nikor Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Witam! Chciałem się przywitać - to mój pierwszy post a w wiaderku stoi moja pierwsza warka z puchy Coopers European Lager. Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku że po fermentacji burzliwej chciałbym zlać to na tydzień cichej i mam kilka pytań bo czasami nie dokładnie się o tym pisze tu: - zlewam tylko "płyn" a wszystkie drożdże, pianę i to co pływa lub jest na dnie wyrzucam tak? -temperatura na cichej powinna być kilka stopni niższa niż na burzliwej? -czy tydzień to odpowiedni czas trwania fermentacji cichej? -czy cicha nie powoduje zmniejszenia ilości drożdży a co za tym idzie trudniejszej refermentacji? Przepraszam za łatwe pytania ale wybaczcie początkującemu! To beer or not to beer.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Tak, tak, tak i nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 nie mozna uogólniać, ale zasadniczo dłuższa fermentacja wpływa korzystanie na wyklarowanie piwa, co z kolei wiąże się z mniejszą ilością drożdży w piwie a to pociąga za sobą dłuższy czas nagazowania piwa w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się