Pabllo_Lodz Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Warka #4 Kolsch 11blg 25l, a dokładniej ala@kolsch gdyż będzie fermentował na us-05. Zestaw z TB na 25l. Śrutowałem śrutownikiem od kolegi z forum, więc zobaczymy jak z wydajnością. GF, po poprzedniej warce postanowiłem domyć i dno skropiłem sokiem z cytryny i zostawiłem na 7 dni. Efekt taki jak na zdjęciu. Dodatkowo na górne sito pod uszczelkę założyłem taką samą siatkę jak na dolne sito. Jak na razie pływającego słodu brak. Zobaczymy jak będzie z wydajnością. Całością zarządza CrafBeerPi 3, wraz z grzaniem wody do wysładzania. Edit: 14.58 rozpocząłem wysładzanie, pomiar brzeczki po zacieraniu dał wynik 15 brix. Zacierałem w 18l wody 4.75 kg (zestaw z TB) plus 0.45 kg pozostałe po Stout pale ale. Razem 5.2 kg słodu. . Edytowane 17 Marca 2018 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Wysładzanie trwało 2h, zdecydowanie za drobno ześrutowałem. Przerwa ok.0.7 - 0.8mm, w związku z tym przerwa 1mm ustawiona przy Stout sprawdziła się idealnie. Browar wzbogacił się o fermentator Fermentasaurus 35l, ponieważ fermentator dotarł za późno to pierwsze 8 dni piwo fermentowało w zwykłym fermentatorze. Pozostałe drożdże po dekantacji opadły ładnie do butelki, trzy dni temu od góry dodałem 50g chmielu cascade, dziś wygląda to tak. Pora na oddzielenie chmielu. Dodatkowo zamówiłem szafkę w którą wejdzie mi lodówka na fermentator. Na razie stoi w pokoju w 18-19 stopniach owinięty kocem, w celu zaciemnienia. Jestem ciekaw efektu tego piwa, jest to moja pierwsza próba chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Prace nad lodówką prawie skończone, fermentator z powyższego zdjęcia (post wyżej), mieści się spokojnie. Jeszcze tylko dam płytę 5mm z pianki i wypełnię brzegi silikonem, żeby łatwo było utrzymać czystość w środku. Na jutro mam plan uwarzyć dwa piwa pierwsze to szybka pszenica, a drugie to powtórka grodziskiego. Ponieważ wzbogaciłem się o dwa kegi corneliusa to oba piwa w większości pójdą w kegi. Zobaczymy jak to wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Czas ok. 5h wynik z zestawu TB pszenica 25l 12 blg, uzyskałem 28l 10.5 blg trochę za dużo wysłodziłem, mogłem mocniej pogotować. Nie narzekam gdyż lubię słabsze piwa wiec na lato taka pszenica powinna być idealna, może trochę do chmiele na zimno. Całość w fermentatorze poszła do lodówki. Zadana temp. 18 stopni, drożdże WB-06. Czujnik odizolowany kilkoma warstwami pianki. Czekamy na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Od samego rana ładnie widać pracę drożdży, minęło ok. 10 - 12h. Przypomnę fermentacja w 18 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Dawno nic nie pisałem co nie znaczy że nic nie robiłem. Właśnie dziś zlałem Grodziskie V2 12 BLG i to już jest ok, z tym iż chmielone dodatkowo na zimno. Żonie nie smakuje ona woli pszenice z bananem Dorobiłem się wreszcie: Wchodzą 2 kegi i butla. Na tą chwile mam 3 kegi 19l i jedną 9l. Lodówka z zdjęć wyżej też została przerobiona, wmontowałem agregat z chłodni i teraz 36l piwa w ciągu 12h może osiągnąć 3 stopnie z 18 stopni. GF dostał nakładkę do destylacji plus kolumnę półkową i owoce z pulpą bez problemu i bez przypaleń, więcej nie napiszę "Cenzura" Tak że coś tam się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zmiana w browarze jutro pierwsza warka na Klarsein CB5. W zamyśle Dunkelweizen według receptury @zgoda na drożdżach FM 41. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: dunkel weizen - zgoda Brewer: Asst Brewer: Style: Munich Dunkel TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 44,37 l Post Boil Volume: 41,67 l Batch Size (fermenter): 39,00 l Bottling Volume: 37,49 l Estimated OG: 12,842 Plato Estimated Color: 48,3 EBC Estimated IBU: 19,7 IBU Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,1 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,00 kg Viking Wheat Malt (6,0 EBC) Słód 1 48,5 % 3,00 kg Viking Munich Malt Light (16,0 EBC) Słód 2 36,4 % 0,75 kg Viking Caramel 150 (150,0 EBC) Słód 3 9,1 % 0,25 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 3,0 % 0,25 kg Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC) Słód 5 3,0 % 50,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 19,7 IBUs Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body Total Grain Weight: 8,25 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C 30 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min 62,9 C 20 min 72.2 Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C 72,8 C 45 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 24,06 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) # Warka nr 1 2020-01-26 Dunkelweizen wg receptury Zgody Start 8.10 ustawienie 4 kroków i załączenie grzania wody do wysładzania. Trwa zacieranie w 73 stopniach zwiększyłem do 60 minut ze względu na grubiej śrutowany słód. Na tą chwilę brak problemów przy zacieraniu, brzeczka klarowna. Trwa gotowanie, w między czasie pomiar przed wysładzaniem, potem wysładzanie ok. 40 minut 25L, pomiar przed gotowaniem. Do gotowania 45L z małym hakiem. Do samego końca bez problemów, uzyskałem 41L 11.86 Plato, w założeniach receptury miało być 39L 12.8 więc mogłem mocniej pogotować. Gotowałem z mocą 1500W, następnym razem ustawię 1700W. Zdjęcia według kolejności opisu. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Rozpocząłem warkę Black IPA według receptury @scooby_brew Miałem troszkę problemów, jeden to bardzo gęsty zacier, pewnie powodem było to że słód ma 1 rok. Dolałem 4,5L wody ale i tak gęsto, bardzo mały przepływ wody, zwiększyłem czas zacierania. Na zdjęciach już brzeczka leci do fermentatora, brzeczka kryształ po mimo dawki 200g chmielu. Efekt to mocne 14 brix, a ile to niedługo uzupełnię. Jeśli dobrze oznakowałem fermentator, to otrzymałem 36L do fermentatora. Bardzo dużo osadu. Im luźniejszy zacier tym lepiej, następnym razem dam mniej słodu podstawowego a podciągnę ekstraktem niechmielonym. hoopstoper z siatki 09x09 mm dal radę super, brzeczka klarowna a odciągnięte prawie do zera. Oraz nowy słód, bo ten ma rok 1 i 3 miesiące Edycja 22.02.20 Pobrana próbka i piwo zeszło do 2.79 blg, piwo schłodzone do 3 stopni i gazuje 1 bar na wysycenie 2.50 vol. Po dwóch dniach pójdzie w 2 kegi cornelius. Smak młodego piwa wyborny, goryczkę kontruje słodkość piwa. Piwo będzie chmielone szyszką cascade po 25g na keg. CDN.. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Black IPA Brewer: Asst Brewer: Style: Black IPA TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 46,01 l Post Boil Volume: 42,71 l Batch Size (fermenter): 40,00 l Bottling Volume: 38,49 l Estimated OG: 15,596 Plato Estimated Color: 46,0 EBC Estimated IBU: 49,1 IBU Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 76,9 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 9,50 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) Słód 1 86,4 % 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Słód 2 4,5 % 0,50 kg Crystal 150 (170,0 EBC) Słód 3 4,5 % 0,50 kg Wheat, Torrified (3,3 EBC) Słód 4 4,5 % 50,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 mi Chmiel 5 29,3 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 9,3 IBUs 50,00 g Fuggle [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 7,6 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 2,9 IBUs Mash Schedule: CB5 - Black IPA Total Grain Weight: 11,00 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,60 l wody i ciepła do 58,0 C przez 2 58,0 C 10 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 5 min 66,0 C 80 min 72.2 Podgrzej aby uzyskać 72,8 C przez 4 min 72,8 C 15 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 27,59 l wody o temp 78,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane 22 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Piwko od fermentowało do 2.79 plato. Od 24 h trwa cold crash i gazowanie piwa w temp. 4 stopni ciśnieniem 1 bar. Jutro rozlew do dwóch kegów cornelius i chmielenie na zimno szyszką w kegu. Chmieleniem na zimno w kegu uratowałem ostatnią apa z mango i wiśnią bo wyszło bez płciowe. Po dodaniu 25g chmielu waimea do kega smak zmienił się na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się