zgoda Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Jakoś chciałbym wykorzystać gęstwę belgijskich Z039, teraz przyszedł czas na coś mocniejszego, ale ogranicza mnie pojemność leżakowni. Pierwszym planem był dubbel, jednak wolałbym nie zajmować sobie 25% pojemności na 6 miesięcy dojrzewania. Czy ci co robili BBA zechcieliby się podzielić informacją, po jakim czasie leżakowania te piwa dochodzą do pełni swoich walorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Mój ostatni dubbel jest już bardzo dobry po 2 tygodniach, (robiony na Ardennesach, 15 blg), normalnie wszystkie blondy i dubble jakie robiłem ( w okolicach 16 blg) po 2 miesiącach miały optymalny smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Czy ci co robili BBA zechcieliby się podzielić informacją, po jakim czasie leżakowania te piwa dochodzą do pełni swoich walorów? Niewiele moich belgijskich piw przetrwało do dzisiaj /cała serię robiłem październik-grudzień/ ja preferuje świeże i optimum dla mnie to 2 m-ce. Ale juz po miesiącu od zabutelkowania były w ciągłej konsumpcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Swoje BBA rozlałem na początku maja i mam ambitny plan przetrzymać je do zimy. Obym tylko nie przedobrzył. Na razie schodzą butelki testowe. Są, kurde wyśmienite... (piwa, nie butelki, ofkors ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Hmm... Opierałem się na tym, co wyczytałem tu i ówdzie - wszędzie piszą, że dubble powinny dojrzewać minimum 4-5 miesięcy, a optymalnie 6. Dlatego zacząłem szukać jakiejś alternatywy i pomyślałem o Blonde, bo jasne piwa potrzebują mniej czasu niż ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Hmm... Opierałem się na tym, co wyczytałem tu i ówdzie - wszędzie piszą, że dubble powinny dojrzewać minimum 4-5 miesięcy, a optymalnie 6. Dlatego zacząłem szukać jakiejś alternatywy i pomyślałem o Blonde, bo jasne piwa potrzebują mniej czasu niż ciemne. dubble 6 miesięczne - na pewno są lepsze jak 2 miesięczne - tylko czy spróbuję takiego 6 miesięcznego Jak 2 miesięczne też jest dobre. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 nie ma dla mnie jakichś jednoznacznych ram, kiedy piwo jest najlepsze. Wszstko zależy od danej partii, dlatego też testuję od momentu pierwszych oznak nagazowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Ja mogę tylko powiedzieć o moim tegorocznym triplu. Po 5 miesiącach jest dużo lepiej. A początkowo zapowiadał się nieciekawie. Ale to mocne piwo, nie mam przy sobie dokładnych notatek ale ok 20°Blg. Ja z reguły daję piwom czas na optymalizację smaku, wyjątkiem może być tylko pszenica lub grillowe polish ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się