Skocz do zawartości

słód orkiszowy


Tanksztela

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś próbował coś takiego dawać zamiast cukru:

http://www.evergreen.pl/slod-orkiszowy-500g-bio-p-1009.html

 

Jeżeli tak to w jakiej ilości to dodawać i do jakiego brewkitu (za zacieranie to się na razie nie zabieram).

 

W tym sklepie jest jeszcze ciekawy syrop daktylowy, tylko nie mam pojęcia jaki to może mieć smak...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To na pewno nie jest słód (chyba że od słodzenia ;) ).... A dawkowanie zależy od zawartości ekstraktu. Moim zdaniem, jeśli to jest ekstrakt, to do jakiegoś piwa pszenicznego by pasował.

Edytowane przez rosek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro wysoce aromatyczny miód użyty jako surowiec do refermentacji nie daje aromatów miodowych w piwie, to szczerze wątpię, żeby ekstrakt orkiszowy dał - to przy refermentacji.

 

A jako dodatek zamiast ekstraktu - proponuję 1-1.5kg.

 

A piwo zacierane ze słodem orkiszowym robiłem i było świetne.

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.