diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 2,5 Pszeniczny 1,5 Pils 0,5 zakwaszający 65 st 60min dodać zakwasz.+ 45 min Mash out 78 10 min chmielenie 60 min Traditon (6,4) -16 g 21g soli Kłodawa bez jodu- 10 min 20 g Kolendra Irish moss Drożdzę Z 047-8-39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Zapowiada się więcej niż interesująco. Planujesz soki polecane do takiego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Soki to chyba do Breliner Weisse z przytulicy np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Cytuję informację z pierwszej ręki : Smakosze piw Gose w okolicach Lipska i Goslaru piją go z dodatkiem syropów i soków owocowych a nawet likieru kminkowego. Między innym serwuje się z dodatkiem syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum). Temat jest ciekawy, piwo z sokiem łamie w końcu kanony dobrego smaku a tu proszę wyjątek potwierdza regułę. Edytowane 29 Maja 2011 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Kurcze tylko skąd taki sok ,zrobie próby z malinowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Kurcze tylko skąd taki sok ,zrobie próby z malinowym. Polecane soki a raczej syropy/nektary: - syropu z przytulii wonnej (Galiom odoratum) - syropu z kwaśnych wiśni - syropu z leśnych malin - nektaru z truskawek - nektaru z czereśni - nektaru z wiśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 ....21g soli Kłodawa bez jodu- 10 min .... wow soli?? a co na to drożdżaki? do tej pory myślałem, że sól źle wpływa na kondycję drożdży.. wręcz je uśmierca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Zobaczymy, gose powstało na terenach górniczych , co spowodowało wykorzystanie zasolonych wód do produkcji piwa, oryginalna recepta mówi że górniaki weizenowskie powinny to przetrawić, sam jestem ciekawy , bo po fermentacji dodać soli -będzie odstępstwem od normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=78610 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Co to za drożdże? Planowałem za 3 tygodnie (z okazji końca lub tymczasowego zawieszenia sesji) poczynić dwa pszeniczne, ale Twoja receptura zapowiada się więcej niż obiecująco, więc być może zmienię plany. Jeszcze jedno pytanie: czemu całkowicie rezygnujesz z ferulikowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 drożdże Zymoferm weiss IV Furstengold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Piłem Gose od Codera, boskie piwo o wybitnie morelowym aromacie Dlaczego sól w stężeniu na poziomie gram na litr miałaby w jakikolwiek sposób wpływać na drożdże?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 drożdże Zymoferm weiss IV Furstengold Poszły jak burza , a sól wcale nie wpływa in minus, ja bym powidział że pewne mikroelementy (Kłodawa) nawet dały kopa tym drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ciekawe to Diabels chcę zrobić coś podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się