full-light Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam. Chciałbym zapytać czy są gdzieś dostępne w sprzedaży ekstrakty słodów:pizneńskiego, monachijskiego, wiedeńskiego, karmelowego, carapils, pale ale, itp. Wes w swojej ofercie ma ekstrakty jasne, bursztynowe i ciemne oraz barwiące.Ale nie wiem jakie rodzaje słodów zawiera każdy z nich. Chodzi mi o to czy da sie zrobić piwa typu marcowe, koźlak, pale ale z ekstraktów.Ewentualnie jakie kombinacje można zastosować używając ekstraktów WES? Wiem że najlepiej jest zacierać ale na razie nie mam takiej możliwości i jeszcze długo nie będę miał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 (edytowane) gotowe mieszanki do różnych piw są na BA w zakładce ekstrakty słodowe, masz tam 7 różnych piw z ekstraktów do nachnielenia natomiast składy różnych ekstraktów WES masz ma CP http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/378 analogicznie z każdym innym ekstraktem, poszukaj na stronie Jeżeli chcesz ważyć różne rodzaje piwa to nie baw się w ekstrakty tylko zacieraj, albo spróbuj brewkitów, tam recepturę opracowali zawodowcy Edytowane 29 Lipca 2011 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam Tutaj masz trochę informacji o warzeniu z ekstraktów http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych a tutaj kilka receptur http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_z_ekstrakt%C3%B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 No niestety, aż tak dokładnych ekstraktów nie ma na rynku. Jeśli chcesz uzyskać efekty danego słodu w swoim piwie proponuję zacierać, naprawdę nie jest to skomplikowane i straszne jak się często z opisów wydaję. Ja zaczynałem od zacierania i nie żałuje, każde piwo które zrobisz od A do Z sam będzie lepiej smakować, choćby z racji efektu placebo ale jednak warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się