Skocz do zawartości

yapkovar


Rekomendowane odpowiedzi

#17 i #18

 

Pilzneński 4.5kg

Monach. II 1kg

Carapils 400g

Zakwaszający 100g

 

Zacieranie

64st 25"

72st 35"

 

76st filtracja

 

Mimo drobnego śrutowania poszło gładko i odebrałem 32l brzeczki. podzieliłem na 19L/13L.

 

Chmielenie

 

#17 (15L)

Simcoe 20g 60"

Citra 20g 15"

Citra 20g 0"

 

Gęstwa US-05 z warki 15.

Jeszcze trochę Citry pójdzie na cichą.

 

#18 (10L)

Magnum 10g 60"

Lubelski 15g 20"

Lubelski 15g 0"

 

Pół saszetki uwodnionych W34/70 - taka warka-starter żeby mieć gęstwę na większego pilsa.

 

Kilogram Monachijskiego II mocno przyciemnił piwo, mogłem dać połowę tego ale że mam aż 3kg na stanie to chciałem się pozbyć. Zobaczymy jaki będzie efekt finalny.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Warka 18 okazała się dobrą szkołą jak nie robic piwa na słodzie pilzneńskim - gotowanie grzałką zanurzeniową i chlodzenie przez wystawienie garnka na przymrozek zaowocowało książkowym DMS :) Na szczęście #19 gotowałem w bifinecie a chłodziłem już chłodnicą i piwo jest dobre jak na fermentacje w 12-13st C. a jeszcze trochę się polageruje w lodówce i ułozy.

Zaopatrzyłem się w chmiele saaz i mittelfruh więc na tapete pójdą teraz dolniaki czeskie i niemieckie a jak dorwe tetnanger'a to jeszcze Sam Adams.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#20 - Pils bohemski

 

Klepiskowy Bruntal 4.5kg

Zakwaszający 100g

 

Zacieranie

 

55 st. C 15min

64 st. C na czas dekokcji (30-45min?)

dekokt 1/3

72 st. C 30 min

76 st. C i filtracja

 

Gotowanie 90 minut

 

Chmielenie

 

Marynka gr 25g - 60 min.

Saaz sz. 20g - 15 min

Saaz sz. 20g - 0 min

 

Zadane połową gęstwy z #19. Piwo fermentuje u kolegi w piwnicy, mam nadzieję że warunki okażą się OK ale zarówno gęstwa jak i temperatura stanowią wielką niewiadomą ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Pils niemiecki

 

Przy tym piwie postanowiłem wrócić do korzeni czyli zacierania jednotemperaturowego w zaizolowanej kadzi filtracyjnej. Trochę męczyło mnie już zacieranie dekocyjne lub mieszanie zacieru z 3 przerwami przez 2 godziny i chciałem porównać efekt zacierania na lenia.

 

Pilzneński Litovel 4kg

Zakwaszający 100g

 

Zacieranie 68-64 st. C przez 70 minut, 14L wody.

Wysładzanie 2x7,5L 80 st C.

 

Gotowanie 75 minut.

 

Chmielenie

 

Marynka gr 10g - 60 min (miał być Magnum ale został w Krakowie)

Perle gr 15g - 60 min

Mittelfruh gr 20g - 15 min

Mittelfruh gr 10g - 0 min

 

Zadane połową nowej saszetki W34/70 gdyż gęstwa z poprzednich warek jest już chyba zbyt wiekowa i zanieczyszczona.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#22 Marcowe bursztynowe

 

Marzen ciemny jak ten zeszłoroczny z Bierhalle Katowice-Wrocław

 

pils Litovel + Bruntal 2kg

monachijski II Weyermann 1.5kg

wiedenski Weyermann 1kg

Caramunich II Weyermann 0.4kg

 

Zacieranie 67-64st C. 70 minut.

 

Gotowanie 80 minut.

