polter Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Dzięki za propozycję Pewnie się skontaktuję przed weekendem to bym wypróbował przy najbliższym butelkowaniu. Jednak jak widzę, że 160zł trzeba wydać na rzecz, którą i tak trzeba przerobić to za ciekawie to nie wygląda Chyba lepiej zaryzykować i kupić zwykłą Grifo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Przemo trafił na taką wadliwą, poza nim mnie słyszałem o takich problemach z tą kapslownicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Dzięki za propozycję Pewnie się skontaktuję przed weekendem to bym wypróbował przy najbliższym butelkowaniu. Jednak jak widzę, że 160zł trzeba wydać na rzecz, którą i tak trzeba przerobić to za ciekawie to nie wygląda Chyba lepiej zaryzykować i kupić zwykłą Grifo Kapslownica jak najbardziej jest ok tylko ja mam zawsze pecha jak coś kupuję a w grifo bym się nie bawił bo mają takie same głowiczki i jeszcze to ustawianie wysokości kolejna rzecz co może się popsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Jako, że nastały temperatury dla drożdzy dolnej fermentacji postanowiłem wczoraj, spróbować uwarzyć jakiegoś dolniaka. Wybór padł na zestaw Oktoberfest z BA, a jako, że jest warzone trochę na odwrót czyli w pażdzierniku do wypicia w marcu (o ile doczeka ) więc powstało Przewrotne - Warka # 6 Surowce - słód pilzneński - 3,2kg - słód monachijski typ I - 0,8kg - słód Carapils - 0,3kg - słód Caramunich typ II - 0,2kg - chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select - 50g /granulat/ - chmiel aromatyczny Tettnanger - 30g /granulat/ - drożdże Safbrew W 34/70 Zacieranie 53°C - 15 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie 18 l - temp ok. 76°C Chmielenie Gotowanie - 90 min - trochę za dużo wysłodziłem i dlatego przedłużyłem gotowanie 60min - 50g Spalt Select 15min - 30g Tettnanger Po wystudzeniu wyszło 20l brzeczki OG:1,052 czyli ok 13°Blg Drożdże zadane w temperaturze ok 19°C i jako, że była już 3:30 to fermentor trafił na zewnątrz w "lodowate" powietrze. Po 7 godz przeniesiony do piwniczki w temperaturę 8°C. W tej chwili widać już, że drożdże pracują, temp. na naklejonym termometrze 11°C. Do rana powinno jeszcze spaść. Wydaje mi się, że piwo wyszło dość ciemne, chociaż BeerSmith wskazywał wg składu na dolną granice stylu. Zresztą kolor we wszystkich zestawach, które dotychczas robiłem BeerSmith wyliczał z reguły na dolną granicę stylu, a piwa jakoś specjalnie jasne nie wyszły. Chyba nadszedł czas przeorganizować godziny działania browaru. Do tej pory zaczynałem warzyć w godz. 20-21 ale kończy się wtedy zdecydowanie za póżno. Dotychczasowe obserwacje wskazują, że warzenie specjalnie nie przeszkadza pozostałym domownikom więc czas przyspieszyć godzinę rozpoczęcia warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Warka #5 Wyborcze - Koelsch przelana na cichą, zeszło do 4°Blg Nie wiem czy jeszcze coś zejdzie, na wszelki wypadek potrzymam 2-3 dni w temp. 16°C, a póżniej trafi do piwnicy w temp. ok 6-8°C Warka #4 IRA musi jeszcze poczekać na butelkowanie bo drożdże jakby obudziły się na nowo i jeszcze walczą. W piątek pomiar wskazywał 3,5°Blg. Odbyła się również degustacja pszenicznego z warki #3. Ładnie pachnie, smakuje również. Co gorsza, żona, której niespecjalnie smakowały kupowane pszeniczniaki stwierdziła, że jest o wiele lepsze niż sklepowy Paulaner i w takim razie ona też z przyjemnością będzie je pić. W związku z tym nie wiem czy naprawdę wyszło mi piwo podobne do pszenicznego, ale na pewno wiem, że nie udał mi się fortel z uwarzeniem całej warki tylko dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Nie da rady, trzeba robić więcej. Jak się żona dorwie do klucza do piwnicy, to jakbyś tornado wpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Chyba nie ma innego wyjścia. Tym bardziej, że chciałbym do tego uwarzyć kilka piw dolnej fermentacji, a te powinny poleżeć znacznie dłużej. Zobaczymy co da się w temacie