yapko Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 #49 zabutelkowane 24 L piwa ze 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 #49a - Malinowe, zabutelkowane 15L z 250g ksylitolu i 150ml syropu lowicz "premium". Podczas zlewania pachnialo przyjemnie a degustacja przed nagazowaniem wypadła też dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 #50 Jasne lekkie ale Ekstrakt jasny Bruntal 1.5kg Chinook 15g 40 min Cascade 10g 10min Nelson S. 15g 10 min Chinook 5g Whirlpool (80 st C) Cascade 15g Whirlpool Nelson S, 15g Whirlpool Wyszło 11L 9 BLG, zadane Gozdawa West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Warka #50 już w butelkach i wstępnie nagazowane. Już po fakcie przeczytałem że hop tea bez ekstraktu potęguje łodygowy smak chmielu ale na szczęscie chinook się sprawdził i piwo smakuje nieźle. Goryczka nie jest idealnie krótka ale zupełnie poprawna, szczególnie jak na stosunek IBU do ekstraktu. Drożdże Gozdawa West Coast podobne do US-05 (piana, profil estrowy) ale lepiej chyba flokuują bo po 11 dniach było klarowne bez chłodzenia. Osad niestety łatwo podrywa się z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) #51 Wędzony porter Pilzneński 2kg Monachijski 1kg Wędzony 2.2kg Żytni 1kg Pszeniczny 0.5kg Bursztynowy 0.5kg Special W 0.25kg Karmelowy 600 0.25kg Czekolad. 400 0.32kg Palona Pszenica 0.12kg Palony Żywiec 0.1kg Zacieranie 65-62 st 60 min + długa filtracja. EKG 60g brzeczka przednia EKG 40g 5min Wyszło 34 litry 14 Brix czyli nieźle. Zapomniałem o płatkach owsianych 23 litry - Fermentis Abbaye 11 litrow - PAY7 Edytowane 29 Września 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Dzisiaj do fermentora z wersją "belgijską" warki 51 dodałem 350g melasy trzcinowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Dzisiaj do małego wiadra z wersją PAY7 wrzuciłem 75g płatków dębowych wymoczonych 5 dni w 200ml bourbonu z biedronki. Edit: A dzień później wersja Abbaye + melasa zabutelkowana z 100g cukru na 24L piwa. Wyszło 49 butelek. Edytowane 12 Października 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Recenzja z degustacji piwa z warki 51 Wędzony Porter wersja na drożdżach Abbaye. Kolor: czarne w pokalu nieprzejrzyste Piana: drobniutka niska opada do obrączki i pozostaje już do końca delikatnie oblepia szkło Aromat: wędzonka ale delikatna dla mnie super, dalej lekka słodowość chmiel EKG nie wyczuwalny ale zrozumiałe Smak: piwo pełne, wędzonka jak w aromacie tak i w smaku delikatna, słodowość lekka czekolada, kawa żadnych posmaków alkoholi wyższych wszystko super Goryczka: dla mnie niska mogła by być minimalnie wyższa Wysycenie: niskie dla mnie idealne Generalnie bardzo udane piwo, pijalne do polecenia i powtórzenia. Dzięki za możliwość spróbowania Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Dzieki za szczegółową recenzję Goryczka nie taka miała być, użyłem EKG który miał mieć ponad 7% alfa, nie wiem czy tyle miał, poza tym "przeliczyłem" w głowie chmiel na typową warkę 30L a zrobiłem 34L, dodanie chmielu jako FWH a nie po zagotowaniu też podobno zmniejsza odczucie goryczki. Tak czy siak goryczka do zdecydowanej poprawy, paloność też bym lekko zwiększył dając jęczmień albo słod mocno palony zamiast żywieckiego. Miło mi że smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) #52 Lekkie AIPA Ekstrakt Jasny 3.4kg Gotowanie polowa ekstraktu + 13L wody, druga polowa dodana po zakonczeniu gotowania Zeus 30g 50min Simcoe 20g 10min Centennial 20g 10min Simcoe 30g po wstepnym schlodzeniu Centennial 30g po wstepnym schlodzeniu Po schlodzeniu 1h na balkonie, dodalem 10L zimnej wody. Zadane Gozdawa West Coast i przeniesione do 15st C. 6.11 dodałem jeszcze 1.7 kg ekstraktu i 3l wody. Po opadnięciu piany dodam jeszcze wody. Nie chciałem zbytnio grzebać w piwie więc nie udało się spróbować ale jak spojrzałem jeszcze raz na ilość chmieli i %alfa do gotowania to stwierdziłem że z warki 22L trzeba zrobić 30L bo goryczka może być degustacyjna a nie sesyjna Edytowane 7 Listopada 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 11 Listopada przelałem warkę 52 na cichą - niestety w pomieszczeniu gdzie miało być 16-17st budowlańcy na jakiś czas uruchomili ogrzewania podłogowe i zrobiła się estrowa oranżada. W związku z tym dzisiaj na krótkie chmielenie na zimno zamiast Simcoe i Centennial poszły "odpady": Willamette 50g i Lubelski 2013 65g. Jutro zabutelkuję w PET'y a część może w butelki ale niestety warka spisana na straty i będę powtarzał APA na pozostałych chmielach które miały iść na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 #53 Kontynentalne Ale, warka na imprezie urodzinowej kolegi Rafała. Ekstrakt słodowy jasny 3.4 kg Premiant 30g 45 min Perle 25g 15 min Mech Irl. 1 lyzeczka 10 min Lubelski 40g whirlpool 22L, Drożdże Gozdawa West Coast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 #54 Sesyjne AIPA, powtórka nieudanej warki 52 Ekstrakt słodowy jasny 3.4 kg Zeus 20g 40 min Centennial 10g 10 min Simcoe 10g 10 min