Shooter Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Planuję w sobotę warzyć. Niestety nie mam ekstraktu na starter i na pewno nie dojdzie paczka z BA. Muszę rozruszać rozleniwione remontowo - budowlaną przerwą. Czy jest sens robić starter na glukozie? W końcu to mniej szlachetny środek fermentowalny, a może sobie odpuścić starter i zastosować drożdże suche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Wszyscy odradzają robienie starterów na glukozie, drożdże się "nauczą" ją fermentować i nie będą chciały fermentować cukrów z brzeczki. Weź suche i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 No właśnie, też to kiedyś czytałem, ale uciekło z głowy . Dlatego miałem wątpliwości, czy robić taki starter. Cóż drożdżaki mają jeszcze wakacje. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 (edytowane) Ja zrobiłem tak: zatarłem w zwykłym garnku 250g pilzneńskiego 30'+30', wysłodziłem przez pieluchę na sitku, po krótkim przegotowaniu zlałem do butelek 2x0,33l po soczku + 2x słoiki 0,9l, czyli ok.2,5l 10°Blg. Masz dwa zestawy starterowe (0,3l+0,9l) dla górniaków. Prawie za darmo. Do soboty przecież spokojnie wystartują. Edytowane 5 Września 2011 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 No i za ten starter na szybko dostajesz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Dzięki z pierwszy + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja zrobiłem tak: zatarłem w zwykłym garnku 250g pilzneńskiego 30'+30', wysłodziłem przez pieluchę na sitku, po krótkim przegotowaniu zlałem do butelek 2x0,33l po soczku + 2x słoiki 0,9l, czyli ok.2,5l 10°Blg. Masz dwa zestawy starterowe (0,3l+0,9l) dla górniaków. Prawie za darmo. Do soboty przecież spokojnie wystartują. Właśnie szukałem informacji jak zrobić starter zacierany, bo zamówienie z BA przyszło a ja zapomniałem o ekstrakcie. Ale przyznam że nie do końca rozumiem ten przepis. Co oznacza że zacierasz 30'+30'? Rozumiem że dwa razy po 30 minut? Ale dwa razy po 30 a nie raz 60? W jakiej temperaturze zacierasz? Chciałbym otrzymać tylko 1 litr brzeczki bo więcej mi nie potrzeba. Czy w związku z tym 120 g pilzneńskiego wystarczy? Zacieranie jednotemperaturowe (67oC) przez 60' w 1 litrze wody, a potem 1 litr do wysładzania. Potem gotowanie przez godzinę i chłodzenie. Da się to jakoś sprawdzić / policzyć przed zacieraniem jaką gęstość brzeczki można w ten sposób osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Właśnie szukałem informacji jak zrobić starter zacierany, bo zamówienie z BA przyszło a ja zapomniałem o ekstrakcie. Ale przyznam że nie do końca rozumiem ten przepis. Co oznacza że zacierasz 30'+30'? Rozumiem że dwa razy po 30 minut? Ale dwa razy po 30 a nie raz 60? W jakiej temperaturze zacierasz? Chciałbym otrzymać tylko 1 litr brzeczki bo więcej mi nie potrzeba. Czy w związku z tym 120 g pilzneńskiego wystarczy? Zacieranie jednotemperaturowe (67oC) przez 60' w 1 litrze wody, a potem 1 litr do wysładzania. Potem gotowanie przez godzinę i chłodzenie. Da się to jakoś sprawdzić / policzyć przed zacieraniem jaką gęstość brzeczki można w ten sposób osiągnąć? 30 minut w 62st + 30minut w 71st Użyj mniej wody do zacierania i wysładzania i nie musisz gotować tak długo , wystarczy z 10 minut. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj uwarzyłem kolejnego Blonde Ale, więc po filtracji zlałem sobie jakieś resztki, potem dolałem chmieliny i wstawiłem do lodówki. Wyszło tego mniej więcej 1,3 litra. Jutro spróbuję zlać jak najwięcej z nad osadów, zagotować i mam nadzieję że otrzymam 1 litr o gęstości około 10oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się