polter Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Warka # 13 Kolonialne zlana na cichą. Tym razem S-33 spisały się trochę lepiej. Być może to efekt przedłużonej do 17 dni fermentacji burzliwej, ale na razie ekstrakt wynosi ok. 3°Blg Edytowane 5 Grudnia 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 9.12.2011 Warka # 17 w styli Witbier Surowce - słód pilzneński - 2,0kg - słód pszeniczny jasny 0,5kg - płatkie pszenne - 2,0kg - płatki owsiane - 0,5kg - chmiel Perle granulat 5,3% - 25g - kolendra - 15g - skórka Curacao - 20g I to by było na tyle jeśli chodzi o tę warkę. Mam nadzieję, że limit pecha już wykorzystałem i to jest ta "trzynasta" warka. Nie będę pisał co się działo w trakcie warzenia, bo jakiś szacunek dla forumowiczów i siebie samego jeszcze mam Nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak na "poznaniaka" przystało, to w kanał nie wyleje Mam nadzieję, że szybko zapomnę o tej bezsensownej nocce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 10.12.11 W celu odreagowania po przejściach z poprzednią warką Warka #18 Dunkelweizen Surowce - słód pilzneński - 1,7kg - słód pszeniczny jasny - 1,4kg - słód pszeniczny ciemny - 1,0kg - słód karmelowy Carawheat - 0,4kg - słód Caramunich II - 0,4kg - słód pszeniczny czekoladowy 0,08kg - chmiel Lubelski granulat 4,8% - 60g - drożdże - gęstwa WB-06 Zacieranie 17l wody o temp. 46°C zadane słody pszeniczne 43°C - 70min /wyjazd trochę się przedłużył/ 52°C - 15min dodane pozostałe słody bez czekoladowego 63°C - 30min 72°C - 35min 77°C - 10min, po 5 minutach dodany czekoladowy Wysładzanie do objętości ok 30l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel Lubelski 20g - 60min - 10g - 15min - 10g - 5min Do fermentacji poszło 26l SG: 1,054, wg BS: IBU - 14, EBC - 32 Warka #15 Weizenbock przelany na cichą, gęstość 1,018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig13 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Warka #15 Weizenbock przelany na cichą, gęstość 1,018 Hej, mogę zapytać, jakie drozdże dałeś do Weizenbocka? Powoli też się przymierzam:) Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Warka #15 Weizenbock przelany na cichą' date=' gęstość 1,018[/quote']Hej, mogę zapytać, jakie drozdże dałeś do Weizenbocka? Powoli też się przymierzam:) Dzięki suche drożdże - Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Wczoraj do butelek trafiła Warka # 14 "Stachanowiec" z dodatkiem cukru w ilości 170g/25l Odfermentowało do ok. 2,5°Blg Znowu musiałem posiłkować się kapslownicą kolegi danol148 bo zakupiona Grifo nie nadawała się do tego celu. Wysłałem głowice do wymiany bo nie była w stanie wcisnąć się na kapsel. Dobrze, że potestowałem ją najpierw "na sucho" bo gdybym miał rozlane już do butelek piwo to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Korzystając z obecności kapslownicy danol'a postanowiłem zabutelkować dzisiaj Warkę # 13 Koelsch jak do tej pory wszystko szło z tą warką bardzo dobrze. Miałem nadzieję, że tak będzie do końca pomimo, że to trzynasta I wszystko było, do momentu gdy złapałem balon aby zanieść go do zabutelkowania. Dziwnie lekki mi się wydał. Zdjąłem osłonę i.... nagle wyjaśniła się kwestia dziwnego podwyższenia wód gruntowych, które to w ostatnim tygodniu spowodowały zawilgocenie posadzki w piwnicy. Niestety, w glebie jest jednak sucho, tylko balon był sobie pękł od niechcenia i delikatnie sączył przez ostatni tydzień Z 20 l udało się odciągnąć do pet-ów jakieś 8l. Co z tego wyjdzie nie wiem, ale nie będę z nimi za długo czekał, pójdą do przerobu jak tylko gaz złapią Taką miałem radochę z wydajności, że 28l uzyskałem. Dobrze, że balon 20l i reszta poszła do drugiego, to może choć te zabutelkowane 8l będzie dobre. Jak to mówią "biednemu zawsze wiatr w oczy". Będzie trzeba uwarzyć ponownie jakiegoś Koelscha bo żona zbulwersowana zachowaniem się baniaka Chyba jakieś dziwne przeczucie mną kierowało, że zamówiłem sobie przy ostatniej dostawie drożdże Wyeast 2565 Koelsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Chyba jakieś dziwne przeczucie mną kierowało, że zamówiłem sobie przy ostatniej dostawie drożdże Wyeast 2565 Koelsch Poproszę trochę błotka w słoiczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Poproszę trochę błotka w słoiczku Żerujesz na ludzkim nieszczęściu? :o Oczywiście żartuję , na pewno odleję gdy tylko będę warzył koelscha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 16.12.11 Po ostatnich przejściach z surowcami pszennymi, tym razem coś dla odpoczynku z jednotemperaturowym zacieraniem. Śrut zmielony nieco grubiej niż w poprzednich warkach, aby odpocząć przy filtracji Warka #19 w stylu Strong Bitter Surowce - słód pale ale - 4,4kg - słód Caraaroma - 0,3kg - słód Carahell - 0,25kg - chmiel Challanger 6,7% granulat - 40g - Chmiel EKG 4,5% granulat - 25g - drożdże SafAle S-04 Zacieranie 18l wody podgrzane do 70 st. i dodane słody 67-64st. - 90min 77st - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 30l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel Challenger - 60min - chmiel EKG - 15min Do fermentacji 25,5l SG:1,050. Wg BS - IBU - 37, EBC - 14 Warka # 16 Bohemian Pils przelana na cichą, odfermentowało do 3 Blg, trochę boję się o tę warkę, bo coś mętne to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Z błotka rezygnuje dzisiaj w lodówce znalazłem paczkę s33 nie otwartą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 23.12.11 Warka #20 w stylu German Pilsner Surowce - słód pilzneński - 5,1kg - słód Carapils - 0,3kg - chmiel Perle 5,3% granulat - 50g - chmiel Hallertauer Harsbrucker 3,8% granulat - 60g - drożdże SafLager S-23 Zacieranie 19l wody podgrzane do 55 st. i dodane słody 52oC - 25min 63oC - 30min 72oC - 40min 77oC - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 35l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel Perle - 60min - chmiel H.Harsbrucker 35g - 20min - mech irlandzki 5g - 15min - chmiel H.Harsbrucker 25g - 3min Do fermentacji 29 l SG:1,050. Wg BS - IBU - 36, EBC - 6 Drożdże zadane w temp. 19oC. Studzenie na zewnątrz do temp. 8oC i do piwnicy. Start dopiero po blisko 40 godz więc trochę stresu było. Nadszedł czas aby w końcu zabrać się za butelkowanie, chociaż nadal Grifo w reklamacji. Na szczęście uzbierało się trochę butelek z wysokim kołnierzem, więc Greta-Reaktywacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Warka # 18 Dunkel-Weizen trafił do butelek z dodatkiem 190g cukru na 26l. Odfermentował do 2oBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Warka #11 Maibock w końcu trafiła do butelek. Dodatek cukru w ilości 130g na 20l. FG:1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 29.12.11 Warka #21 w stylu Brown Porter Surowce - słód pale ale Weyermann - 5,1kg - słód Caraaroma Weyermann - 0,3kg - słód Carafa I - 0,3kg - jęczmień palony - 0,05 - chmiel Marynka 7,8% granulat - 35g - chmiel EKG 5,0% granulat - 25g - drożdże - gęstwa S-04 po warce #19 Zacieranie 19l wody podgrzane do 73oC. i dodane słody 68-65oC - 90min 77oC - dodane Carafa I i palony jęczmień - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 36l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel Marynka - 60min - chmiel EKG - 15min Do fermentacji 30 l SG:1,052. Wg