Swiaderny Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 A cydr nie jest z założenia produktem TYLKO z jabłek? Zadałem to pytanie, bo nie pasuje mi nazywanie cydrem produktu uzyskanego z innych owoców niż jabłka. Cydr = jabłecznik = lekki fermentowany napój jabłkowy. Powiedzieć 'cydr jabłkowy', to tak jak powiedzieć 'masło maślane'. Nie mówię, żeby w cydrze, gdzie podstawą jest sok jabłkowy, nie znalazł się dodatek innych owoców / przypraw. Wiem - czepiam się, ale nazywanie czegoś powstałego z przepisu typu 'weź 1kg jęczmienia, zalej wodą, dodaj 1kg cukru, wymieszaj, zadaj drożdże, najlepiej piekarskie, poczekaj tydzień i pij ze smakiem' piwem, aż razi w oczy i skręca kiszki, a takie kwiatki są powszechne A co do eksperymentów: bierz sie do roboty i opisz wyniki Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 W sumie masz rację. Cydr jest z jabłek, podobny napój z gruszek nosi nazwę perry a reszta to wynalazki. Ale ja nie popadał bym w paranoję, chyba wolę określenie "Cydr ananasowy" niż "Napój w stylu cydru lecz wyprodukowany z ananasów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 W sumie masz rację. Cydr jest z jabłek, podobny napój z gruszek nosi nazwę perry a reszta to wynalazki. Ale ja nie popadał bym w paranoję, chyba wolę określenie "Cydr ananasowy" niż "Napój w stylu cydru lecz wyprodukowany z ananasów" Może i racja. Czyli sie czepiam ale miałem wrażenie, że pierwotne znaczenie słowa nie jest do końca znane. Nie ma co dyskutowac tylko brać się do roboty, bo coś jest 'nie tak' skoro jako potentaci jabłkowi nie zalewamy całej Europy tym trunkiem, tak cenionym zresztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 To trochę jak wino śliwkowe, wino wiśniowe itp - ogólnie wino owocowe. Jak sama nazwa wskazuje wino jest z winogron, ale napoj powstały w wyniku fermentacji soku z innych owoców też potocznie nazywa się winem. Chyba analogicznie możemy mówić cydr brzoskwiniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jak ci się nie podoba to nie i tyle,win zrobiłem kilka tysięcy litrów przez te 25 lat i mnie nie musisz uczyć !. Nie wiem z czego robiłeś te kilka tyś. litrów ale to co napisałeś w swoich postach po prostu nie trzyma się kupy. Prawie sam tryb przypuszczający. Tu nie chodzi o to żeby mi się podobało czy nie ale to jest forum i po prostu zabieram głos w temacie i kwestionuję to o czym piszesz. Wyciskałeś sok z agrestu, z jabłek? piłeś wino z samej porzeczki? Jakie miałeś końcowe blg robiąc cydra? I nie mam ciebie zamiaru uczyć, nawet mi to do głowy nie przyszło. To trochę jak wino śliwkowe, wino wiśniowe itp - ogólnie wino owocowe. Jak sama nazwa wskazuje wino jest z winogron, ale napoj powstały w wyniku fermentacji soku z innych owoców też potocznie nazywa się winem. Chyba analogicznie możemy mówić cydr brzoskwiniowy. W naszym języku wino otrzymane tylko winogron bez dodatków (choć są wyjątki np. wina niemieckie) wśród winiarzy nazywa się winem gronowym. Ale już wino z winogron z dodatkiem cukru czy wody to jest wino winogronowe. Akurat w naszym języku słowo wino jest związane z owocem i dla kogoś nie w temacie nazwy brzmią podobnie. W innych językach tego nie ma. Np. wine – grapes, le vin –raisins. Wino z owoców produkowane inaczej niż wina gronowe (są na to specjalne ustawy we Francji, Włoszech czy Niemczech) jest winem po prostu owocowym, winogronowym, wiśniowym itg. Nie mamy innego określenia. Mówiąc jeszcze inaczej, używając słowa wino powinniśmy mieć na myśli wino gronowe. O każdym innym winie de facto powinniśmy mówić "wino owocowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 obok blg w winach owocowych i cydrach istotna jest też zawartość kwasów, wino-cydr z samych porzeczek będzie kwasieluchem nie do wypicia, nawet w formie bardzo słodkiej deserowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Niezrażony negatywnymi wypowiedziami na temat robienia cydru z soku z kartonika postanowiłem takowy zrobić. Użyłem na początek 5 litrowy balon, 1 litr soku Hortex "złote jabłka" oraz 4 litry soku z biedronki. Drożdże winiarskie szlachetne Sauternes płynne do win białych. Blg nastawu wyszło 11Blg, drożdże zadane bez przygotowania matki drożdżowej w temp. 18 st.C Zamieszczam link do fotorelacji :https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/ ... directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Cydr to nic innego jak wino które zostaje poddane refermentacji podobnie jak szampan.Wolność Tomku w swoim domku każdy robi jak chce i z czego chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Cydr to nic innego jak wino które zostaje poddane refermentacji podobnie jak szampan.Wolność Tomku w swoim domku każdy robi jak chce i z czego chce. Spokojnie, nie krzycz definicje mówią co innego, nie wspominając o cydrach zwykłych czyli niegazowanych http://encyklopedia....88591/cydr.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Cydr http://krainacydru.pl/content/12-czym-jest-cydr.html Edytowane 12 Stycznia 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Cydr to nic innego jak wino które zostaje poddane refermentacji podobnie jak szampan.Wolność Tomku w swoim domku każdy robi jak chce i z czego chce. ale używajmy do tego nomenklatury ogólnie przyjętej za poprawną i fachową. Bo nie zawsze 'wiadomo o co chodzi', a niekiedy są to zwykłe przegięcia i naciągnięcia, bo tak nam wygodniej. Nigdy nie należy iść w 'bylejakość', a przynajmniej nie na tego rodzaju forum tematycznym. Cydr to cydr, a nie lekki, żeby nie powiedzieć cienki, fermentowany napój z każdego rodzaju owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Powszechnie przyjęta marka to jest cydr zrobiony ze soku jabłkowego.Ale jak ktoś ma ochotę w domu to może sobie zrobić z innych owoców.Każdy rodzaj wina można zrobić jako musujący trunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 musowanie nie jest wyznacznikiem gdyż są cydry niemusujące, zaś musujący i zrobiony z samych owoców szampan nie jest cydrem gronowym lecz szampanem (lub winem musującym) Oczywiście nie ma co czepiać się słówek i dzielić włosa na czworo, sam używam nazwy cydr zarówno na jabłecznik jak i na gruszecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Każdy rodzaj wina można zrobić jako musujący trunek. Ale mi cały czas chodzi o to, że ciężko nazywać to 'cydrem'. Nigdzie nie napisałem żeby nie próbować i eksperymentować, ba chętnie sam podejmuję wyzwania, z mniejszym lub większym oczekiwanym efektem końcowym, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Niezrażony negatywnymi wypowiedziami na temat robienia cydru z soku z kartonika postanowiłem takowy zrobić. Użyłem na początek 5 litrowy balon, 1 litr soku Hortex "złote jabłka" oraz 4 litry soku z biedronki. Drożdże winiarskie szlachetne Sauternes płynne do win białych. Blg nastawu wyszło 11Blg, drożdże zadane bez przygotowania matki drożdżowej w temp. 18 st.C Zamieszczam link do fotorelacji :https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/ ... directlink Dwie rady: zaopatrz się w słodzik, bo efekt może wyjść niesamowicie kwaśny. Przygotuj się do zlania tego cichą, bo inaczej będzie strasznie waliło bułeczką. I nie przejmuj się, jeśli areometr pokaże Ci wartość "ujemną". Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Mam smutną wiadomość - pierwsze drożdże które zadałem nie zaczeły pracować w ciągu 24H znajomy z innego forum powiedział ze jak zrobiłem bez matki to zyczy optymizmu i że ma nadzieje iz nie są martwe... Na szczęscie maiłem zapas drożdży - specjalnych do cydru i te małe maleństwa zaczeły pracować w ciągu niespeła 15 minut ! teraz całość bardzo ładnie pracuje w moim baloniku aż się tam kotłuje Dwie rady: zaopatrz się w słodzik, bo efekt może wyjść niesamowicie kwaśny. Przygotuj się do zlania tego cichą, bo inaczej będzie strasznie waliło bułeczką. I nie przejmuj się, jeśli areometr pokaże Ci wartość "ujemną". Crosis Spokojnie - mam dusze eksperymentatora i jestem dobrej nadziei pomino uzycia martwych drożdży Twoje rady mam juz zanotowane w notatniku Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Panie i panowie ! pierwszy cydr w butelkach - pełna fotorelacja uzupełniona o pomiary i rozlew w mojej galerii https://picasaweb.go...feat=directlink P.s wiem że nie powinno się odpowiadać na swój post - ale nikt nie pisał tu dawno Edytowane 9 Lutego 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Panie i panowie ! pierwszy cydr w butelkach - pełna fotorelacja uzupełniona o pomiary i rozlew w mojej galerii https://picasaweb.go...feat=directlink P.s wiem że nie powinno się odpowiadać na swój post - ale nikt nie pisał tu dawno Pytanie co to za rodzaj drożdży dodałeś ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Najpierw dodałem te co sa na zdjęciu - z Biowinu "Szlachetne drożdże w płynie Sauternes wina białe" , a później dodałem Aktywne drożdże do CYDRU "Cider Yeast Sweetener " 30019 01VIN213 importer ARES (AREZ) W razie pytań pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Ja ostatnio dodałem "szlachetne drożdże do cydru" ale po 4dniach braku akcji jakiejkolwiek dodałem S-04 i buzują że aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Lusterko, a jak Ci smak tego cydru podchodził? Ja w sumie w międzyczasie wykończyłem cydr "Krawa Mary" (kombinacja soku pomarańczowego i grapefruitowego wyszła nieznośnie gorzka... ale podobno mieszany z jakimś cienkim lagerem jest świetny). Potem na tapetę poszedł "Czuję miętę" - 8l jabłka + 1l napoju "jabłko mięta" - jest już butelkach, klarowny i pyszny. W sobotę natomiast nastawiłem 3 następne: malinowy (sok jabłkowy z dodatkiem syropu malinowego) - 17BLG imbirowy (tak samo) - 15,5BLG jabłko-mięta - klasyczne 12,5BLG Wszystkie na drożdżach do pszenicznego, dodawanych do "Coopers Wheat Beer". Muszę powiedzieć, że robienie cydru jest całkiem wciągające, bo: 1. Jest tanie 2. Praktycznie nie wymaga pracy 3. Efekty są nadspodziewanie zadowalające i trzymają moją lepszą połowę na pozytywnej stronie mocy Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Smak "młodego cydru" pomimo ostrzeżeń o kwaskowatość i spadek BLG poniżej zera wyszedł dosyć słodki - troszkę przypomina to ruskie ustrojstwo sprzedawane pod nazwą szampan Sądząc po nazwie drożdży dodanych myślę iż jest to ich zasługa. Chyba na forum alkohole-domowe.pl wyczytałem że dodanie tych specjalnych drożdży do cydru psuje smak - a tu miła niespodzianka Za trzy tygodnie otworzę pierwszą buteleczkę i opowiem o wynikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 W międzyczasie popełniłem próbne 5l cydru na soku kartonikowym. Może niesłusznie podciągnąłem go do 12°blg a zadałem bayanusami. Obaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 W związku z promocją w Tesco 2x1L soku jabłkowego 100% (produkt Tesco) w cenie 2,99zł poczyniłem coś takiego: 12l soku jabłkowego tesco 2l soku pomarańczowego tesco drożdże: Young's CHAMPAGNE pół paczki. 1l wody + 0,5kg cukru + skórki pomarańczy (ok.10g) + 2 łyżeczki mielonego imbiru. nastawione 01.03.2012 13,5°blg. 07.03.2012 0°blg przelane na cichą. Planuję tydzień cichej na tarasie, przy obecnych temperaturach "cydr" powinien się sklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Jak możecie kartonowe pseudo soki nazywać sokami,woda,sztuczny aromat i trochę zagęszczanego soku. Edytowane 10 Marca 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 to nie ja nazwałem sokiem. Tak jest napisane na kartonie. Dlatego też nie nazywam tego tworu cydrem nazwałem go "cydr" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się