Skocz do zawartości

Refermentacja piw typu lager/pilsner.


Kunter

Rekomendowane odpowiedzi

Natknąłem się gdzieś kiedyś na informację że do piwa dolnej fermentacji w celu jego nagazowania należy dodać nieco mniej ekstraktu/cukru/rezerwy itp. ze względu, że piwo takie fermentuje w niższych temperaturach(od około 4°C do 12°C) a co za tym idzie więcej CO2 rozpuszcza się w piwie a mniej ucieka przez rurkę i łatwiej wyprodukować domowe granaty zaczepne :D Pobrałem program do obliczania rezerwy(autorstwa Jacka Kocurka - Szacun kolego!) i wygląda na to, że uwzględnia on wszystkie istotne parametry młodego piwa, w tym również temperaturę fermentacji. Pytanie czy próbowaliście już korzystając z programu nagazować Wasze lagery? Jakie były efekty? W teorii wszystko wygląda super ale jak to wygląda od strony praktycznej? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy refermentacji lagera aby wszystko wyszło ok?

 

Mam za sobą około 20 warek przez zacieranie - wszystkie górniaki i zawsze było ok. Zakupałem lodówkę do fermentacji lagerów, produkcja ruszyła i chcę się upewnić, że niczego nie popsuję.

 

Pozdrowionka!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.