krzysztof1970 Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Szara reneta oczywiście że się nadaje. Jak masz gdzieś w zasięgu dzikie jabłka to warto dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Do jakiej wartości blg powinien odfermentować cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Każda fermentacja przechodzi podobnie ale stopień od fermentowania jest różny,najlepiej jak ci zejdzie do zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Wyobraziłem sobie to i nawet zrealizowalem jakieś 2 tygodnie temu. 45kilo, radziecka sokowirówka, nawet się porządnie ciepła nie zrobiła i znając zycie jescze z 500 kg by pociagneła. Większy problem niż sokowirówka to usunięcie gniazd nasiennych z tych 45 kg:) Ale mysle że sokowiróki produkowane obecnie odmówią wspołpracy po 5 kg No to grubo! Rozważałem pożyczenie sokowirówki, ale nikt nie miał takiej z poprzedniej epoki, więc bałem sie, że komuś zepsuję sprzęt i będę musiał kupić nowy. Kolega próbował taką "nowożytną" i wyszło mu to bokiem - zabrał się za konstrukcję prasy... A nie lepiej zrobić sobie rozdrabniacz domowej roboty przerobienie takim rozdrabniaczem 200 kg jabłek to pestka.Sokowirówka zrzyna owoce na miazgę a przy takiej obróbce tracisz bezpowrotnie składniki zawarte owocach. Edytowane 21 Października 2013 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 może w nastepnym sezonie o takim czymś pomyse, choć wolałbym prase ze względu na to że w tym sezonie sadze 30 winorośli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Nigdy nie miałem winogron na tyle żeby robić z nich wino.Pytanie czy winogron nie trzeba rozdrabniać ?, oglądając telewizję nie raz widziałem jak winogrona były rozdrabniane może nie mieli prasy z mocnym naciskiem może w nastepnym sezonie o takim czymś pomyse, choć wolałbym prase ze względu na to że w tym sezonie sadze 30 winorośli:) Jaki typ prasy masz zamiar wykona ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 w przypadku winogrona czerwonego najpierw rozdrabniasz fermentujesz w miazdze 7-14 dni a pozniej odciskasz ciecz od części stałych i dzięki prasie masz wysoką wydajność. co do prasy to w google znajduje to pod hasłem prasa koszowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Każda fermentacja przechodzi podobnie ale stopień od fermentowania jest różny,najlepiej jak ci zejdzie do zera. Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) w google znajduje to pod hasłem prasa koszowa A mnie się podoba taki typ prasy. Edytowane 22 Października 2013 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 A nie lepiej zrobić sobie rozdrabniacz domowej roboty przerobienie takim rozdrabniaczem 200 kg jabłek to pestka Ale gniazda też się usuwa do takiej rozdrabniarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Nie, przy malej ilości mógłbyś się pokusić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Oglądałem sporo filmów z Youtube i ta nikt nie wycina gniazd rozdrabniają jak leci.Wielkie firmy które przerabiają miesięcznie ze 20 ton na cydr nie pieprzą się z wycinaniem gniazd.:-) Linki do filmów gdzie można zobaczyć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 a tak się spytam. Do czego można użyć pozostałej suchej części? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 a tak się spytam. Do czego można użyć pozostałej suchej części? Opcjonalnie na kompostownik lub dla kurczaków jeśli będą to jadły, chyba nikt nie piecze z tych suchych odpadów jabłecznik :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 a jakby to jeszcze alkoholem zalać, żeby jabłkówkę otrzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Spróbuj i napisz jak wyszło,a tak serio w tych wytłokach nie wiele zostało szkoda ci jabłek żeby otrzymać aromatyczną nalewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) A nie lepiej zrobić sobie rozdrabniacz domowej roboty przerobienie takim rozdrabniaczem 200 kg jabłek to pestka.Sokowirówka zrzyna owoce na miazgę a przy takiej obróbce tracisz bezpowrotnie składniki zawarte owocach. Ja do rozdrabniania jabłek zaadoptowałem rozdrabniacz do gałęzi, z plastikowego wiadra dorobiłem kosz zasypowy i całkiem nieźle sieka jabłka. W tempie pracy nie ma porównania do sokowirówki, która i tak nie odsącza całego soku. - cena ok 270zł nowy rozdrabniacz plus do godziny pracy z demontażem pokrywy rozdrabniacza i zamocowaniem na jego miejscu wiadra. Ale zastanawia mnie stwierdzenie, że przez sokowirówkę tracimy jakieś tam składniki z soku. Mógłbyś to rozwinąć? Mi do głowy przychodzi jedynie napowietrzenie tak produkowanego soku, a więc szybsze utlenianie się. Edytowane 24 Października 2013 przez wik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 a jakby to jeszcze alkoholem zalać, żeby jabłkówkę otrzymać? Nie idź tą drogą Szkoda alkoholu. Jabłka są tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 ale szkoda by mi było wyrzucać te pozostałości. Nadają się one do czegoś w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 możesz nakarmić nimi świnie jeśli chodujesz ludzie bez przesady żyjemy w takim kraju że jabłek jest pod dostatniem a ty chcesz te wytłoki ponownie wykorzystac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 w bloku ciężko coś hodować, ale dam to komuś na wsi, bo co się ma marnować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Mam na fermentacji burzliwej cydr. Trwa ona już miesiąc w temperaturze pokojowej i myślę dzisiaj to zabutelkować. Czy muszę dodać trochę drożdży, do refermentacji, czy też wystarczy to co jest w przefermentowanym nastawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Weź zaciąganij trochę z dnia jak chcesz żeby szyko się nagazował. Ja swój kartonikowy fermentowalem prawie 4 tygodnie i drożdży przy butelkowaniu było na tyle mało, że trzeci miesiąc się nagazowuje - cały czas gazu przybywa ale bardzo powoli. Po 3 tygodniach nie było prawie wcale, teraz już musuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zainspirowany wątkiem postanowiłem nastawić swój pierwszy cydr Aby móc dokonywać wariacji smakowych pierwszy cydr wykonany zgodnie z przepisem: karton bierdonka, drożdże tokaj, MD Nastawione tylko 4L jako wzornik odniesienia do przyszłych cydrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 4l panie to po fermentacji z 6-7 butelek wyjdzie, więcej roboty niż to warte. minimalnie nastawiaj 10l wtedy to ma jakiś sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się