mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Dlugo zbieralem sie do rozpoczecia przygody ze swojskim browarkiem ale decyzja na tak byla nieunikniona. Robie swojskie wedlinki to i piwko do nich musi byc odpowiednie Tak wiec na poczatek milo mi Tutaj zawitac jestem Maciej z Wielkopolaski a dokladniej z miejscowosci Rawicz. Mam nadzieje wyniesc stad wiele cennych informacji a moze tez podzielic sie wlasnymi spostrzezeniami. Jestem w temacie robienia piwka calkowicie zielony a wiec prosze o wyrozumialosc. jak do tej pory nastawilem juz pierwsza swoja wareczke jest to mutons klasy gold pilsner. Jak do tej pory wszystko przebieglo ok. Oczywiscie brew-kit zadnego dodatku cukru. Brzeczka 12 blg. Fermentacja ruszyla juz po kilku godzinach. Teraz czekam na jej koniec i butelkowanie z dodatkiem slodu. Nastepne podejscie chcialbym zrobic juz bardziej profesjonalnie. I tu moje piersze pytanko... czy warto uzyc gotowych zestawow ? moze ktos poleci jakis w miare prosty zestaw no i smaczny. Lubie jasne piwka z wyraznym aromatem chmielu. Pozdrawiam Maciej PS sorki za brak polskiej czcionki. Pisze z komorki.... :rolleyes: Edytowane 22 Czerwca 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 trzcionki dla mnie mistrzostwo! Jeśli chodzi o kolejne warzenie to masz zamiar zacierać? Jak lubisz jasne piwka to proponuję ci kupić sobie 5 kg pilzeńskiego do tego 50g Marynki i 50g Lubelskiego. Do piwa dasz cały słód, około 30g tego i tego. Jak nie wiesz jak się zabrać za zacieranie to pytaj. Ja zacząłem prosto od zacierania i potwierdzam: przednia zabawa Choć na początek wydaje się trochę kosztowna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Pierwsza warke mialem zamiar zrobic z gotowca i jak narazie tak postapilem, co do reszty mojego browarowania to mysle ze pozacieram troche.... zalezy mi na smaku piwa... wszyscy chwala smak piwa przygotowanego od podstaw wiec pokusa jak dla mnie duza. Na razie czekam co wyjdzie z tego mojego gotowca... wkoncu to pierwsze i strach przed skwaszeniem jest pomimo zachowania sterylnosci... jesli wyjdzie dobre jade resZte przez zacieranie. Chcialbym tylko wiedziec jakie sa przecietne koszty produkcji litra takiego piwka? Sprzet do gotowania to kociolek 27ltr z grzlka i termostatem wyskalowanym w stopniach, mysle wiec ze podolam zacieraniu. Fermentacja w gasiorach szklanych... czy warto zaopatrzyc sie w gotowe zestawy do zacierania? Czy maja one juz wszystkie skladniki czy warto jeszcze cos w nich dodac, zmienic np.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) proponuję na drugi raz zrób warzenie z ekstraktów niechmielonych z chmieleniem osobiście, a na 3 raz zacieranie, i ostrzegam- to wciąga;) 27l to na dolnej granicy, ale daje rade na luziku, tyle że warki 20-23 a nie 23-25l Popracuj nieco nad ortografią walisz babole od których zęby bolą stąd a nie z tad PS do fermentacji burzliwej kup sobie pojemnik plastikowy fermentacyjny 30l z rurką w deklu, bez kranika, cichą fermentację rób w balonie szklanym Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zestawy są dobre. Z piw jasnych polecam Koelsche albo Pale Ale. Piszesz, że lubisz jasne piwa z wyraźnym aromatem chmielu. Jeżeli mogę coś zasugerować, taki przepis na pewno Cię zadowoli: 4kg słód pilzneński 0,5 kg słód pszeniczny jasny Zacieranie: 55°C 10 min 65°C 20 min 75°C 30 min Chmielenie - 60 min. 25g chmielu Marynka od początku 25g chmielu Lubelskiego (lub w wersji bardziej ekskluzywnej polecam Hellertauer Mittelfruh) na 10 min