Wisz Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam Wczoraj warzyłem sweet stout'a z zestawu homebrewing.pl - pilzneński litovel 3,8 kg - Caraaroma 0,25 kg - czekoladowy Litovel 0,4 kg, dodany po negatywnej jodowej, przed filtracją - chmielenie - 40g perle na 60 min - 0,5 kg laktozy 20 min przed końcem gotowania Kolorek piękny, wydajność ok (20 l 14,5 Blg). Ale zastanowiło mnie coś innego - bardzo silna gorycz brzeczki!!! Czy tak ma być? Spodziewałem się znacznie łagodniejszego smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Nie wolno się sugerować goryczką brzeczki!!!!!! Ile można to powtarzać? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Czy jeśli da się tylko 200g laktozy to wystarczy na dobrego milka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Wg mnie mało. Ja na 20l dałem 500g i jeszcze trochę mi mało. W końcu ma być SWEET! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 W końcu ma być SWEET!Pozdrawiam. Chyba, że chodzi sweet jako nie bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Moim zdaniem 200 g jest ok. Wyczuwalna słodkość, nie nazbyt nachalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Też robiłem ten zestaw z HB. Niech postoi trochę w butelkach minimum to chyba 4 miechy smak piwka na pewno się zmieni (sam byłem rozczarowany po krótkim czasie leżakowania, ale teraz im dłużej leży tym lepsze i co najgorsze coraz jest go mniej ) Edytowane 23 Lipca 2011 przez cianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja też właśnie nastawiłem Sweet Stouta z HB. Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?. Czyli po korekcie wychodzi, że mam 16? blg... Możliwe to czy źle mierzę ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ile litrów Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Równo 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?. Czy aby napewno uzyskujesz 16, jeżeli od 14 odejmiesz 2 ? Różnica 4 stopni od standardowych 20 daje bardzo małą odchyłke w pomiarze Blg. Edytowane 23 Lipca 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 No tak, wychodzi 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja do swojego Milk Stouta dałem 300g ( pomijając że jest przegazowany ) , to dodałbym jeszcze więcej , pewnie te 0,5 kg , ale to pewnie kwestia gustu. Brakuje mi trochę takiej słodyczy w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Zaraz... Jeżeli mam -2°Blg w 24°C dla wody to do wyniku powinienem chyba dodawać 2, co nie? Edytowane 23 Lipca 2011 przez pucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja też właśnie nastawiłem Sweet Stouta z HB.Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?. Czyli po korekcie wychodzi, że mam 16? blg... Możliwe to czy źle mierzę ekstrakt? Tez robiłem ten zestaw. Mi wyszło 19l 16,5°Blg. Po tygodniu fermentacji zeszło do 6°Blg (temperatura fermentacji 18-20°C ). Właśnie dzisiaj przelany na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Zaraz... Jeżeli mam -2°Blg w 24°C dla wody to od wyniku powinienem chyba dodawać 2, co nie? Różnica w pomiarze Blg dla 24 stopni to coś ok 0.2 (dokładnie nie pamiętam), na tyle mała, że można ją pominąć, jest blisko błędu pomiaru. Poszukaj na forum, kilka razy były podawane tabelki do korekty Blg dla róznych temperatur. Ponadto skalibruj areometr w 20 stopniach, bo w 24 stopniach nie powiniem wskazywać -2. PS. Sprawdź dla jakiej temperatury pomiaru masz areometr, w sprzedaży są też dla innych niż 20 stopni. Edytowane 23 Lipca 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Dlatego właśnie się pytam czy dobrze mierze bo wydaje mi się wynik z kosmosu... z tego co pamiętam przy 20 pokazywał blisko -2... Mam aerometr z zestawu BA, skalibrowany w 60F - 16°C. Dlatego też mierzyłem obie ciecz w tej samej temp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Sam piszesz, że dla temperatury wody 20 i 24 stopnie masz ok -2, bo jak pisałem wcześniej różnice są tak małe, że pomijalne. Dlatego robiąc pomiary w temperaturze 24 stopnie musisz odejmować 2, chyba że bawisz się w aptekę to należy odjąć 1,8 po uwzględnięciu korekty na wyższą temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Źle mu mówisz - jeżeli w wodzie pokazuje mu -2Blg, to do każdego pomiaru musi DODAĆ 2 a NIE odjąć! W końcu jeżeli chciałby mieć wynik 0 a ma -2, to równanie jest proste: -2+2=0! I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14, to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dlatego robiąc pomiary w temperaturze 24 stopnie musisz odejmować 2 Jakbym odjął 2, tak jak mówisz, to przy pomiarze wody bym miał -4, a nie taki jest cel ćwiczenia Muszę odjąć, oczywiście, ale -2 -> czyli dodać 2. Proszę mi tu w głowie nie mieszać Wracając do pytania: czy 16°Blg dla tego piwa to norma czy jakiś błąd? Wg opisu powinno mieć 14°Blg... Ile w tym przekłamuje laktoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14, to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16) Brzeczki, brzeczki, brzeczki. Przepisz to 100 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14' date=' to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16)[/quote']Brzeczki, brzeczki, brzeczki. Przepisz to 100 razy. Kurcze, często piszę z komórki korzystając ze słownika i czasami nie zauważe, że brak jakiegoś polskiego znaku, lub wręcz odwrotnie - o jeden za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 He he he, kolejna ciekawostka - po 36 godzinach pracy drożdży całkowicie znikła piana, gęstość brzeczki spadła z 14,5°Blg do 7°Blg. Ciekaw jestem, czy paskudy poszly na urlop, czy jeszcze trochę odfermentują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Na pewno odfermentują , też tak czasem miałem że bulgotało jak szalone a potem cisza tydzień . Dobrze napowietrzyłeś. Edytowane 24 Lipca 2011 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się