ukko Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Po wakacyjnej przerwie pora ruszyć z warzeniem. Odgrzewam pomysł sprzed wakaci czyli Belgian Tripel, proszę więc o uwagi do mojej receptury Słód pilzneński 6kg Cukier 1 kg gorycz:Marynka 25g aromat:Sybilla 10 g Zacieranie: Na start 18 l wody 63-64°C - 25 min 71-72°C - 35 min Wysładzanie do objętości ok 22l brzeczki Chmielenie Marynka - 25g 60 min Sybilla - 10 g 5 min Cukier 5 min Fermentacja 22-23 C drozdze Safbrew S-33 Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 S-33 nie zapewnią ci wystarczającego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 z drożdży suchych to lepiej t-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Jeśli już mowa o T-58 i tak mocnym docelowo piwie, to radzę uważać na fermentację - 21 stopni przy gęstości nastawnej ok 17BLG dało niezbyt przyjemne posmaki. Podobne piwo, fermentowane w 19, było już lepsze, ale chyba dalsze obniżenie temperatury dałoby lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) Spotkałem się na wiki z recepturą na tripla z użyciem drożdży S-33, na forum też ktoś kiedyś pisał stąd mój pomysł na ich wykorzystanie. Faktycznie, charakteryzuje je płytkie odfermentowanie, choć jak sięgam pamięcią to piwa ktore na nich już robiłem odfermentowywały naprawdę porządnie (do 2-2,5 °Blg) Z tym że były to piwa o gęstości początkowej 11-12,5 °Blg , doświadczenia z piwami mocnymi jeszcze nie mam. Edytowane 1 Września 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Jeśli już mowa o T-58 i tak mocnym docelowo piwie, to radzę uważać na fermentację - 21 stopni przy gęstości nastawnej ok 17BLG dało niezbyt przyjemne posmaki. Podobne piwo, fermentowane w 19, było już lepsze, ale chyba dalsze obniżenie temperatury dałoby lepszy efekt. Czym niższa temperatura tym te drożdże robią się bardziej neutralne, ale nie o to przecież w belgijskich piwach chodzi. Problem w tym, że posmak jaki zostawiają te drożdże faktycznie jest jakiś "dziwny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Kilka osób ostatnio oferowało gęstwę THG jeśli lokalizacja umożliwia ci odbiór tych drożdży to polecam Ci takie rozwiązanie. Drożdże suche w tym wypadku to "półśrodek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Robiłem Tripel'a na S-33 - odfermentowało z 17 do 3°Blg więc całkiem nieźle, jednak nie polecałbym z uwagi na posmaki. Nie jest to czysty Tripel ale muszę dodać, że też jest bardzo smaczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Robiłem Tripel'a na S-33 - odfermentowało z 17 do 3°Blg więc całkiem nieźle, jednak nie polecałbym z uwagi na posmaki. Nie jest to czysty Tripel ale muszę dodać, że też jest bardzo smaczny No właśnie elroy zapytany w tym temacie też odradzał gorąco S-33. Skąd w takim razie w wygranym piwie takie drożdze ? sirvantes: a do czego byś porównał takiego tripla w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 No właśnie elroy zapytany w tym temacie też odradzał gorąco S-33. Skąd w takim razie w wygranym piwie takie drożdze ? sirvantes: a do czego byś porównał takiego tripla w smaku? Jest dość wytrawny w smaku czyli owocowo-miodowy ale wyczuwalna jest też taka cierpka nutka (kojarzy mi się to z cierpkością w piwach żytnich). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 czy ktoś wie, ile powinien leżakować tripel robiony z 19°Blg by osiagnąć pełnię smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Mój leżakuje od końca sierpnia. Ma prawie dwa i pół miesiąca i już jest wyśmienity! Nie ma co zbytnio czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Mój leżakuje od końca sierpnia. Ma prawie dwa i pół miesiąca i już jest wyśmienity! Nie ma co zbytnio czekać toż ja właśnie podpijam tego tripla smakując sobie ale pomny informacji udzielonych przez piwowarów podczas ostatniego festiwalu piwa, że (akurat strong scotch ale) powinno dłuzej poleżakować niż 5 m-cy sam juz nie wiem.... mi smakuje bardzo juz teraz - małonka narzeka, że tego się nie da wypić :rolleyes: i co tu robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Uwarzyć coś specjalnie dla małżonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 małżonka ma wypaczony gust - ciągle dopomina się bittera zrobionego z puchy pare lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Mój leży od czerwca, pierwsza butelka otworzona była w sierpniu i teraz raz w miesiącu jedną/dwie otwieram. Odnoszę wrażenie że z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się "układa" smak. Zauważyła to także moja żona która jeśli o trunki jakiekolwiek chodzi to jest wybredna .. także coś w tym jest. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się