amalos Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Witam 10 dni temu dodałem drożdże wb-06 do kita pszenicy( temp 19 stopni przez cały czas),dzisiaj sprawdzałem blg 6 jak wlewałem do menzurki pieniło się,w fermentatorze jeszcze sporo piany.Pytanie jak długo może trwać fermentacja wb-06, może zlać na cichą,czy cierpliwie czekać? Jak byście Wy postąpili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Trzymaj póki fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 ok,to moja pierwsza przygoda z tymi drożdżami i dziwie się że to tak długo trwa.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 To są żywe organizmy, a nie maszyny. Raz im zajmie więcej, innym razem mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 I wszystko jasne........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Te drożdże są żarłoczne, skoro masz 6°Blg to do końca fermentacji daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Raz im zajmie więcej, innym razem mniej. Nie ma taryfy ulgowej, trzeba zapie*** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniooo Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Nie ma taryfy ulgowej, trzeba zapie*** http://www.youtube.com/watch?v=igu9WiKhOcU ..wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 ...jak wlewałem do menzurki pieniło się... Coś długi czas na tak niskie odfermentowanie, może bąbelki osiadły na areometrze wypychając go - zafałszowany pomiar. Jeśli tak to wyglądało powtórz mierzenie kręcąc areometrem i/lub wyciągając go kilkakrotnie pozbądź się osiadających bąbelków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 ...jak wlewałem do menzurki pieniło się... Coś długi czas na tak niskie odfermentowanie' date=' może bąbelki osiadły na areometrze wypychając go - zafałszowany pomiar. Jeśli tak to wyglądało powtórz mierzenie kręcąc areometrem i/lub wyciągając go kilkakrotnie pozbądź się osiadających bąbelków.[/quote'] ok sprawdzę dzisiaj pomiar jeszcze raz biorąc pod uwagę twoje wskazówki........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalos Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 ...jak wlewałem do menzurki pieniło się... Coś długi czas na tak niskie odfermentowanie' date=' może bąbelki osiadły na areometrze wypychając go - zafałszowany pomiar. Jeśli tak to wyglądało powtórz mierzenie kręcąc areometrem i/lub wyciągając go kilkakrotnie pozbądź się osiadających bąbelków.[/quote'] Miałeś rację ponowne kilkukrotne pomiary pokazały 2blg....................no chyba że widziały sugestie kolegi Zalotek i Daniooo:smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Przepraszam za offtop, ale fermentacja fermentuje fermentem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi