pepo Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 piwo rozlane, zakapslowane... kilka dni w cieple (może tydzień) dokładnie jest to warka ---> http://www.piwo.org/forum/p110448-17-07-2011-18-35-36.html#p110448 wydawało mi się, że te kilka dni wystarczy aby dobrze było nagazowane.... wstawiłem do lodóweczki celem konsumpcji.... po godzince leżenia w chłódku zaledwie małe pssytt, po przelaniu do kufla.... rozczarowanie zero piany! zero bąbelek!! klapa kolejne to samo..... ale jakież moje było zaskoczenie..... ciepłe, tj temperatura pokojowa.... jest piana! po przelaniu utrzymuje się, cały czas widać bąbelkowanie rozumiem jak by był kwas, ale piwo jest jak najbardziej - pijalne co jest?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 W zimnym piwie CO2 się rozpuszcza lepiej i przez to brak piany oraz nagazowania, ciepłe piwo uwalnia CO2 i stąd piana i babelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Ile czasu i w jakiej temperaturze trzymałeś po tym tygodniu w pokojowej? Ile dałeś surowca do refermentacji? To chodzi o tego Alta? Wzrostem piany w pokojowej bym się nie przejmował - więcej CO2 rozpuszcza się w płynach w niższych temperaturach, w wyższych ucieka, co pewnie wzbija pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 tak tak to ten alt do refermentacji standard... 8gram glukozy na litr, a jeżeli w piwo stoi w lodówce(godzina-dwie), akurat równe 10°C bo fermentuje tam koźlaczek... i nagromadzony w szyjce co2 rozpuszcza sie w nim... to powinno chyba bardziej gazować tym bardziej skoro niema wspomnianego pssssyyt :rolleyes: nie pojmuję tego butelki brałem już różne.... z początku, środka i końca rozlewu.... efekt ten sam... pozostaje chyba pić ciepłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 pozostaje chyba pić ciepłe Pozostaje poczekać trochę dłużej i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam. To piwo jest za młode (według mnie), aby wszystko - piana , gaz . itp... - było OK. Poczekaj jeszcze albo tego piwa nie chłodź, tzn. jedno piwo wypij o temperaturze pokojowej (około 20 stopni) - tak dla sprawdzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Też bym się skłaniał ku czekaniu - mój Alt był dobry po miesiącu, ale teraz po prawie 3 miesiącach - jest wyśmienity! Odłóż do piwnicy i pij najwcześniej za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 dopiero co wytworzył sie CO2 w butelce... daj mu czas się rozpuścić w piwie swoja droga poczekaj z 3 miesiące, piwo nie ucieknie z piwnicy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się