Tanksztela Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 czy ktoś próbował coś takiego dawać zamiast cukru: http://www.evergreen.pl/slod-orkiszowy-500g-bio-p-1009.html Jeżeli tak to w jakiej ilości to dodawać i do jakiego brewkitu (za zacieranie to się na razie nie zabieram). W tym sklepie jest jeszcze ciekawy syrop daktylowy, tylko nie mam pojęcia jaki to może mieć smak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) To na pewno nie jest słód (chyba że od słodzenia ).... A dawkowanie zależy od zawartości ekstraktu. Moim zdaniem, jeśli to jest ekstrakt, to do jakiegoś piwa pszenicznego by pasował. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Skoro wysoce aromatyczny miód użyty jako surowiec do refermentacji nie daje aromatów miodowych w piwie, to szczerze wątpię, żeby ekstrakt orkiszowy dał - to przy refermentacji. A jako dodatek zamiast ekstraktu - proponuję 1-1.5kg. A piwo zacierane ze słodem orkiszowym robiłem i było świetne. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się