zrobić. Znowu trzeba będzie doposażyć browar w sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) W końcu trochę czasu więc zapiski trzeba uzupełnić Warka #7Dunkelweizen z zestawu BA Dark Side Of The Wheat Jako, że pszenica z 3 warki ubywa w zastraszającym tempie, nadszedł czas aby uzupełnić jej stan. Tym razem w wersji "przyciemnionej" Surowce: - słód pszeniczny jasny - 1,9kg - słód pilzneński - 1,3kg - słód monachijski II - 0,6kg - słód Carawheat - 0,2kg - słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg - chmiel Lubelski - 40g - drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie 14l wody 45°C - 15min 53°C - 30min 63°C - 30min 72°C - 25min 78°C - mash out Filtracja Na raty 6l+6l+4l Do gotowania 27l Chmielenie Gotowanie 80min Lubelski 20g - 60min Lubelski 10g - 25min Lubelski 10g - 5min Do fermentora trafiło 21l 11°Blg. Zadane drożdżami w temperaturze ok 20°C. Po 10godz już ładnie pracowały. Z poprzedniej pszenicy robi się powoli "kristal", WB-06 dość ładnie osiadają na dnie choć nie powinny.Trzeba zdrowo zamieszać drożdże. Nie mogę tego natomiast powiedzieć o Warce#1 czyli English Pale Ale na US-05, które klaruje się baaardzo wolno. W załączeniu moja pszenica Edytowane 24 Października 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Warka #4 IRA trafiła wczoraj wreszcie do butelek. FG - 1,011 czyli ok 2,5°Blg. Dodatek cukru 120g/18l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Warka #6 Oktoberfest przelana na cichą. Gęstość 1,012. Mam pytanie związane z tym, czy pozostawić piwo na 1-2 dni w wyższej temperaturze (jeśli tak to jakiej?) na tzw. przerwę diacetylową? Do dyspozycji ma ok.20°C w domu, z 15-16°C w garażu, czy też lepiej od razu do piwnicy w 7-8°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 15-16°C to najlepsze wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Warka #8 28.10 uwarzone zostało piwo "Podgórne" bo cały czas wszystko szło "pod górkę" na bazie zestawu z BA na piwo w stylu Dortmunder Export Surowce - słód pilzneński - 3,7kg - słód monachijski typ II - 0,6kg - słód Carapils - 0,6kg - chmiel Perle - granulat 25g - Chmiel Spalt Select granulat - 30g Zacieranie 10 l wody "gostyńskiej" z kranu. Wreszcie do czegoś nadała się ta nasza twarda woda. Zaprawione 3ml 80% kwasu mlekowego /pierwsze próby/ - 50°C - 20 min - 67°C - dodatek 5l wody - przeciągnęło się do 100 min - 72°C - 10min - 77°C - mash out Wysładzanie Woda zakwaszona 10ml kwasu mlekowego do pH ok. 5,2 16l o temp. ok 76°C. Do gotowania 26l brzeczki o gęstości 1,048 Chmielenie Gotowanie 75min - 25g Perle - 60min - 10g Spalt Select - 20min - 10g Spalt Select - 5 min Ostatecznie do fermentora trafiło 21l o gęstości 1,056 czyli ok. 14°Blg. Zadane zebraną gęstwą W34/70 po Oktoberfest z warki #6 Edytowane 31 Października 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Właśnie do browaru dotarł kurier z BA. Chyba wpadłem w brzeczkę na całego Z grubszych rzeczy to w browarze przybył Porkert, więc zobaczymy co to znaczy własne śrutowanie. Przy okazji wypadało zamówić kolejny fermentor Na stanie 4 fermentory i ze 4 balony 20l oraz kilka 10l, 5l, pozostałych po produkcji wina. Ale co najważniejsze to magazyn wzbogacił się o 65 kg słodów i 1kg chmieli. Wiem, że josefik zrobiłby z tego słodu może ze dwie, trzy warki ale jak na moje moce produkcyjne to czeka mnie sporo warzenia Chyba będzie trzeba dzisiaj, jeśli uda się znaleźć wolny czas, przetestować śrutownik i przy okazji coś uwarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 I tak jak pisałem wcześniej "udało" się znaleźć trochę czasu i przetestować Porkert'a. Śrutowanie poszło całkiem sprawnie ale efekty pierwszego spotkania ze śrutownikiem spowodowały dość trudną filtrację. Muszę chyba spróbować śrutowania zwilżonego słodu, bo łuska była mocno połupana. Słód niby drobno zmielony ale tak, że trafiały się i połówki ziaren. Ale co tam, słody ześrutowane, warka #7 Dunkelweizen zlana na krótką cichą po to by mieć dostęp do gęstwy i wczoraj zostało uwarzone kolejne pszeniczne czyli: Warka #9 Piwo w stylu Weizen Surowce - słód pszeniczny jasny - 2,6kg - słód pilzneński - 1,6kg - słód karmelowy Carahell - 0,2kg - chmiel Lubelski 4,8% ak - 30g Zacieranie 15l wody - 45°C - 10min - 52°C - 15 min - 63°C - 30min - 72°C - 20min, chociaż gdy podgrzałem do tej temp. to próba jodowa wskazywała na całkowite scukrzenie. Dla pewności przetrzymałem trochę - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie 15,5l wody do końcowej objętości 25,5l. Tak jak wspomniałem wcześniej filtracja dość utrudniona Chmielenie Gotowanie 80 min - Lubelski 10g - 70min - Lubelski 10g - 30min - Lubelski 10g - 5min Do fermentora poszło 21l brzeczki. OG:1,050 zadane gęstwą WB-06 po warce #7. Wg BS IBU - 12, EBC - 7,8 Zbliża się mały jubileusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 To ja poproszę gęstwę po burzliwej bo nie mam pszenicznych w zamian mogę dać płynne Bochemian Lager za ok 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 No to już jesteśmy dogadani na maxa Ja jeszcze nie robiłem na płynnych, a w zamówionych słodach przewidziałem właśnie opcję uwarzenie Bohemskiego Pilsenera z przeznaczeniem do "josefikowego" kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Wczoraj, dzięki uprzejmości danol148 , mogłem potestować GrifoHD. Pracuje się tą kapslownicą rewelacyjnie. W związku z tym w butelki trafiła: Warka #5 Koelsch, który po trzech tygodniach cichej zakończył fermentację na FG:1,014, czyli dość wysoko. Do refermentacji 140g cukru na 20l. Warka #7 Dunkelweizen, który zszedł do FG:1,006 i poszedł z dodatkiem 160g na 21 litrów Po przyjemnym butelkowaniu bez zwracania uwagi na to jaki rodzaj butelki był kapslowany, decyzja zapadła i browar czeka kolejna inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Z racji tego, że to taki mały jubileusz a do tego imieniny postanowiłem nawarzyć sobie czegoś specjalnego. 04.11.2011 Warka #10 "Imieninowe" - Oatmeal Stout Tym razem na bazie receptur użytkowników forum, mam nadzieję, że skład poukładałem sobie w miarę rozsądnie. Śrutując słody zastosowałem metodę z nawilżeniem słodów wodą w proporcji mniej więcej 100ml/5kg. Zupełnie inna jakość śrutowania, pomimo drobniejszego śrutowania łuska bardzo ładnie zachowana, na przyszłość więc, śrutowanie jedynie "na mokro" Surowce - słód pale ale - 3,70kg - płatki owsiane, błyskawiczne - 0,80kg - słód Caraaroma - 0,40kg - słód Carafa I - 0,20kg - słód czekoladowy pszeniczny - 0,15kg - jęczmień palony - 0,20kg - chmiel Marynka /granulat/ 7,8% ak - 40g - drożdże suche SafAle S-04 Zacieranie - 10 l wody podgrzane z płatkami błyskawicznymi do ok 70°C i zostawione, aby się dobrze namoczyły, na czas śrutowania słodów. - kolejne 9l wody, podgrzanie do temperatury 70°C i wsypanie słodów bez 3 ostatnich. - 66°C - zakładane ok 75min i tak też potwierdziła próba jodowa. Niestety wdanie się w pogaduszki z szanowną małżowinką w trakcie zacierania sprawiły, że jakoś nikt nie wpadł na pomysł podgrzania wody do wysładzania. W związku z tym przerwa przedłużyła się do prawie 2 godz. bo nie chciałem zostać zaskoczony późniejszym niedogrzaniem wody i trzymaniem ciemnych słodów w zacierze zbyt długo. - 72°C - dodanie słodów barwiących - 10min - 78°C - mash out Wysładzanie Po przelaniu zacieru do filtracji i odczekaniu ok 15min na ułożenie się złoża pełen obaw po ostatnich przygodach kol. sebpa zabrałem się za filtrowanie. Po zawróceniu ok 5l brzeczki filtrat ładnie klarowny i dość sprawnie płynący. W tym momencie na pogaduszki przyszła córka i ni stąd, ni zowąd, wszystko ładnie się odfiltrowało, złoże zbiło się jak skała i dalsze wysładzanie zatrzymało się w miejscu Ponowne, konkretne mieszanie złoża z wodą, znowu czekanie 15 min, ale w końcu ruszyło i już bez problemów wysładzałem do końca. Aaaa zapomniałbym, nie do końca bez problemów, bo z tego wszystkiego to coś źle policzyłem dodawaną do wysładzania wodę i