodzin gotowane osobno i chyba się nie wymieszało. Jutro zamieszam i zmierzę jeszcze raz. Edit: Jednak po wymieszaniu rano refraktometr pokazal 14.2 brix czyli ponad 13.5 BLG co pasuje do tego zasypu i mojej wydajności. Zadane uwodnioną saszetką S-04. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 #33 przelane na cichą przy 3 BLG (7.0 brix). Do fermentora poszło 20g Simcoe, 15g Citra i 20g Centennial. Zebrałem cały litr zbitej gęstwy S-04, nie wiem czy nie szarpnąć się na jakiegoś RISa w święta Na pewno będzie jakiś stout, albo a'la Opalenicki albo RIS i jakiś lekki z wysłodzin po RISie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Miał być stout ale... mam jeszcze parę butelek poprzedniego, przyszły swieże chmiele amerykanskie, carafa special czekała od dawna na pierwsza ciemna IPA, Black Hawk jest genialny. Padła decyzja żeby spożytkować żywe S-04 na takie piwo. Szkoda że marnuję sezon lagerowy na górniaki ale żal mi było wyrzucać taką czystą gęstwę. #34 Black IPA (CDA) Pale Ale 6.3 kg Pszeniczny 0.3 kg Caramunich 0.2 kg Carapils 0.1 kg Karmel 350 0.3 kg Carafa sp.II 0.25kg Czekolad. 0.1 kg Palony 0.1 kg Zacierane 50 minut w 63-62 st. Chmielenie Magnum 33g 60min Centennial 30g 30min Willamette 20g 20min Summit 20g 10min Cascade 20g 0min Citra 20g 0min Biersol 10ml 10min Wyszło 28L 14.4 brix. Zadane połową gęstwy S-04 z poprzedniej warki. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Po 12h od zadania drożdży piana niemalże wychodzi z fermentora. Świeża gęstwa to potęga Edit: Po niecałych 40h w temp. 17 st.c. zeszło do 4.5 blg i ma juz prawie 5% alkoholu. Piana opadła. Zaraz dodam 350g cukru. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 #34 już w butelkach, 150g cukru na 25.5L. Trochę piwa zostało w szyszkach cascade (chmielone na zimno 20g cascade i 20g citry w granulacie) i chmiel zatykał mi wężyk, następnym razem szyszki pójdą w worku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) W koncu po dluzszej przerwie warzenie #35 i #36 Dziesiatka i American Pale Ale Pilznenski 7 kg Carapils 0.3 kg Carahell 0.3 kg Zacieranie 70 minut 66-64 st. C Podzielone na dwie polowy po 20L Pils Marynka 30g 70 min Lubelski 25g 25 min Lubelski 25g 0 min Marynka 15g 0 min APA Magnum 20g 70 min Nelson S 25g 10 min Summit 13g 10 min Nelson S 25g 0 min Summit 13g 0 min Wyszlo ok 30l 12.5 BLG wiec wydajnosc slaba, przesadzilem z grubym srutowaniem. Zadane po polowie saszetki US-05 i W34/70. Edytowane 4 Marca 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się