pieddro Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Witajcie ! Trzecia (i pół) z kolei moja warka (ostatnia briukitowa;-) właśnie fermentuje już 4 dzień. To IPA z zestawu Coopersa. Fermentacja przechodzi chyba najładniej z dotychczasowych (zapewne to efekt podniesienia średniej temp. ponieważ użyłem izolatora do fermentora własnej produkcji z piany montażowej - spadek °Blg jest najszybszy porównując poprzednie warki przy tej samej temperaturze w piwnicy - 19°C ). Z informacji, które do tej pory znalazłem wiem jedynie, że drożdze te to górna fermentacja. W takim razie czy można użyć gęstwy do nastepnej warki z zacieraniem? Myślałem o BelgianPA. co o tym myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Nie warto. Gdyby były to jakieś konkretne drożdże to jeszcze, ale te to wywal. Z suchych drożdży gęstwy nie opłaca się wykorzystywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Nie warto. Gdyby były to jakieś konkretne drożdże to jeszcze, ale te to wywal. Z suchych drożdży gęstwy nie opłaca się wykorzystywać. Czyli jak rozumiem, wszystkie suche drożdze używa się tylko raz? Jeśli w takim razie chcę po pierwszym zacieraniu uzyć ich jeszcze raz, to powinienem zainwestować w płynne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Lepsze efekty smakowe dają drożdże płynne choć cenowo są kilka razy droższe .Możesz sobie kupić drożdże płynne do kilku gatunków piw i tak ustawiać kolejne warki żeby gęstwa była szybko wykorzystywana do następnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Ja używam gęstw po drożdżach suchych. Pochodzenie nie ma znaczenia . Z tym, że akurat te dodawane do brewkitów są raczej mało ciekawe i chyba lepiej kupić konkretne drożdże pod konkretny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Ja też używam drożdże suche wielokrotnie - US-05 do amerykańskich ales i ostatnio Nottingham do ales angielskich. Inna sprawa, że nie wiadomo jakie masz drożdże w tym BrewKitcie, więc pewnie nie wyjdzie ci z tego "Belgijskie IPA" lecz "jakieś IPA" . Co wcale nie znaczy, że to będzie złe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Tylko raz , przy pierwszej warce nie zebrałem gęstwy z suchych. Jak do tej pory zawsze przynajmniej raz używam ich ponownie. Jakoś nie widzę problemów ani straty jakości. Kwestia pilnowania czystości procesu. A to samo tyczy się płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Ja również używam gęstw po suchych drożdżach i jak na razie nie narzekam na jakość piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się