nikor Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Witam! Chciałem się przywitać - to mój pierwszy post a w wiaderku stoi moja pierwsza warka z puchy Coopers European Lager. Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku że po fermentacji burzliwej chciałbym zlać to na tydzień cichej i mam kilka pytań bo czasami nie dokładnie się o tym pisze tu: - zlewam tylko "płyn" a wszystkie drożdże, pianę i to co pływa lub jest na dnie wyrzucam tak? -temperatura na cichej powinna być kilka stopni niższa niż na burzliwej? -czy tydzień to odpowiedni czas trwania fermentacji cichej? -czy cicha nie powoduje zmniejszenia ilości drożdży a co za tym idzie trudniejszej refermentacji? Przepraszam za łatwe pytania ale wybaczcie początkującemu! To beer or not to beer.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Tak, tak, tak i nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 nie mozna uogólniać, ale zasadniczo dłuższa fermentacja wpływa korzystanie na wyklarowanie piwa, co z kolei wiąże się z mniejszą ilością drożdży w piwie a to pociąga za sobą dłuższy czas nagazowania piwa w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi