funekp Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 witam chce uwarzyć 1 warke i odrazu zaczynam od zacierania bo troche poczytałem i to nie jest skomplikowana cynność mam jednak pytanie co polecacie na 1 warke ja myśle nad 4kg słód pilzneński 0.5kg słód wiedeński 30g chmiel marynka 30g chmiellubelski pytanie czy to dobre rozwiązanie i jak zacierać?? drożdże s-33 albo us-05 może wiedeński zastąpić pszennym?? fermentować chce w około 15-16 °C a po zabutelkowaniu odstawie do pomieszczenia o temp. 8-10 stopni prosze o porady doświadczonych piwowarów pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Przepis OK. Zacieraj np 20min w 64°C i 30min w 72°C. Chyba, że chcesz więcej alkoholu to wtedy wydłuż pierwszą przerwę. Lub zacieraj jednotemperaturowo - jeszcze prościej. Po butelkowaniu zostaw kilka dni w temperaturze pokojowej i później przenieś do zimnego - szybciej się nagazuje. Edytowane 4 Lipca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Chmielić 70 minut od początku marynka , w 50 minucie 15gr lubuskiego i w 65minucie 15gr lubuskiego. Uważaj na muszki owocówki podczas chłodzenia , to zmora lata i jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Chmielenie: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie Ewentualnie wykorzystaj jakikolwiek przepis (na przykład po przeczytaniu jakiegoś tematu w "degustacja piw domowych") i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Zwróć uwagę, żeby się dobrze bawić. Nie stresuj się za mocno. Edit: Możesz chmielić tak jak napisał bubuś. Edytowane 4 Lipca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Jakich chcesz użyć drożdży? Jak temperatura otoczenia ma mieć 15°C -16°C ja bym użył S-33. Edytowane 4 Lipca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 A ja uważam, że jakichkolwiek drożdży użyje będzie zadowolony. W tej temperaturze powinny poradzić sobie oba szczepy. Dla pewności można na koniec fermentacji (na 2-3 dni) przenieść do cieplejszego, żeby nie było kuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja miałem problemy z US-05 , fermentowałem w 15°C. Dopiero podgrzanie do 19°C dało pożądane efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Przyznam się, że nie miałem kontaktu z us-05, ale na forum większość osób miała problem z utrzymującą się warstwą piany/drożdży na powierzchni pomimo zakończenia fermentacji. A właśnie na wypadek takich problemów zaproponowałem przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia pod koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja robiłem tylko jednąwarkę na US-05 , więc może mój osąd jest zbyt surowy. Ja osobiście wybrał bym S-33 przy 1 warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Z tych dwóch szczepów lepszym do fermentacji w 15 stopniach jest S-33, ale nie ma co oczekiwać dobrego odfermentowania. Sam nie używałem, ale z relacji innych wynika, że w powyzszej temperaturze dobrze sprawdzą się Danstar Nottinham. Dla osoby której smak domowego piwa, to nowość, a smak ugruntowany na wysoko odfermentowanych piwach dostępnych w sprzedazy, ważne aby skupić się na dobrym odfermentowaniu i uniknięciu zbytniej treściwości piwa. Przy zdecydowaniu się na S-33 sugeruję długą przerwe w temp. 63 stopni i krótką (symboliczną) w temp. 72 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Im mniej przerw na poczatek tym lepiej. Opanuj sprzet i proces a wtedy bierz sie za cos trudniejszego. Jak sie nic stanie po drodze to z piwa bedziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Osobiście jestem zwolennikiem US-05. S-33 nie spełniły moich oczekiwań. Raczej pożegnałem się z tymi drożdżami. Opisywana wcześniej piana po fermentacji burzliwej jest dla mnie wielce pożądana. Z niej pozyskuję dobrą gęstwę do kolejnych warek, gęstwa US-05 z dna nie była już tak dobra, ze względu na obecność truposzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Przy tych niskich temperaturach i takim zasypie wyjdzie całkiem dobre kolońskie. Ja bym zmniejszył ilość marynki do 20gr. 2 przerwy 40/20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 ok to tak zrobie a ile fermentować i ile dodać glukozy na refermentacje i jak długo musi leżakować takie piwko dzięki wszystkim za cenne informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Poszukaj, jest na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 10 dni na burzliwej wystarczy i do butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak się fermentacja skończy, to nie ma co trzymać dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Wybaczcie offtopa, ale muszę: funekp proszę, używaj kropek, przecinków, czasami wielkich liter. Co do czasu fermentacji - ja nie chcąc zlewać na cichą robię tak, że gdy przestanie pracować intensywnie to czekam kilka dni i mierzę blg. Po dwóch dniach znowu i tak dalej. Na ogół pszenice fermentują u mnie ok. 8-10 dni w 17 stopniach. Tymniemniej -cichą warto zrobić przy większości piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi