dennis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 witka, W dołączonej do zestawu instrukcji warzenia jest taka oto wskazówka co do samego etapu zacierania: "Zacierać począwszy od gęstego zacieru w temp 43*. Następnie podgrzewając lub dolewając wrzątku dojść w ciągu 30min do temp 66* (postój 30 min) a następnie podgrzać do temp ~70* (postój 15min). Dalej podgrzać do 78* i filtrować" Czy ktoś próbował takie sposobu zacierania? czemu on ma służyć? czy nie lepiej zrobić od razu godzinny postój w temp 66* w konkretnej ilości wody i nie bawić się w półgodzinne dolewanie wrzątku? :rolleyes: Czy gęsty zacier to może być stosunek wody do ziarna 2:1? Wyliczyłem sobie, że jakby wziąć ~8,4l wody to będzie akurat stosunek 2:1 i później aby osiągnąć temp 70* potrzeba będzie ok 8 litrów wrzątku (który trza by zgodnie z instrukcją dodać w ciągu 30min). Wody będzie ok 16l czyli stosunek jakieś 4:1 - rzadki ale chyba akceptowalny poziom rzadkości? Potem tylko trochę mniej wody do wysładzania żeby uzyskać te ~27l brzeczki do chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zacierałem w ten sposób kolońskie jakieś 2 lata temu. Piwo wyszło dobre. Zacierałem bardziej na rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zacierałem w ten sposób kolońskie jakieś 2 lata temu. Piwo wyszło dobre. Zacierałem bardziej na rzadko. A ile to jest bardziej? jakie zastosowałeś proporcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 4l wody na 1kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 2:1 za gęsto. Robiłem koelscha z tego zestawu 2 razy. Nie trzeba dolewać 30 min, przejście od jednej do drugiej temperatury ma mniej więcej tyle trwać. Dolewając wrzątek należy robić to tylko o tyle powoli aby nie doprowadzić do miejscowego przegrzania, trzeba mieszać lejąc. Równie dobrze można zacierać od początku pełną objętość a te 30 min. zajmie podgrzewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zrobiłem jak w opisie, ale liczyłem 1.5L:1kg. Zacząłem od 6.5L @ 48°C - po zasypie spadło do ok 43°C. Dolewając 6L wrzątku, akurat ostatnie 5 minut z tych 30 było na podgrzewanie. Wodę grzałem po 1L czajnikiem b/przew, a 2 litry w garnku. Tak mi wyszło że przez 25 minut, mniej więcej co 5 minut lałem 1L. W garze mieści mi się max 15L, stąd takie nie inne ilości wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 W garze mieści mi się max 15L, stąd takie nie inne ilości wody. Najwyższy czas sprawić sobie większy gar:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się