yapko Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Dzisiaj piwo z jeżynami zabutelkowane 11L z 55g cukru. Do APA dodane 50g chmielu Lemon Drop na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Dzisiaj APA z Lemon Drop zabutelkowane 18L z 85g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Wyszlo 33 litry 13 blg, podzielone 27L Nottingham i 6L Gozdawa CBW. Jak wyszło Polskie ALE na drożdżach witkowych? EDIT: Okej, już wiem . Edytowane 24 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) #63 Stout żytni Pilzneński Optima 5 kg Bursztynowy Strzegom 0.5 kg Special W 0.25 kg Karmel 300 Strzegom 0.4 kg Płatki żytnie 1.2 kg Palony żywiec 0.4 kg Carafa special I 0.25 kg Palony jęczmień 0.2 kg Zacieranie 67-65st 75 min Magnum 20g Brzeczka przednia Lubelski 50g Brzeczka Przednia Magnum 20g 30 min Lubelski 50g 30 min Pozywka+mech 10 min Wyszło 37L 12 BLG, zadane 20L F. Abbaye i 17L PAY7. Edytowane 4 Października 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Piotrze w tygodniu podjadę do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Dawno sie nie widzielismy, jestem do srody w Tarnowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Dzisiaj zabutelkowałem 15L Abbaye z 45g cukru muscovado dark. 5L poszło do słoja z 20g płatków z beczki po bourbonie i 20g amerykańskich mocno opiekanych. wersja z PAY7 czeka na rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Recenzja warki #61 wersja z wiśniami Gushing dość duży ale po odczekaniu i nalaniu mamy:Kolor: takiego nie widziałem jeszcze w piwie jasno żywo czerwone zmętnione przez poderwanie się osadów Piana: średnio obfita, średnio pęcherzykowa czerwona delikatnie klei szkło Aromat: delikatnie czuć wiśnie podejrzewam że czas spowodował odczucie słabsze niż na początkuSmak: goryczka niska, pełnia średnia, kwaskowe ale delikatnie, i wiśnia w smaku jest jej dużo po wypiciu piwa posmak się jeszcze długo utrzymuje super sprawaWysycenie: średnie nie za wysokie dobre mimo że wyszło z butelki podejrzewam że wiśnie zrobiły swoje tzn osad.Piwko bardzo dobre owocowe, kolorowe wiśniowe kwaskowe. Bardzo mi smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Warke # 62 APA Dostałem buteleczkę z chmieleniem na zimno Lemon Dropem. Piwo poprawne bez wad, bardzo pijalne. Delikatny aromat od chmielów hamerykańskich jasno złote klarowne. Piana duża obfita gęsta biała zdobi szkło i wolno opada. Goryczka niska poprawna krótka przyjemna. W smaku delikatna słodowość z dobrym balansem chmielowym. Niestety w połączeniu z innymi chmielami i jak myślę czasie nie mogłem wychwycić czegoś z chmielenia na zimno tym Lemon Dropem. Pijalność bardzo dobra moment i się skończyło. Kolejna bardzo dobra warka myślę że wypite wcześniej było by jeszcze lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Recenzja warki #63 Stout Żytni wersja z płatkamiKolor: prawie czarne, klarowne rubinowe refleksy pod światłoPiana: średnio obfita, drobno pęcherzykowa opada redukuje się do obrączki beżowaAromat: Bardzo złożony ciemne i palone słody, czekolada gorzka, beczka i alkohol typowy Burbon z płatków albo autosugestia Smak: goryczka średnia, krótka. Piwo wytrawne delikatna czekolada gorzka, kwaskowe i palone od słodów. Wyczuwalne płatki delikatny alkohol wychodzi po ogrzaniu ale nie przeszkadza przyjemny.Wysycenie: niske idealne do stoutaPiwo pijalne bardzo dobre jedynie czego nie czuje to żyta ani gęstości oleistość, ani odczucia w ustach. Do powtórzenia Recenzja warki #63 Stout Żytni wersja na Abbeyah z cukrem muscovadoKolor: prawie czarne, klarowne rubinowe refleksy pod światłoPiana: średnio obfita, drobno pęcherzykowa opada redukuje się do obrączki beżowaAromat: złożony ciemne i palone słody, czekolada gorzka, lekka kawa zbożowa Smak: goryczka średnia, krótka. Piwo wytrawne delikatna czekolada gorzka, kwaskowe i palone od słodów. Piwo w odczuciu pełniejsze więcej ciała zostało niż w wcześniejszej wersji. Wysycenie: niske idealne do stouta Piwo super co ciekawe w tej wersji widać obecność żyta podczas nalewania widać oleistość delikatną ale widać. Piwo wydaje się być gęstsze i pełniejsze. Próbując obie wersje zrobiłbym z nich jedno piwo coś powiedzmy FES żytni z dużą ilością płatków i pomysł już mam. Po pszenicy robię FESA dzięki za możliwość degustacji. Edytowane 14 Listopada 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) #64 i #65 - popełniłem jesienią dwie warki na szyszkach Mandarina Bavaria które mój brat dostał od kolegi zaangażowanego w chmielobranie w Niemczech. Obie na ekstraktach Bruntal, jedna chmielonia Magnum na goryczke a druga Zeusem. 28.12.2015 #66 - czeski pils + apa 2w1 Pilzneński 7.5 kg Karmelowy 30 0.5 kg Zacieranie 67-65st 45 min, 69 st. 30 min. Zeus 20g 60 min Premiant 60g 60 min Saaz 10g 5 min Premiant 20g 5 min Pożywka + mech 10 min Wyszło 32L 13 blg, rozwodnione do 11 blg, podzielone na 3 częsci: Gozdawa CP18, Mauri Lager, Gozdawa West Coast (APA). Będzie chmielone na zimno czeskimi chmielami (pils) i amerykańskimi (APA). Edytowane 30 Grudnia 2015 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Wersja warki 66 APA zabutelkowana wczoraj, chmielona 4 dni 50g cascade 45g simcoe na 13L piwa, dodatek 60g cukru. Wersje lagerowe poszły na cichą z chmielem: mauribrew z 40g sladek na 11L a Gozdawa z mieszanina Sladek, Premiant i Saaz, ok 50g na 12L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) #67 Session APA Ekstrakt Bruntal Jasny 3.4 kg Zeus 20g 15 min Zeus 30g 5 min Drozdze Safale K-97. Edytowane 14 Lutego 2016 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Połowa warki 67 zabutelkowana z 45g cukru/12.5L. Druga połowa dochmiela się 50g Simcoe od piątku rano. Edit: 28.02 druga połowa zabutelkowana z 40g cukru na 13L. Edytowane 28 Lutego 2016 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Dzisiaj zmielone (ale nie uwarzone) Grodziski Bruntal 5kg Carapils 1kg Pilznenski Strz. 0.5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zamiast Grodzisza dzisiaj szybka warka z ekstraktu: Ekstrakt jasny Bruntal 3.4 kg Sladek 50g 20 min Mandarina Bavaria 60g 15 min Drozdze US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Dzisiaj zmielone (ale nie uwarzone) Grodziski Bruntal 5kg Carapils 1kg Pilznenski Strz. 0.5kg #69 Grodziskie Zacierane 69-64st 85 min. Mandarina Bavaria 50g chmielenie zacieru 40 min Iunga 50g 60 min Iunga 30g 10 min Mech Irlandzki 10 min Pozywka wyeast 10 min Wyszlo 32L 10.5 BLG, zdecydowanie za malo wyslodzilem. Jutro dodam 2x5L wody zeby zejsc ponizej 8 BLG. Zadane k-97 i S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Dzisiaj grodzisze zabutelkowane/zakegowane - wersja S33 uprzednio przyciemniona ekstraktem bruntal poszla do kega z 33g cukru a wersja jasna 23L do butelek z 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 #70 Polskie Ale Ekstrakt Jasny Bruntal 2.5 kg Iunga 40g granulat 15 min Lubelski 40g szyszka 3 min Pozywka + mech 10 min 21 litrow zadane gestwa K-97 z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) #71, #72 A'la Kriek + Belgian Session IPA Ekstrakt Jasny Bruntal 2.3 kg Iunga 50g 15 min Mech + pożywka. Zadane saszetką S-33 - drożdże wybrane ze wzgledu na temperaturę i niedostepność Gozdawa CBW/Brewferm Blanche. Do 1 połowy pójdą wiśnie i ksylitol a do 2 cascade, citra i summit na zimno. Edytowane 29 Lipca 2016 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 #73 Session APA/IPA Ekstrakt Jasny Bruntal 2.5kg Columbus 50g 35 min Cascade 50g 10 min mech + pozywka. Safale K-97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) #74 Stout Czekoladowy Pale Ale Strzegom 5 kg Wędzony Steinbach 1 kg Czekoladowy 400 0.5 kg Karmelowy 300 0.25 g Karmelowy 600 0.25 kg Czekoladowy 1200 0.4 kg Płatki owsiane 0.4 kg Zacieranie na słodko 69 st. 70 min Iunga 80g 60 min Iunga 50g 0 min Chlodzenie "no chill" czyli zostawilem gar na tarasie na noc. Wyszło 32L 15 Brix, zadane 23L K-97 i 9L BFSAY, dodam jutro wody żeby zejść do 12Brix/11BLG. 9 Grudnia 30g płatków pure vanilla zmieszałem z 50ml Jim Beam'a, za tydzień 10L piwa dostanie płatki na cichą. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Dzis rozlałem 21 butelek stoutu na drozdżach K-97 a resztę podzieliłem na 2 części i dodałem 30g płatkow pure vanilla macerowanych w Jim Beam'ie a do drugiej 200g śliwki suszonej. Dzień później wersja belgijska rozlana - 23 butelki. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 #75 Nelson APA (07.01.2017) Ekstrakt Jasny Bruntal 3kg Cascade 20g 15 min Eureka 20g 15 min Nelson Sauvin 25g whirlpool Mech Irl. + pozywka, chlodzenie na tarasie na mrozie. Drozdze US-05. 26.01.2017 Nelson Sauvin 75g na zimno po fermentacji i cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 #76 A'la Grodziskie Grodziski Bruntal 2.5kg Carapils 0.5kg Mep Ale 1.7kg Zacieranie 65st 20 min 70 st 40 min Iunga 40g szyszka 60 min Mech + pozywka 10 min Iunga 25g szyszka whirlpool Safale K-97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się