Cascade 10g 10 min Centennial 15g Hop Stand Simcoe 15g Hop Stand Cascade 15g Hop Stand 23L, uwodniona saszetka US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 mało tego chmielu jak na AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jeszcze 75g na zimno, bedzie OK. Przy niższym ekstrakcie goryczka jest bardziej odczuwalna a na aromat nie zabraknie. Jak wyjdzie APA to też będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Recenzja warki 51 Wędzony Porter w wersji na drożdżach Gozdawy PAY7 z płatkami dębowymi. Kolor: czarne w pokalu nieprzejrzyste, pod światło rubinowe refleksy Piana: drobniutka niska opada do obrączki i pozostaje już do końca delikatnie oblepia szkło praktycznie to samo co w wersji na Fermentisach Aromat: to samo co w pierwszej wersji Smak: Moim zdaniem ta wersja a może i czas powodują odczucie że piwo jest bardziej wytrawne nie takie pełne jak które piłem za pierwszym razem, wędzonka jak w aromacie tak i w smaku delikatna, słodowość lekka czekolada, kawa żadnych posmaków alkoholi wyższych wszystko super Goryczka: wydaje mi się minimalnie wyższa dłuższa lecz nie zalegająca może od alkoholu? Sam nie wiem Wysycenie: dla mnie super nie za wysokie Ogólnie piwo bardzo smaczne co do dodania płatków dębowych niestety ale nic w tym kierunku nie wyczuwam może za krótki czas bo co do ilości to powinno być ok. Reasumując piwko lux dzięki, czekam na kolejne do podmiany i degustacji. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wczoraj warka #54 zabutelkowana z dodatkiem 120g cukru/45 butelek. Wcześniej chmielona na zimno krótko 36h 25g Simcoe, 25g Centennial, 25g Cascade. Zobaczymy jak takie krótkie chmielenie się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 No to wpisuje się po buteleczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) #55 Pacific Pale Ale Ekstrakt słodowy Bruntal 3.4kg Pacific Jade 40g 50 min Nelson Sauvin 25g 10 min Pacific Jade 10g Whirlpool (80st) Nelson Sauvin 25g Whirlpool (80st) Wyszło 18L 15.5 Brix, dodałem 6L wody żeby uzyskać ok 11 BLG. Zadane 6 łyżkami gęstwy us-05 z warki 54 i dobrze napowietrzone. Tym razem podgrzałem pojemniki z ekstraktem i opróżnianie ich poszło szybko i czysto. Zastosowałem gotowanie w pełnej objętości (tak mi się wydawało ) bo nie mogłem dojść do ładu z goryczką w poprzednich piwach na ekstrakcie gotowanych w garnku 13L. Chmielu nie ma dużo ale goryczka powinna być konkret a Nelson Sauvin jeszcze nigdy mnie nie zawiódł dając zawsze silny, unikalny smak i aromat. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Na kiedy trzeba zaplanować jakąś wymianę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Z warka 54 jak najszybciej - jestem w domu na urlopie do sylwestra a piwo już "doszło" w butelkach. Warka 55 pewnie będzie zabutelkowana 6 stycznia bo bedzie dzień wolny a czasowo wypada w sam raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Przez kilka chłodniejszych dni temperatura w piwnicy spadła do +10 st C - nic niespotykanego bo kilka bardzo udanych lagerów już tam fermentowało w poprzednich latach. US-05 dawały radę ale żeby nie ryzykować zatrzymania fermentacji przeniosłem do innego pomieszczenia bez kaloryfera na parterze, tam będzie +15 do +18 (nie zdązyłem zmierzyć), powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) #56 Pils czeski Pilzneński Bruntal 5 kg Pale Ale Strzegom 2 kg Carapils 0.5 kg Na razie ześrutowałem słody i przygotowałem gary, jutro warzenie. Prowizoryczna receptura: Premiant 50g 60-70 min Saaz 25g 30 min Saaz 25g 15 min Saaz 50g po wstępnym schłodzeniu (80 st C czyli whirlpool hopping) Drożdże Gozdawa CP18 i Danstar Nottingham, ok 40L do podziału na dwa fermentory. Oczywiscie Nottingham to nie bedzie pils. 04.01.2015: Zacierane jednotemperaturowo 68 - 66st C przez 75 minut, chmielone jak powyżej, wyszło 12.8 Brix ok 35-38L. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Recenzja warki 54 Sesyjne AIPA Kolor: jasne słomkowe, mgliste może że niedługo stało po podróży albo od chmielenia na zimno Piana: bardzo ładna, drobno i średniopęcherzykowa obfita ładnie oblepia szkło długo się utrzymuje Aromat: cytrus, żywica owoce tropikalne bardzo przyjemny Smak: goryczka niska w kierunku średniej niezalegająca, pierwszy plan czerwony grejfrut dalej posmaki żywiczne owoce tropikalne ale już bardzo delikatne. Wysycenie: niskie w kierunku średniego bardzo pijalne pół butelki poszło nawet nie wiem kiedy Piwo wypite ze smakiem aczkolwiek moim zdaniem bardziej to APA niż AIPA P.S. Kiedy jakaś wymiana? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Dzieki za recenzję Zdecydowanie wyszła APA nie AIPA, chmiel to były ilości przeznaczone pierwotnie na zimno do warki 52 i do tego 1,5 roku po zbiorach i gotowane w niepełnej objętości. Najgorsze że goryczka jest jakaś taka długa, muszę dojść co popsułem. Dzisiaj nie zabutelkowałem pacyfika więc najlepiej niedziela - będę miał pacyfik i #53 w butelkach. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się