ro_y Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Kilka tygoni temu wykonałem swoją 2 warke z niechmielonego ekstraktu. Było to moje pierwsze chmielenie i powim szczerze, że troszeczkę było emocji z tym zwiazanych. Ale została zabutelkowana z sukcesem. Przed trzecią warką coś jeszcze doczytałem i okazało się, że brzeczka powinna byc zlana z nad osadów gorących (trzecia już była). Pytanie brzmi: jaki wpływ na moje piwko nr. 2 będzie miała przeprowadzona fermentacja razem z tymi osadami? Pozdrawiam:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Kilka tygoni temu wykonałem swoją 2 warke z niechmielonego ekstraktu. Było to moje pierwsze chmielenie i powim szczerze, że troszeczkę było emocji z tym zwiazanych. Ale została zabutelkowana z sukcesem. Przed trzecią warką coś jeszcze doczytałem i okazało się, że brzeczka powinna byc zlana z nad osadów gorących (trzecia już była).Pytanie brzmi: jaki wpływ na moje piwko nr. 2 będzie miała przeprowadzona fermentacja razem z tymi osadami? Pozdrawiam:/ Przy piwach z ekstraktów możesz sobie z tym dać spokój. Przy zacieraniu można zacząć się zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Dzięki Kopyr, uspokoiłeś mnie, a już miałem mieszane uczucia:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Kiedy usuwacie osad gorący? Przed chłodzeniem czy po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Raz mi się udało przed chłodzeniem zlać brzeczkę z gara do fermentora, ale przy innych warkach po prostu się nie da, muszę poczekać aż farfocle opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi