Kunter Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Natknąłem się gdzieś kiedyś na informację że do piwa dolnej fermentacji w celu jego nagazowania należy dodać nieco mniej ekstraktu/cukru/rezerwy itp. ze względu, że piwo takie fermentuje w niższych temperaturach(od około 4°C do 12°C) a co za tym idzie więcej CO2 rozpuszcza się w piwie a mniej ucieka przez rurkę i łatwiej wyprodukować domowe granaty zaczepne Pobrałem program do obliczania rezerwy(autorstwa Jacka Kocurka - Szacun kolego!) i wygląda na to, że uwzględnia on wszystkie istotne parametry młodego piwa, w tym również temperaturę fermentacji. Pytanie czy próbowaliście już korzystając z programu nagazować Wasze lagery? Jakie były efekty? W teorii wszystko wygląda super ale jak to wygląda od strony praktycznej? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy refermentacji lagera aby wszystko wyszło ok? Mam za sobą około 20 warek przez zacieranie - wszystkie górniaki i zawsze było ok. Zakupałem lodówkę do fermentacji lagerów, produkcja ruszyła i chcę się upewnić, że niczego nie popsuję. Pozdrowionka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Z praktyki, to 4g/0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 4g cukru, ekstraktu stosuje się mniej. A w przypadku kegów daje się połowę surowca do refermentacji. Tyle wiem ale z tego co się orientuję 4g/05l nijak się ma do lagerów bo można wyprodukować granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 przy 4g cukru na 0,5 litra moje górniaki wychodzą przegazowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Z praktyki, to 4g/0,5l. Oj chyba ciut za dużo, ja nie wychodzę poza 140 g, zwykle daję 120g na 20 litrów. dostosowuje się do tego jak mocno odfermentował na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Oprogramowanie dowolne z tej listy i już będziesz wiedział ile czego dodać w jakiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się