BS: IBU - 32, EBC - 50 Gęstwa zadana w temp. 21oC. Warka #19 Bitter przelana na cichą, odfermentowało do ok 2,5oBlg I to by było na tyle w 2011 roku. Wkrótce czas na małe podsumowanie, krótkiej ale owocnej działalności w browarze. Wszystkim przeglądającym życzę przy okazji Szczęśliwego Nowego Roku oraz wszelkiej pomyślności w całym 2012r, tak w życiu rodzinnym jak i we własnym browarze. Porządnego wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 06.01.12 Z lekkim poślizgiem ale wchodzimy z warzeniem w rok 2012 Warka #22 w stylu Oktoberfest Surowce - słód pilzneński Weyermann - 4,3 kg - słód monachijski II Weyermann - 0,7 kg - słód Caramunich I Weyermann - 0,4 kg - słód Carapils Weyermann - 0,4 kg - chmiel Spalt Select 6,4% granulat - 55g - mech irlandzki - 5g - drożdże - W34/70 Zacieranie 20l wody podgrzane do 55oC. i dodane słody 52oC - 25min 62oC - 30min 72oC - 30min 77oC - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 36l Chmielenie Gotowanie 90min - chmiel Spalt Select 30g - 60min - chmiel Spalt Select 25g - 15min Do fermentacji 30 l SG:1,050. Wg BS: IBU - 24, EBC - 14 Drożdże zadane w temp. 20oC i za drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ładnie wystartowałeś z sezonem 2012 moje wszystkie gary na warsztacie leżą i czekają na przeróbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Gratuluje tempo wyśmienite ja dzisiaj miałem zrobić pierwszą warkę na nowym sprzęcie HERMS .Instalację zabezpieczyłem bezpiecznikiem okazało się że bezpiecznik jest za słaby i mi ciągle wywalało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ładnie wystartowałeś z sezonem 2012 moje wszystkie gary na warsztacie leżą i czekają na przeróbki A bo to trzeba tak jak ja... zero mechanizacji więc nic nie trzeba poprawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Instalację zabezpieczyłem bezpiecznikiem okazało się że bezpiecznik jest za słaby i mi ciągle wywalało. A gwoździa pod ręką nie miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) To nie te czasy teraz robią automaty gwoździa nie wsadzisz.Sterownik daje kontrole nad temperaturą nie muszę kurczowo siedzieć przy kegach.Instalacja Herms daje możliwość powtarzalność warek oczywiście tak daleko jak to jest możliwe w warunkach domowych,a o to mi chodzi. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka #21 Brown Porter przelana na cichą. Gęstość 1,016. Za chwilę gęstwa pójdzie dalej do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 07.01.12 kontynuując inaugurację 2012r w browarze, poszedłem za ciosem Warka #23 w stylu India Pale Ale Surowce - słód pale ale Weyermann - 5,3 kg - słód Caraamber Weyermann - 0,5 kg - słód Caramunich II Weyermann - 0,2 kg - chmiel Marynka 7,8% granulat - 45g - chmiel Challenger 6,7% granulat - 25g - chmiel Fuggles 4,3% granulat - 45g - drożdże - gęstwa S-04 po Brown Porterze Zacieranie 20l wody podgrzane do 73oC. i dodane słody 68-66oC - 90min 72oC - 10min 77oC - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 30l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel Marynka - 60min - chmiel Challenger - 20min - chmiel Fuggles 20g - 3 min Do fermentacji 25 l SG:1,060. Wg BS: IBU - 52, EBC - 20 25g Fuggles pójdzie na cichej W końcu ruszyła powoli warka #22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Warka #15 Weizenbock została odnaleziona i w końcu trafiła do butelek. Dodatek cukru 150g/20l. Odfermentowanie do 2.5oBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 India Pale Ale nigdy tego piwka nie robiłem,da się to wypić mimo tak mocnej goryczki ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się