yapko Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 APA, po 8 dniach chmielenia na zimno 20g cascade + 15g citra, zabutelkowane z 70g cukru - 30 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) #37 Polskie Ale Pilzneński 3.5 kg Pale Ale 2.5 kg Carahell 0.2 kg Carapils 0.4 kg Zacieranie 60 minut 66-63 st. Magnum 25g 60 min Marynka 20g 20 min Sybilla 17g 20 min Lubelski 17g 20 min Marynka 20g 0 min Sybilla 17g 0 min Lubelski 17g 0 min biersol 15ml 10 min. Wyszło 28L 13.4 brix, tym razem wydajność dużo lepsza. Zadane gęstwą US-05 z APA. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 #29 - Chocolate Coffee Milk Stout Chateau Pale Ale 4.5kg Monachijski II 0.5kg Caramunich III 0.1kg Caraaroma 0.2kg Czekoladowy 0.4kg palony jęczmień 0.1kg Zacieranie 70 min 67-63st. 40g EKG 60 min. 30g EKG 10 min. Otworzyłem dzisiaj jedną z ostatnich butelek tego piwa - kwaśny zapach i smak palonego słodu ale ułożony i złagodzony - czuć że dojrzało. Nagazowanie w sam raz. Barwa czarno-rubinowa, jaśniejsza niż stout. Wyobrażam sobie że porter bałtycki tak właśnie się starzeje. Zachowam ostatnie butelki jeszcze na kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 #37 zabutelkowane wczoraj. Super się sklarowało jak na US-05, nie wiem czy to zasługa biersol czy drożdży z gęstwy. Burzliwa 14 dni i cicha 6 dni z chmielem w siatce, klarowność jak na W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) #38 Amerykańska pszenica Pszeniczny 2.2 kg Monachijski 1 kg Wiedeński 1 kg Pizneński 1 kg Carahell 0.2 kg Karmel 120 0.15 kg Zacieranie 65 st 60 min. Cascade 25g 60 min Citra 20g 60min Willamette 15g 60 min Cascade 20g 10 min Citra 25g 10 min Wyszło 27l 10.5 blg, trochę zostało w chmielinach bo i tak nie było miejsca w fermentorze na więcej. Zadane gęstwą us-05 z poprzedniej warki. Edytowane 19 Maja 2013 przez yapko Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Z małym, ok 10-dniowym poślizgiem warka #38 poszła do butelek z 150g cukru/26L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) #39 Czeskie Ale Pilzneński 2.8 kg Wiedeński 1.5 kg Monachijski 1 kg carapils 0.3 kg 63 st 25 min 69 st 30 min Premiant 50g 60 min Saaz 12.5 g 10 min Kazbek 12.5 g 10 min Saaz 12.5g 0 min Kazbek 12.5g 0 min Wyszło 28L 10.8 brix. Zadane starterem US-05 z połowy saszetki. Edytowane 22 Lipca 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) W końcu udało się wrócić do warzenia - jubileuszowa 40-ta warka #40 AIPA Pale Ale 2.5 kg Pilzneński 3.0 kg Wiedeński 0.5 kg Pszeniczny 0.5 kg carapils 0.3 kg caramunich 0.15 kg caraamber 0.2 kg karm. 120 0.1 kg Zacieranie 64st 30min i 68st 30min Apollo 30g 20min Cascade 12g + Mosaic 12g + Citra 12g 15min, 5min, 0min (3 x 36g). Biersol 20ml 10 min Zadane uwodnioną saszetką US-05. Wyszło 14.2 Brix, ok 30-32L ale nie jestem pewny bo nie mam skali na fermentorze 42L. W każdym razie wydajność pozytywnie zaskoczyła ponieważ ani śrutowanie ani wysładzanie (1 batch) nie zwiastowały wysokiej wydajności. Edytowane 27 Października 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Dzisiaj #40 przelane na cichą, wyszło jednak 29-30L. Na cichą poszło 15g cascade, 15g Citry, 15g Mosaic i 25g Kazbeka. Edytowane 8 Listopada 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) #41 Polskie Ale a'la FAH - Piwo na polskich slodach i swieżym polskim chmielu w szyszkach 2013. Pizneński 2.5kg Pale Ale 2.5 kg Monachijski 1 kg Carapils 0.3 kg Karmel 30 0.3 kg Zacieranie 60 min 69-68 st Sybilla 60g 60min Sybilla 20g 15min Lubelski 20g 15min Lubelski 40g 0 min Biersol 15ml 5 min Gęstość 11.8 brix. Warka #40 zabutelkowana ze 150g glukozy. Edytowane 11 Listopada 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 #42 Pils Bohemski Pilzneński 5kg Monachijski 1kg Carapils 0.5kg Zacieranie 67 st 60 min Premiant 50g 60 min Saaz 50g 10 min Saaz 25g 0 min Zadane 1L starterem z 1 torebki Mangrove Jack's Bohemian Lager. Wyszło 27l 12.2 brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Jak wyszło grodziskie - warka 11? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 To bylo baaardzo dawno Z tego co pamiętam oba grodziskie z moich zapisków wyszły bardzo dobre. Mam zamiar powtarzać co roku. Tylko pamiętaj że grodzisza trzeba porządnie nagazować, 180-200g cukru/glukozy na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 #41 zabutelkowane z 165g glukozy - 60 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) #43 Stout "trzy zboża i troche innych rzeczy" Pilzneński 2.5 kg Pale Ale 1 kg Pszeniczny 0.5 kg Wędzony 0.3 kg Monachijski 0.5 kg Wiedeński 1 kg Karmelowy 400 0.5kg Melanoidynowy 0.2 kg Płatki żytnie 0.8 kg Palona pszenica 0.12 kg Palony jęczmień 0.1 kg Czekoladowy 400 0.12 kg Zacieranie 75 min 68-66 st Cluster 50g chmielenie brzeczki przedniej Bramling Cross 50g dodane na początku chłodzenia Wyszło na oko 30L 12BLG, po 5 dniach zeszło do 4BLG. Dodałem syrop ze 150g melasy trzcinowej. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) #43 przelane na cichą z dodatkiem 25g chipsów dębowych i 50g Bramling Cross. #44 Pils Pilzneński 5kg Monachijski 0.5kg Carapils 0.5kg 65st 75 min, po 30 min. dekokt 1/3, po zwróceniu dekoktu 73st 15min Magnum 15g brzeczka przednia Marynka 20g brzeczka przednia Lubelski 20g 15min Lubelski 30g hop stand Mittelfruh 40g hop stand Biersol 10ml 10min Wyszło 27L 12.5 brix, dodałem 2.5L wody i zadałem 1L starterem z 1 torebki W34/70. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 #43 zabutelkowane z 145g curkru na 29L. #44 po przerwie diacetylowej i za chwile idzie na lagerowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) #45 India Pale Lager Pilzneński 5kg Wiedeński 1kg Pszeniczny 0.5kg Carapils 0.3kg Caraamber 0.15kg Karm. 30 0.3 kg Zakwaszający 0.1kg Zacieranie 50min 67-66st Apollo 20g brzeczka przednia Marynka 20g brzeczka przednia Cascade 25g 0 min Galaxy 25g 0 min Biersol 15ml 10 min Wyszło 33L 12.6 Brix, przesadziłem trochę z wodą do wysładzania. Zadane gęstwą W43/70 z poprzedniej warki i przeniesione do piwnicy. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) #46 American Pale Ale Pale Ale 5kg Monachijski 1kg Pszeniczny 0.5kg Caramunich III 0.15kg Karmelowy120 0.2 kg Karmelowy30 0.4kg Zakwaszający 0.15kg Sybilla 20g zacier Magnum 20g brzeczka przednia Marynka 30g brzeczka przednia Willamette 25g 20 min Cascade 20g 20 min Willamette 25g 0 min Cascade 30g 0 min Biersol 15ml 10 min Wyszło 12.2 brix, znając swoją wydajność pewnie 31-32L. Zadane starterem z saszetki Danstar Nottingham. #45 przelane na cichą z dodatkiem 25g citry i 30g galaxy. Edytowane 2 Lutego 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 #46 zabutelkowane wczoraj ze 150g cukru na 29L. Wczesniej przez tydzień chmielenie na zimno 25g citra, 25g cascade, 45g galaxy. Niestety 3 dni dłużej niż planowałem, zobaczymy jaki będzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 #47 Grodziskie nr 3 Pszeniczny 2 kg Wędzony Bruntal 1 kg Wędzony Steinbach 0.7 kg Wędzony Weyermann 0.3 kg Zacieranie 55 min 67-64 st Gotowanie 75 min Marynka 30g Brzeczka przednia Lubelski 25g 20 min Lubelski 25g 0 min Wyszło 30+ litrów 7.8 brix czyli poniżej 7.8 BLG. Zadane uwodnioną saszetką s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) #48 Summer Ale Pale Ale 4 kg Pszeniczny 1.5 kg Karmelowy 30 0.5 kg Zakwaszający 0.12 kg Zacieranie 60 min 68-66 st C Chinook 30g brzeczka przednia Cascade 25g 10 min Cascade 25g 0 min Wyszło 35L 10.5 brix. Zadane uwodnioną saszetką us-05. Edytowane 11 Maja 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 #47 Grodziskie zabutelkowane z 220g cukru na 30L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) #49 Polskie Ale Iunga Pale Ale 3kg Pilzneński 3kg Carapils 0.4kg Karmel 30 0.5kg Wiedeński 1kg Zakwaszający 0.15kg Zacieranie 60 min 68-66st 10g Iunga + 10g Lubelski do zacieru Iunga 40g Brzeczka przednia Iunga 20g 10 min Lubelski 20g 10 min Iunga 30g 0 min Lubelski 20g 0 min Wyszło 30(?) litrów 14.6 brix (14 blg) - nieźle jak na okoliczności - brzeczka przednia wykipiała zanim dolałem pierwsze wysłodziny, bałem się że dużo dobrego wsiąkło w deski altany ale tragedii nie ma. Zadane gęstwą zebraną z #48. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 #49 przelane 25l na cicha i chmielenie na zimno 50g Kazbek - wstawione do lodówki. Do pozostałego piwa dwa syropy malinowe i 5l wody, fermentuje tak jak wcześniej w piwnicy 16 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się