funekp Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 witam chce uwarzyć 1 warke i odrazu zaczynam od zacierania bo troche poczytałem i to nie jest skomplikowana cynność mam jednak pytanie co polecacie na 1 warke ja myśle nad 4kg słód pilzneński 0.5kg słód wiedeński 30g chmiel marynka 30g chmiellubelski pytanie czy to dobre rozwiązanie i jak zacierać?? drożdże s-33 albo us-05 może wiedeński zastąpić pszennym?? fermentować chce w około 15-16 °C a po zabutelkowaniu odstawie do pomieszczenia o temp. 8-10 stopni prosze o porady doświadczonych piwowarów pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Przepis OK. Zacieraj np 20min w 64°C i 30min w 72°C. Chyba, że chcesz więcej alkoholu to wtedy wydłuż pierwszą przerwę. Lub zacieraj jednotemperaturowo - jeszcze prościej. Po butelkowaniu zostaw kilka dni w temperaturze pokojowej i później przenieś do zimnego - szybciej się nagazuje. Edytowane 4 Lipca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Chmielić 70 minut od początku marynka , w 50 minucie 15gr lubuskiego i w 65minucie 15gr lubuskiego. Uważaj na muszki owocówki podczas chłodzenia , to zmora lata i jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Chmielenie: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie Ewentualnie wykorzystaj jakikolwiek przepis (na przykład po przeczytaniu jakiegoś tematu w "degustacja piw domowych") i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa Zwróć uwagę, żeby się dobrze bawić. Nie stresuj się za mocno. Edit: Możesz chmielić tak jak napisał bubuś. Edytowane 4 Lipca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) Jakich chcesz użyć drożdży? Jak temperatura otoczenia ma mieć 15°C -16°C ja bym użył S-33. Edytowane 4 Lipca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 A ja uważam, że jakichkolwiek drożdży użyje będzie zadowolony. W tej temperaturze powinny poradzić sobie oba szczepy. Dla pewności można na koniec fermentacji (na 2-3 dni) przenieść do cieplejszego, żeby nie było kuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja miałem problemy z US-05 , fermentowałem w 15°C. Dopiero podgrzanie do 19°C dało pożądane efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Przyznam się, że nie miałem kontaktu z us-05, ale na forum większość osób miała problem z utrzymującą się warstwą piany/drożdży na powierzchni pomimo zakończenia fermentacji. A właśnie na wypadek takich problemów zaproponowałem przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia pod koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja robiłem tylko jednąwarkę na US-05 , więc może mój osąd jest zbyt surowy. Ja osobiście wybrał bym S-33 przy 1 warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Z tych dwóch szczepów lepszym do fermentacji w 15 stopniach jest S-33, ale nie ma co oczekiwać dobrego odfermentowania. Sam nie używałem, ale z relacji innych wynika, że w powyzszej temperaturze dobrze sprawdzą się Danstar Nottinham. Dla osoby której smak domowego piwa, to nowość, a smak ugruntowany na wysoko odfermentowanych piwach dostępnych w sprzedazy, ważne aby skupić się na dobrym odfermentowaniu i uniknięciu zbytniej treściwości piwa. Przy zdecydowaniu się na S-33 sugeruję długą przerwe w temp. 63 stopni i krótką (symboliczną) w temp. 72 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Im mniej przerw na poczatek tym lepiej. Opanuj sprzet i proces a wtedy bierz sie za cos trudniejszego. Jak sie nic stanie po drodze to z piwa bedziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Osobiście jestem zwolennikiem US-05. S-33 nie spełniły moich oczekiwań. Raczej pożegnałem się z tymi drożdżami. Opisywana wcześniej piana po fermentacji burzliwej jest dla mnie wielce pożądana. Z niej pozyskuję dobrą gęstwę do kolejnych warek, gęstwa US-05 z dna nie była już tak dobra, ze względu na obecność truposzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy?? Przy tych niskich temperaturach i takim zasypie wyjdzie całkiem dobre kolońskie. Ja bym zmniejszył ilość marynki do 20gr. 2 przerwy 40/20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 ok to tak zrobie a ile fermentować i ile dodać glukozy na refermentacje i jak długo musi leżakować takie piwko dzięki wszystkim za cenne informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Poszukaj, jest na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 10 dni na burzliwej wystarczy i do butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak się fermentacja skończy, to nie ma co trzymać dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Wybaczcie offtopa, ale muszę: funekp proszę, używaj kropek, przecinków, czasami wielkich liter. Co do czasu fermentacji - ja nie chcąc zlewać na cichą robię tak, że gdy przestanie pracować intensywnie to czekam kilka dni i mierzę blg. Po dwóch dniach znowu i tak dalej. Na ogół pszenice fermentują u mnie ok. 8-10 dni w 17 stopniach. Tymniemniej -cichą warto zrobić przy większości piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się