Merv Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witbier #1 przelany na cichą ze skórką pomarańczową (ok. 75g) i 10g Citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Witbier #1 już w butelkach - w sumie wyszło ok. 23 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Witbier 2 dopiero przelany na krótką cichą - drożdże do witów strasznie się ociągają.... piana opadła dopiero w sobotę. Dobre jest to, że piwo straciło większość siarkowodoru dzięki odstaniu się. Zaraz wrzucam do fermentora 10 g citry, a za dwa-trzy dni skórkę pomarańczową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) Witbier #3 Pilzneński 2 kg wiedeński 0.5 kg mąka pszenna razowa 1 kg mąka żytnia razowa 0,5 kg płatki owsiane 0.4kg mielona palona gryka 0.3 kg Zacieranie 48C 25'-->53C 10'-->65-62C 90'-->72C 30'-->78C Gryka i płatki skleikowane, chyba niepotrzebnie Filtracja trudna, poniżej 65C zatyka filtrator. Na przyszłość - zero zawracania, póki leci to niech leci, jak przestaje zawracać do gara, podgrzewać i znów do filtratora. Można przepuścić filtrat przez kilka warstw woreczków do chmielenia - pomaga i to bardzo. Gotowanie 60 min, Chmielenie - 20g Iunga 11,2% 30min, 10g Citra 12% 5 min, 20g kolendry indyjskiej+o,7g kminku 3 min, skórka otarta z jednej pomarańczy na ostatnią minutę. Chłodzenie chłodnicą do 30, napowietrzenie pierwsze, aktualnie stygnie do końca w fermentorze. ok. 1 zadam drożdże Belgian Witbier, pierwszy zbiór, wszystko co zostało z poprzedniej fermentacji, nawet specjalnie nie oczyszczone. Wyszło w sumie 22L 13,5 blg. Może rozrzedzę 1,5l mineralnej, zobaczę. W planach - chmielenie na zimno citrą, pomarańczowanie na zimno, może też kolendra przy rozlewie. Edytowane 23 Maja 2012 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witbier#2 od wczoraj w butelkach. Jutro pewnie pojedzie do żywca - nagazuje się po drodze;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Stout świąteczny w zamyśle miało to być lekkie piwko do sączenia w święta - nie sweet stout, ale też nie do końca dry - takie coś czego można wypić 3 kufle do śniadania. Jako że temperatura w piwnicy mi spadła z 18 do 14 C piwko to może jednak nie zdążyć na święta... zasyp: pale ale 2,3kg wiedeński 1,4 lg płatki jęczmienne 350 g płatki gryczane 350 g pszeniczny palony 1000 ebc 150 g palony jęczmień 50 g zacieranie infuzyjne jednogarnkowe: 50C--> 53C 5'--> 64-60C 30'-->72C 40'-->78-->out Gotowanie: tradition 6,2% 30 g 40 min Styrian Goldings 5,2 40 g + mech pół łyżeczki 15 min Styrian Goldings 5,2 % 30 g 2 min sól NaCl - 5 g Kolendra 9 g 2 min kminek 0,5 g 2 min fermentowane na Dannstar Nottingham na zimno, zależnie od tego jak się aromaty ułożą, dodam zapewne odrobinę Styriana i może kolendry lub wanilii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Special Bitter Piwo uwarzone dziś na Warsztatach w Piwotece wg zestawu z Centrum Piwowarstwa. Ot, takie tam pale ale. Słód monachijski 2,10 kg Słód pilzneński 0,85 kg Słód wiedeński 0,80 kg Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg Chmiel Magnum, granulat 30 g Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g zacieranie: 50C-->52C 10'-->67C 50'-->70C 20'-->78--> out Chmilenie magnum 40' spalter 15', na zimno dodam pewnie trochę styriana fermentowane również na Dannstarach Nottinghamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się