kretu Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Na wczorajszych warsztatach padła propozycja degustacji piw w sobotę 25.06.2011. Odbędzie się ona u mnie ul.Krańcowa 24 Szczecin (prawie dokładnie zaznaczone na mapce) Start godzina 16 ale zapewne trochę potrwa wiec nie trzeba być punktualnym jeżeli komuś nie pasuje. Oczywiście wszyscy szczecińscy piwowarzy są zaproszeni. Wstępnie było ustalone że można przyjść z małżonkami. Niezależnie od pogody będzie grill węgiel zapewnię. Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi to piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 W miarę możliwości będę! Volker / Brunnenbräu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Będę, a ze mną przylezą pilsy, pszeniczka, bpa i może coś tam jeszcze ;-) Rozbawił mnie napis pod nikiem Volkera to dopiero jest początkujący ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Na wczorajszych warsztatach padła propozycja degustacji piw w sobotę 25.06.2011. Odbędzie się ona u mnie ul.Krańcowa 24 Szczecin (prawie dokładnie zaznaczone na mapce) Start godzina 16 ale zapewne trochę potrwa wiec nie trzeba być punktualnym jeżeli komuś nie pasuje. Oczywiście wszyscy szczecińscy piwowarzy są zaproszeni. Wstępnie było ustalone że można przyjść z małżonkami. Niezależnie od pogody będzie grill węgiel zapewnię. Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi to piszcie. Tak, można przyjść z małżonkami, ale nie jest to wymagane Do zobaczenia w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Na 90% będę, prawdopodobnie spóźnię się trochę, ale mam nadzieję, że zostawicie co nie co do degustacji . Postaram się zabrać APA ala grodziskie, FES, Koelsha w dwóch wersjach i może coś mniej lub bardziej stylowego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A ja będę miał przy sobie kilka butelek z Żywca - "leftovers" z konkursu piw domowych. Różne style, różne jakości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebanek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A ja wciąż kombinuję jak tu by móc tam być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 A ja przyniosę między innymi swojego dubbla, żeby udowodnić, że to w beczce, to jednak nie była pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jakimi jesteście degustatorami, jeżeli nie smakujecie różnicy między Dunkelweizen i Dubbel... :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Ciekawe co jest w tym drugim kegu Po wakacjach może się do niego dorwiemy i ukaże się jasność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jakimi jesteście degustatorami, jeżeli nie smakujecie różnicy między Dunkelweizen i Dubbel... :smilies: Haha, nie "jesteście" tylko "jesteśmy". Z drugiej strony fajnie byłoby spróbować pszenicy, która leżakowała ponad rok. Moja niestety nie ma szans tyle przetrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 "Podobno" to lane z kija to była roczna pszenica, ale ja się nie znam nie piłem ani dubla ani tak starej pszenicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebanek Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Na 99% będę. Przyniosę Dubbla, Tripla i trzytogodniowego Weizenbocka - jeszcze go nawet sam nie próbowałem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Przypominam o czymś na grilla (węgla mam zapas). Jeżeli ktoś będzie miał problemy z dojazdem mój numer 609445399. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Serdeczne podziękowania dla gospodarza wczorajszego spotkania. Impreza naprawdę udana. Jedzenia i trunków do degustacji pod dostatkiem . Podziękowania należą się również Volkerowi oraz reszcie piwowarów za bardzo cenną i (mam nadzieję) szczerą ocenę piw. Mam nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie tego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebanek Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Ja również dziękuję gospodarzowi za poświęcenie (się i wszystkim współbiesiadnikom za bardzo miłe spotkanie;) Wlaśnie warzę IRA;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Dzięki chłopaki. Super spotkanie, koniecznie trzeba powtórzyć. Tylko najpierw trzeba uwarzyć 34 kolejne piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 I mi ta impreza barzo się podobała. Fajna zabawa! Serdecznie dziękuję kretowi za gościnność, a zgadzam się, że koniecznie musimy to kiedyś powtórzyć. Nawet jeżeli wybor będzie trochę mnieszy - 20 różnych piw to też byłoby już coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 To ja dziękuje wam za przybycie. Naprawdę super spotkanie. A Andy koniecznie poproszę o przepis na tę babkę piwną bo jest świetna (właśnie się nią zajadam i żałuje że wczoraj zapomniałem ją wyłożyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Cieszę się, że babka smakowała, przepis poszedł na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Cieszę się, że babka smakowała, przepis poszedł na pw Wrzuć publicznie, jeśli to nie tajemnica Ja też lubię pogotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Zgodnie z prośbą podaję przepis na babkę piwną 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka jasnego piwa (najlepiej mocno wysyconego co2 nie koniecznie super smaczne) 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy cukier puder do posypania lub lukier Jajka ucierać z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz stopniowo olej. Wlać piwo i wymieszać. (najlepiej na początku porządnie utrzeć jajka z cukrem na gładki kogel mogel i wtedy dodawać resztę składników) Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką dużej foremki do babki (ewentualnie długiej keksówki). Wstawiać do nagrzanego piekarnika Piec 45 minut, temp. 180°C (w gazowym piekarniku 190) Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Zapomniałem dodać, że do babki dodać należy żurawinę ewentualnie rodzynki Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Andy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Dzięki, masz plusa u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się