Spotter Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Jako że powoli mi się kończą gotowe zestawy "wzorcowe" na piwa, powoli czas zacząc szukac sprawdzone przepisy lub wymyślac własne. Kompletnie nie mam doświadczenia w układaniu swoich, ale od czegoś trzeba zacząc. Zrobienie kilku warek, przejrzenie kilkunastu przepisów pozowoliło mi na mniej więcej zorientowanie się o co kaman (tak mi sie przynajmniej wydaje). Poniżej przedstawiam swój pomysł na piwko. Nie mam zielonego pojęcia w jaki styl to będzie się klasyfikowac. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie, jak również info pod jaki styl piwa można by to podciągnąc. Słód pilzneński 4,5 kg Słód jasny Carabelge 0,3 kg Słód jasny Carapils 0,15 kg Słód Crystal 120 CM 0,2 kg Marynka 10 g Lubelski 20 g Drożdże US-05 Zacieranie: 64°C -> 40 min 72°C -> 30 min Chmielenie: 60' - Marynka 10 g 10' - Lubelski 20 g Chciałbym osiągnąc piwko jasne/bursztynowe, mocniejsze (przynajmniej 14°Blg) na słodkawo. Goryczka lekka powinna byc, ale bardziej mi zależy na aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie wiem jak wielkim przeciwnikiem goryczki jesteś, ale wg tego przepisu piwo może wyjść po prostu mdłe. Ja bym sypnął co najmniej 18-20 gram Marynki. Wówczas ci wyjdzie coś a'la marcowe. Do tego zmniejsz długość pierwszej przerwy o połowę. Jeśli chcesz uniknąć ejlowych posmaków to fermentuj w możliwie niskiej temperaturze - 17-18st. Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Hehe, ja też pierwsze "całkiem moje" piwo zrobiłem takie udziwnione. Teraz pewnie wziąłbym po prostu 4.5kg pilzneńskiego, zatarł to na półsłodko, potem nachmielił 40g Perle (podzielone 30g/10g) i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zasada jest taka, że najpierw wymyślasz styl jaki chcesz uwarzyć a później układasz recepturę. Teraz to wyglada tak jakbyś poskładał cos z dostępnych części a później się zastanawiał czy ci wyszedł rower czy samochód. Całkowicie od czapy. Ściągnij sobie darmowy program, który wyliczy ci kolor i poziom goryczki. A najlepiej na początku korzystaj z receptur dostępnych w sieci lub, tych którzy mają kilkadziesiąt warek na końcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Tworzenie własnych receptur jest bardzo fajne. Można się sugerować opiniami innych, wzorować się na ich pracy, ale nie widzę powodu by od razu kopiować całą recepturę. Trzeba popełniać własne błędy by czegokolwiek się nauczyć. Mam mniejsze doświadczenie niż przedmówcy, ale pozwolę sobie na kilka uwag do receptury: 1) Po co tyle karmelowych słodów? wybierz jeden z nich (ja wybrał crystal 120 albo carabelge + mała ilość czegoś palonego) 2) Zwiększ zasyp pilzneńskiego tak by uzyskać w sumie odpowiednią ilość słodu 3) Chmielenie... Na pewno więcej marynki - np 15g 60 min + 10 g 20 min. Tak jak teraz będzie mdłe. 4) Na aromat dałbym coś innego - np wspomniany już Perle, Tattnager albo Fuggles. Lekko przyprawowe aromaty mogą pasować do tego piwa. 5) Jeśli chcesz piwo słodkawe, skróć przerwę 64 stopnie. Ja zrobiłbym pewnie 20 -30 min, na pewno nie dłużej. 6) NAJWAŻNIEJSZE - ściągnij sobie jakiś darmowy programik do obliczania IBU i OG. Na wiki jest kilka dostępnych. 7) Jak napisał Jacer - czasami rozpoczęcie tworzenia receptury od wyznaczenia stylu bywa pomocne. Powodzenia przy komponowaniu własnych receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Merv, wielkie dzięki za uwagi. Napewno wezmę je pod uwagę. A co do programu do obliczania IBU i OG - przyznam się, że nie pomyślałem :cool2: A co do skrócenia przerwy w 64°C - jak to się będzie miało do ilości cukru i początkowego °Blg? Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 : A co do skrócenia przerwy w 64°C - jak to się będzie miało do ilości cukru i początkowego °Blg? Poczatkowe Blg będzie porównywalne, tylko skład cukrów zmieni się, odfermentowanie zmniejszy sie i piwo bedzie bardziej tresciwe, słodowe - różnica będzie bardzo mała, chyba że bardzo skrócisz przerwę, powiedzmy do 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się