gdy dolewałem do gara ostatnią porcję brzeczki to okazało się że w garze znalazło się z 29-30 l brzeczki, bo garnek nalany po sam rant Gęstość 1,050 a zakładałem, że wreszcie zrobię mocniejsze piwo, trzeba będzie to trochę pogotować Chmielenie Gotowanie 120 min, a miało być tylko 60 /czyli kolejna godzinka "w plecy"/ - Marynka 25g - 60min - Marynka 15g - 25min Przełomu właściwie brak Ostatecznie do fermentora poszło: 23l brzeczki, SG 1,060, wg BeerSmitha IBU - 31, EBC - 75, zadane drożdżami w temp. 21°C. Dzisiaj pracują już jak oszalałe Miało być szybko i świątecznie a wyszło jak zwykle z przygodami. Po sprzątaniu do wyrka o godz 4.00, ze dwie trzy godziny za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 10-11.11.11 Warka # 11"Majtołek" czyli Koźlak majowy na bazie pozostałego zestawu z BA + trochę dodatków w celu zwiększenia objętości Surowce - słód pilzneński - 3,8kg - słód pszeniczny jasny 1,0kg - słód monachijski I - 0,8 kg - słód karmelowy Carahell - 0,45kg - chmiel Marynka 7,3% granulat - 25g - chmiel Tettnanger 3,4% granulat - 30g - mech irlandzki - 3g Zacieranie Zasyp konkretny jak na 30l garnek więc 20l wody podgrzane do 70°C i dodane słody 66-63°C - 65min 72°C - 10min +2 l wody 77°C - 10min mash out Wysładzanie 13l wody o temperaturze 75°C do objętości ok. 28l Chmielenie Gotowanie 90min Marynka 25g - 75min Tettnanger 20g - 30min Tetnanger 10g - 3min Do fermentora trafiło 22l SG:1,068 Zadane gęstwą W34/70 po Dortmunderze Wg BeerSmith IBU - 32, EBC - 12 Warka #8 Podgórne zlana po 2 tyg na cichą. Piwo odfermentowało dość mocno FG: 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ubiegłotygodniowy Stout Imieninowy został przelany na cichą Gęstość 4,6°Blg. Ciekawe czy coś jeszcze zejdzie. A skoro fermentor się zwolnił, to.... woda już się grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A skoro fermentor się zwolnił, to.... woda już się grzeje No, masz motywację albo jesteś przyzwyczajony do pracy w systemie zmianowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warzenie to u mnie z reguły nocna zmiana cisza i spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warzenie to u mnie z reguły nocna zmiana cisza i spokój U mnie też, ale to dlatego że moje dzieci idą spać i mam spokój (jeden w grudniu będzie miał 3 lata, drugi ma 8 miesięcy). Wolałbym to robić za dnia, ale się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Gdy będą starsze, to też się nie da za dnia robić. Wiem coś na ten temat A wczorajsze chłodzenie o którym rozmawialiśmy w twoim wątku przebiegło w 25 min do 21°C. Widocznie u mnie leci zimniejsza woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 11.11.11 Zgodnie z zapowiedzią po zwolnieniu fermentora wziąłem sie do roboty Warka #12 "alaIPA" Surowce - słód pale ale - 4,0kg - słód Caraaroma - 0,3kg - ekstrakt nachmielony "Lager" Brewmaker - 1,8kg - chmiel Marynka 7,8% granulat - 25g - chmiel Challenger 6,7% granulat - 20g - chmiel Fuggles 4,3% granulat - 30g - mech irlandzki 5g Zacieranie 14l wody 72°C i wsypanie słodów 67-65°C - 60 min wolne podgrzewanie do 77°C przez ok 20min, postój 10 min mash out Wysładzanie 16 l wody 75°C do objętości brzeczki ok 25l Chmielenie Gotowanie 60min. Chmielenie ustawiłem sobie na dolną granicę stylu, uznając że resztę goryczki uzyskam dodając nachmielony ekstrakt - Marynka 20g - 60min - Marynka 5g - 30min - Challenger 20g - 30min - Fuggles 10g - 3min - Fuggles 20g - przeznaczone do chmielenia na zimno Na 15min przed zakończeniem gotowania dolałem zagotowany ekstrakt "Lager" w ilości 4,5l oraz mech irlandzki Wyszło 23l SG:1,070 Zadane gęstwą S-04 po warce #10. Zastanawiam się w jaki sposób chmielić na zimno? Wsypać granulat luzem czy w jakiejś "skarpecie"? Przez ile dni trzymać na cichej z chmielem aby złapało aromat? Morda mi się śmieje gdy tak patrzę na swój browar, ponieważ: na burzliwej 2szt - 45l na cichej 4szt - ca. 85l jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się