Skocz do zawartości

Kattowitzer Gose( wolna interpretacja)


Rekomendowane odpowiedzi

2,5 Pszeniczny

1,5 Pils

0,5 zakwaszający

 

65 st 60min

dodać zakwasz.+ 45 min

Mash out 78 10 min

 

chmielenie 60 min Traditon (6,4) -16 g

21g soli Kłodawa bez jodu- 10 min

20 g Kolendra

Irish moss

 

Drożdzę Z 047-8-39

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytuję informację z pierwszej ręki :tort: : Smakosze piw Gose w okolicach Lipska i Goslaru piją go z

dodatkiem syropów i soków owocowych a nawet likieru kminkowego.

Między innym serwuje się z dodatkiem syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum).

 

Temat jest ciekawy, piwo z sokiem łamie w końcu kanony dobrego smaku a tu proszę wyjątek potwierdza regułę.

Edytowane przez mark33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze tylko skąd taki sok ,zrobie próby z malinowym.

Polecane soki a raczej syropy/nektary:

- syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum)

- syropu z kwaśnych wiśni

- syropu z leśnych malin

- nektaru z truskawek

- nektaru z czereśni

- nektaru z wiśni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy, gose powstało na terenach górniczych , co spowodowało wykorzystanie zasolonych wód do produkcji piwa, oryginalna recepta mówi że górniaki weizenowskie powinny to przetrawić, sam jestem ciekawy , bo po fermentacji dodać soli -będzie odstępstwem od normy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to za drożdże?

Planowałem za 3 tygodnie (z okazji końca lub tymczasowego zawieszenia sesji) poczynić dwa pszeniczne, ale Twoja receptura zapowiada się więcej niż obiecująco, więc być może zmienię plany.

Jeszcze jedno pytanie: czemu całkowicie rezygnujesz z ferulikowej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem Gose od Codera, boskie piwo o wybitnie morelowym aromacie :D

Dlaczego sól w stężeniu na poziomie gram na litr miałaby w jakikolwiek sposób wpływać na drożdże??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drożdże Zymoferm weiss IV Furstengold

Poszły jak burza , a sól wcale nie wpływa in minus, ja bym powidział że pewne mikroelementy (Kłodawa) nawet dały kopa tym drożdżom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.