Raczek Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam wszystkich mniej lub bardziej doświadczonych w domowym browarnictwie. Tak jak w temacie jestem laikiem który troszkę teorii już wchłonął ale nie ma absolutnie żadnej praktyki dużo czytałem to forum oglądałem kilka filmików jak uwarzyć piwo z gotowych składników na których chciałbym się przed pierwszym piwem skupić. Samo zrobienie piwa (zachowując sterylność) nie wydaję się procesem trudnym więc nie obawiam się tego procesu. Moje pytanie (pewnie śmieszne) dotyczy tego kożucha który powstaje w fermentacji burzliwej po której można piwo zlać do cichej albo do butelek. Jeśli mam tylko jeden fermentator i chciałbym po burzliwej zlać browar do butelek na leżakowanie to co z tym kożuchem ? należy go przefiltrować czy nie wiem przelać przez gazę ?? I czy warto odstawiać piwo na cichą fermentację (czy warto by było mieć drugi pojemnik?) Przepraszam za (pewnie dla większości z was) głupie pytania ale każdy kiedyś zaczynał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 I każdy kiedyś czytał artykuły na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam wszystkich mniej lub bardziej doświadczonych w domowym browarnictwie. Tak jak w temacie jestem laikiem który troszkę teorii już wchłonął ale nie ma absolutnie żadnej praktyki dużo czytałem to forum oglądałem kilka filmików jak uwarzyć piwo z gotowych składników na których chciałbym się przed pierwszym piwem skupić. Samo zrobienie piwa (zachowując sterylność) nie wydaję się procesem trudnym więc nie obawiam się tego procesu. Moje pytanie (pewnie śmieszne) dotyczy tego kożucha który powstaje w fermentacji burzliwej po której można piwo zlać do cichej albo do butelek. Jeśli mam tylko jeden fermentator i chciałbym po burzliwej zlać browar do butelek na leżakowanie to co z tym kożuchem ? należy go przefiltrować czy nie wiem przelać przez gazę ?? I czy warto odstawiać piwo na cichą fermentację (czy warto by było mieć drugi pojemnik?) Przepraszam za (pewnie dla większości z was) głupie pytania ale każdy kiedyś zaczynał Im mniej sprzętów styka się z piwem , tym bezpiecznej. Ja zaglądam do banioka jak już nie widzę objawów fermentacji. Co do cichej , to na pewno nie zaszkodzi. A fermentatorów zawsze za mało:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Piwo na drugą fermentację zlewasz przy pomocy wężyka igielitowego . Raczej potrzebny będzie drugi pojemnik. Można oczywiście wykorzystać jakiś inny , ale samo wiadro kosztuje niewiele. Poza tym będziesz potrzebował kolejnego wiadra do butelkowania ( jeśli będziesz używał syropu do refermentacji ). Wężyk wrzucasz do wiadra wypełnionego środkiem dezynfekującym , płuczesz , wylewasz i przelewasz piwo. Żadnych gaz , czy sitek. Im mniej sprzętu ma styczność z piwem tym bezpieczniej. PS. Witam kolegę z rocznika ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) 1. W momencie przelewnia na cichą nie ma (nie powinno być) kożucha - co najwyżej lekka pianka. Jeśli jednak było by coś więcej, to przelewasz tego czegoś jak najmniej. 2. Kupujesz drugi fermentor - jedna zakażona warka kosztować Cię będzie więcej. 3. Oba fermentory powinny być z kranikami - w ten sposób przelewając na cichą nie łapiesz osadów z dna i z powierzchni 4. Do napełniania butelek kupujesz rurkę do rozlewu z zaworem - nie walczysz z pianą w butelkach - wygodnie i szybko 5. Wszystko co ma styczność z piwem od momentu zakończenia gotowania musi być sterylne i musi być tego jak najmniej 6. Warto przelać na cichą fermentację (czasami jest to niezbędne) - piwo będzie bardziej klarowne i dofermentuje do końca bez styczności z dużą ilością drożdży i osadów Edytowane 29 Czerwca 2011 przez pedro22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się