przed końcem gotowania. Drożdże suche S-33, US-05 albo płynne German Ale/Koelsch Fermentacja w temperaturze 16 - 20 stopni Osobiście moje ulubione jasne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Sorki za byka juz poprawiam... w swoim tekscie bledy nie raza za to w cudzych sie zauwaza.... brak nawyku powtornego czytania tekstu... polska czcionke zastosuje jak juz bede pisal z domowego komputerka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witam Ja Ci radzę nie czekac na efekty swojej pierwszej warki, tylko od razu bierz się za kolejne. Bo później będziesz żałowac, że straciłeś 2-3 tyg. a mógłbyś już miec przynajmniej 2 warki w butelkach i 1 na burzliwej A tak jak kolega Mimazy napisał, to wciąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Heh ja to bym najchetniej zrobil ze 6 warek za jednym zamachem o roznych smakach ale na to niestety potrzeba kasiurki... a te pochlonely przygotowania i zakup sprzetu. Ale co sie odwlecze to nie uciecze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Sprzęt kosztuje najwięcej. Później już nie jest tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Z tymi kosztami sprzętu nie jest tak źle. Garnek, fermentor i termometr możesz już mieć skoro robiłeś z gotowca. Potrzebujesz jeszcze coś do wysładzania (kadź albo wężyk z oplotu) i możesz robić piwo ze słodu. Resztę sprzętu będziesz kompletował sukcesywnie, patrząc na to co jest dla Ciebie najbardziej uciążliwe (gotowanie, chłodzenie, śrutowanie). Ja mam na koncie przeszło 30 warek i nie mam jeszcze śrutownika, a chłodnicę zrobiłem w zeszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Bez chłodnicy zrobiłem 21 warek. Garnek 27L da radę bez problemu. Sam używam 29L i jak się postaram to 26L wlewam do fermentora. Kwestia praktyki. Gratuluję decyzji o szybkim przejściu na zacieranie - wciąga i daje świetne efekty, nawet niewiele umiejąc. Pytasz o cenę piwa "za butelkę". Liczymy wersję średnią: -słód pilzneński 5kg - 24 zł -jakiś słód karmelowy, pszeniczny czy inny specjalny 0,5kg - 4zł -chmiele: np Hallertau Spalt Select 100g - 10 zł -drożdże suche -różnie, średnio ok. 9,50 zł -kapsle 50 sztuk - ok 2 zł (jesli kupisz paczkę 300) -chemipro czy inny środek do dezynfekcji - ok. 7 zł - śrutowanie 1zł/kg, czyli 6 zł. - wody i energii nie liczę w sumie: 63,50 za 25 litrów ok. 12 BLG, czyli 50 butelek. Daje to cenę 1,27 zł za butelkę. Jeśli kupujesz butelki, musisz doliczyć ok. 35 gr do każdej. Wobec ceny piwa w sklepie - niedużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Mam jeszcze pytanko. Takie troche moze naiwne... ale ponoc kto pyta nie bladzi... przed fermentacja kolor brzeczki byl bursztynowy wpadajacy w braz. Teraz 30 godzin fermentacji i brzeczka jest jasniejsza z piana na kilka cm i jakims kozuchem na wierzchu w niektorych jej czesciach. Czy ten kozuch opadnie a plyn nabierze klarownosci? Do calosci w procesie butelkowania mam suchy ekstrakt slodu (200 g), ile go sypac i najlepiej do butelek czy do piwka? calosc 20 ltr z 3kg mutons gold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Generalnie pilsy są raczej jasne, więc chyba ta puszka tak jest zrobiona że na początku jest ciemniej a potem jaśniej - niestety nie warzyłem nigdy z gotowca więc trudno mi powiedzieć dokładnie. Po burzliwej fermentacji niekoniecznie wszystko sie wyklaruje. Ja zawsze przelewam piwo po około 2 tygodniach na cichą fermentację. Po cichej zawsze jest wszystko klarowne. Jeśli chodzi o ilość ekstraktu do refermentacji to polecam jakiś kalkulator - istotna jest temperatura w jakiej piwo fermentowało. Piwo zimne zatrzymuje więcej C02 i trzeba dać mniej ekstraktu. Ja dodaję strzykawką do butelek, ale niektórzy dodają do fermentora - jak wolisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dzieki za wyliczenia.... wygladaja zachecajaco i bardzo motywuje do dalszego dzialania. 1 warka liczac ze sprzetem i biorac pod uwage gotowca i to tez nie najtanszego troche uszczuplila kieszen. kurde wszyscy przy 1 warce byli tak niecierpliwi i ciekawi efektow? Jeszcze troszke i bede mial koszmary ze cos nie tak, ze moze sie skwasilo.... ostatni raz to takie odczucia byly jak syn mi sie rodzil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Piwo fermentuje w stalej temperaturze 19 st. Troche obawiam sie o losy mojego piwka bo w rodzinie same piwopijce i juz mi stoja z jezorami na wierzchu nad tym co jeszcze piwkiem nie jest.... i czasem nigdy moze nie doczekac miana piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Czyli wg kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13748177#tag powinieneś dać 10 g ekstraktu / litr (możesz tam sam ustawić jakie chcesz nagazowanie). Powinieneś go rozpuścić w szklance wrzątku i pogotować parę minut - uwaga, pieni się mocno na początku - polecam nieco większe naczynie. Potem wlewasz to do piwa bezpośrednio przed butelkowaniem lub dozujesz strzykawką Edytowane 22 Czerwca 2011 przez pedro22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ciekawość chyba jest normalna. Przy pierwszej warce nie mogłem się doczekać efektów ale i tak otworzyłem fermentor tylko przy przelewaniu na cichą i przy rozlewie:) za bardzo się bałem zakażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Bardzo często otwieram fermentor na burzliwej i podglądam co się tam dzieje - tak z ciekawości. Jak do tej pory zakaziła mi się jedna warka, jedyne Ale jakie robiłem - być może dlatego że lagery stoją w chłodnej piwnicy (i do tego w styropianowych pudłach), a to Ale stało w pokoju. Wiadomo - im cieplej tym niebezpieczniej. Na początku często sprawdzałem dodatkowo blg podczas burzliwej, żeby określić moment kiedy przestanie spadać. Teraz już tego nie sprawdzam, ale i tak miło popatrzeć jak ktoś pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 A ja się boję otwierać fermentor w miejscu w którym przebywa bo nie wiadomo co tam wisi w powietrzu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 na razie nic nie ruszam. Mam szklany gąsior więc wszystko ładnie widać. Niestety piwnica w remoncie i ciężko stałą temperaturę mi utrzymać dzisiaj podskoczyła do 24 st.(2 doby była stała 19 st) mam nadzieję że nic się nie stanie. Sama fermentacja już zwalnia. Piana już troszkę opadła bulgotanie też słabsze. Otworzę dopiero jak przestaną drożdże działać i zmierzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Coś ostatnio dużo nowych piwowarów . Ale to chyba bardzo dobrze. Raczej na pewno dobrze! Witam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Piwowarem się jeszcze nie zowie ale za miłe powitanie na tymże forum dziękuję. :):) Czy ktoś może z WIELKOPOLSKI ??? z okolic Rawicza? Chętnie nawiążę kontakt z bardziej doświadczonym kolegą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Poszukaj na mapie: http://www.piwo.org/forum/map.php Jeśli uznasz Ostrów jako okolicę Rawicza to zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 dla mobilnego to w sumie niedaleko.... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się