 

Chmielenie

 

20g Perle 60"

10g Marynka 60"

10g Mittelfruh 15"

10g Lubelski 15"

5g Mittelfruh 0"

5g Lubelski 0"

 

Wyszło 21L 14Blg + troche wylałem z chmielinami bo za mało było do odzyskania. Zadane całym osadem spod warki 21 - bardzo czysty po fermentacji w temp 7 do 10st C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#23 IPA

#24 AIPA

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5kg

Pszeniczny 0,2 kg

Caraamber 0,6kg

Caraaroma 0,2kg

 

Zacieranie 66-64 st.C 70 minut

 

Odebrałem 25L brzeczki, podzielilem 12/13L

 

Chmielenie

 

IPA

15g Phoenix 60"

6g Marynka 25"

20g Fuggle 10"

10g Fuggle 0"

 

AIPA

15g Magnum 60"

15g Amarillo 10"

15g Amarillo 0"

 

W planie 20g Citra na zimno do AIPA

 

Zadane US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#20 - Pils bohemski

Zadane połową gęstwy z #19. Piwo fermentuje u kolegi w piwnicy, mam nadzieję że warunki okażą się OK ale zarówno gęstwa jak i temperatura stanowią wielką niewiadomą ;)

No i okazało się (po raz kolejny) że warto dać piwu czas - czytałem o Anteks'owym lagerze co leżał kilka miesięcy, mój po dwóch miesiącach na buzliwej okazał się nie tylko nie zakażony ale smaczyny (dojrzały, klarowny, nie nagazowany). Jakby nagazować z butli to na drugi dzień byłby już przednim pilsem. Wyszło ponad 23 litry z 4,5kg wiec piwo lekkie ale dobre. Nie miałem warunków do rozlewu, mam nadzieję że nie zakażę w butelkach. To piwo razem z Marcowym #22 niech zrekompensuja nieudane dolniaki 18, 19 i 21.

IPA też leżą na burzliwej tydzień wiecej niż planowałem, mam nadzieję że im wyjdzie na dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlałem #23 do butelek (bez cichej) - połączenie fuggle ze szczypta marynki bardzo fajne, moje pierwsze piwo z fuggle ale właśnie tego brytyjskiego smaku i zapachu szukałem. Uzyskałem też 500ml gęstwy us-05, może jutro coś uwarzę żeby wykorzystać.

 

#24 przelane na cichą z 20g Citry, trochę gorzej pachniało i smak płaski, amarillo chyba mi zwietrzało. Zobaczymy co będzie po Citrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#25 Polskie Pale Ale a'la Full Aroma Hops

 

#26 miodowe wg przepisu ZybszkaT

 

Pilzneński 5kg

 

Zacierane jednotemperaturowo 65-63st przez godzine, niestety wyszło nie tak "słodko" jak zamierzałem.

 

Chmielenie

 

Magnum 35g 60min

Lubelski + Saaz 50g 30 min.

Saaz 20g 5min.

 

Po gotowaniu wyszło aż 30-31 litrów 11.5 BLG (niezła wydajność ale okupiona zatkaną filtracją) i nie zmieściło się w fermentorze więc szybka decyzja robimy #26 miodowe wg rad ZbyszkaT. 5L poszło do wiaderka 15L i po tygodniu dodałem 500g miodu wielokwiatowego, 200g miodu spadziowego i 4 L wody. Zobaczymy co płeć piekna na to.

 

Drożdże US-05 z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Sierra Nevada Pale Ale

 

Klon tego piwa planowałem już jakiś czas temu.

 

Pilzneński Litovel 5.3kg

Carapils 0.3kg

Crystal 120 EBC 0.3kg

 

Zacieranie jednotemperaturowe 66 - 64 st. 60 minut.

 

Chmielenie:

 

Magnum 25g 60 min.

Perle 25g 30 min.

Cascade 30g 15min.

Cascade 30g 0 min.

 

Wyszło 24 litry 15 blg, dodałem 3 litry wody żeby uzyskać 13 BLG jak w oryginale. (Tak na prawde dodałem 2 żeby drożdże nie wyszły, 1L dodam na cichą, takie małe HGB :D)

 

Przy tej warce pierwszy raz użyłem refraktometru GEFO który udało mi się okazyjnie trafic na allegro. Wykazał 14.8 BLG a ballingomierz Biowin 15.5 BLG. Rozrzut mniejszy niż się spodziewałem. Będę teraz starał się mierzyć BLG brzeczki przedniej, wysłodzin i piwa po fermentacji ale nadal uwarzam tak jak np. Bielok że do robienia dobrego piwa wystarczy najtańszy balingomierz lub nawet można się obejść bez niego.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#28 Lekkie IPA

 

Pilznenski 4.5 kg

Carahell 300g

Carapils 200g

Crystal 120 EBC 300g

 

Magnum 35g 60min

Wilamette 20g 35min

Cascade 20g 15min

Wilamette 20g 15min

Cascade 20g 0min

Wilamette 20g 0min

 

Wyszło 25L 12.2 Brix (11.8 plato). Zadane starterem z paczki US-05 i litra rozwodnionej brzeczki przedniej.

 

Mam nadzieję że taka ilość słodów karmelowych da wystarczające ciało żeby zrównoważyć chmielenie, zobaczymy za 3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

#28 zabutelkowane i już zdegustowane, bardzo fajne ale jednak dominuje cascade i od #27 różni się niewiele. Jest raczej jego kontynuatorem bo SNPA już prawie całe rozdałem i wypiłem ze znajomymi.

 

#29 - Chocolate Coffee Milk Stout

 

Chateau Pale Ale 4.5kg

Monachijski II 0.5kg

Caramunich III 0.1kg

Caraaroma 0.2kg

Czekoladowy 0.4kg

palony jęczmień 0.1kg

 

Zacieranie 70 min 67-63st.

 

Chmielenie

 

40g EKG 60 min.

30g EKG 10 min.

 

Przy rozlewie będę dodawał jeszcze wywar z kawy i laktozę do części piwa, będą trzy wariacje stouta z jednej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#30 Full Aroma Hops vol. 2

 

Chateau Pale Ale 6kg

Carapils 0.25kg

Carahell 0.15kg

 

Zacieranie 200(!!) minut 67-62 st C.

 

Magnum 34g 60 min

Perle 18g 25 min

Lubelski 48g 10 min

Magnum 15g 0min

Lubelski 15g 0 min

 

Wyszło 22L 16 BLG, coś dużo odparowało albo źle wyliczyłem wode do wysładzania (zacierałem gęściej niż zwykle). Dodałem wody do 24,5 L i zadałem drożdże z dość wiekowej gęstwy po #28. Jak piana opadnie to dodam jeszcze 4L wody.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

#31 A'la Grodziskie - wiem że grodzisz w zimie bez sensu ale ześrutowane słody czekały od lipca a nie miałem pomysłu co dodać/zmienić. Poza tym smakuje mi to piwo.

 

Pilzneński 1kg

Pszeniczny 1kg

Pszeniczny Wędzony 1kg

Jeczmienny Wędzony 1kg

 

Zacieranie 90 minut 65-60 st (mała pojemność cieplna zacieru i niska temp. powietrza)

 

Chmielenie skopiowane od Dżonego ale zmienione na wiekszy aromat

 

Sybilla 35g 60 min

Lubelski 20g 20min

Lubelski 20g 0 min

 

Wyszło ok 25 litrow 10,2 brix, dodam 5L po burzliwej.

 

W trakcie warzenia zabutelkowalem warke #30.

 

warka #29 - piwo wyszło bardzo dobre jak na pierwsze ciemne w mojej karierze. Jedynie nastepnym razem dodam słody palone pozniej bo w wersji bez laktozy czuć kwaśny posmak palonego zboża. Zgłoszę to piwo na konkurs Mikołajkowy, zobaczę na jakim poziomie jestem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#32 Pils na otwarcie sezonu lagerowego

 

Pilzneński Litovel 4.5 kg

Chateau Pale Ale 1 kg

Carapils 0.45 kg

 

63-62 st C 50 min

68-67 sr C 20 min

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie

Marynka 30g 70 min

Magnum 15g 70 min

Lubelski 20g 20 min

Tettnanger 20g 10min

Lubelski 20g 0min

Tettnanger 20g 0min

 

Mech irl. uwodniony 6g 15 min

 

Wyszło 28 L 12.5 blg (13 brix), napowietrzone i zadane uwodnioną saszetką w34/70.

 

Grodziskie juz w butelkach - smakuje swietnie mimo lekkiego chyba kwasa. Pozostałości w fermentorze miały nieprzyjemny zapach ale samo piwo pachnie i smakuje dobrze. Wszystko przez słabej jakości gęstwę użytą do fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#32 juz w butelkach, po dwóch tygodniach na cichej wyglad i jak i zapach zapowiadaja udane piwo wiec licze na 52 butelki niezłego pilsa.

Poszło 180g glukozy na 27.5 L

 

#33 American Red/Amber Ale

 

Chateau Pale Ale 4 kg

Pilzneński Litovel 2 kg

Melanoidynowy 0.3 kg

Karmelowy Jasny 0.3kg

Caraaroma 0.1kg

Karmelowy Ciemny 0.2kg

Palony Zywiec 0.05 kg

 

Gotowanie 60 min.

 

Magnum 25g 60'

Simcoe 25g 10'

Mech irl. 5g 10'

Simcoe 20g whirlpool

Citra 20g whirlpool

 

Po raz pierwszy dodałem chmiel na aromat juz po lekkim schłodzeniu brzeczki i zostawiłem na 15 minut. Pozostało 35g mieszanki Simcoe i Citra na cichą.

 

Wyszło 27 L 12.5 blg ale coś nie tak z pomiarem - 6L wysłodzin gotowane osobno i chyba się nie wymieszało. Jutro zamieszam i zmierzę jeszcze raz.

Edit: Jednak po wymieszaniu rano refraktometr pokazal 14.2 brix czyli ponad 13.5 BLG co pasuje do tego zasypu i mojej wydajności.

 

Zadane uwodnioną saszetką S-04.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 przelane na cichą przy 3 BLG (7.0 brix). Do fermentora poszło 20g Simcoe, 15g Citra i 20g Centennial. Zebrałem cały litr zbitej gęstwy S-04, nie wiem czy nie szarpnąć się na jakiegoś RISa w święta :) Na pewno będzie jakiś stout, albo a'la Opalenicki albo RIS i jakiś lekki z wysłodzin po RISie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miał być stout ale... mam jeszcze parę butelek poprzedniego, przyszły swieże chmiele amerykanskie, carafa special czekała od dawna na pierwsza ciemna IPA, Black Hawk jest genialny. Padła decyzja żeby spożytkować żywe S-04 na takie piwo. Szkoda że marnuję sezon lagerowy na górniaki ale żal mi było wyrzucać taką czystą gęstwę.

 

#34 Black IPA (CDA)

 

Pale Ale 6.3 kg

Pszeniczny 0.3 kg

Caramunich 0.2 kg

Carapils 0.1 kg

Karmel 350 0.3 kg

Carafa sp.II 0.25kg

Czekolad. 0.1 kg

Palony 0.1 kg

 

Zacierane 50 minut w 63-62 st.

 

Chmielenie

 

Magnum 33g 60min

Centennial 30g 30min

Willamette 20g 20min

Summit 20g 10min

Cascade 20g 0min

Citra 20g 0min

Biersol 10ml 10min

 

Wyszło 28L 14.4 brix. Zadane połową gęstwy S-04 z poprzedniej warki.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

W koncu po dluzszej przerwie warzenie

#35 i #36

 

Dziesiatka i American Pale Ale

 

Pilznenski 7 kg

Carapils 0.3 kg

Carahell 0.3 kg

 

Zacieranie 70 minut 66-64 st. C

 

Podzielone na dwie polowy po 20L

 

Pils

Marynka 30g 70 min

Lubelski 25g 25 min

Lubelski 25g 0 min

Marynka 15g 0 min

 

APA

Magnum 20g 70 min

Nelson S 25g 10 min

Summit 13g 10 min

Nelson S 25g 0 min

Summit 13g 0 min

 

Wyszlo ok 30l 12.5 BLG wiec wydajnosc slaba, przesadzilem z grubym srutowaniem. Zadane po polowie saszetki US-05 i W34/70.

Edytowane przez yapko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.