polter Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Wszystko zależy od tego co kto lubi. Ja w sumie też testuję to piwo. Pierwsze IPA zrobiłem wykorzystując jako dodatek ekstrakt nachmielony i tam szacowałem jedynie, na bazie własnych wyliczeń i założeń, końcowe IBU. Wyszło baaaardzo pijalne piwo. Tym razem uwarzyłem już w 100% i dopiero co burzliwa w trakcie. Na poznańskim spotkaniu próbowałem AIPA http://www.piwo.org/...post__p__118049 josefika i zarówno mnie jak i żonie smakowało, więc chyba da się to wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Spokojnie się da. Po miesiącu leżakowania wszystko się ładnie przegryzie, a w angielskim IPA goryczka i tak jest niższa, niż w amerykańskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Warka #17 coś a'la Witbier trafiła dzisiaj do butelek. 170g cukru/23l. FG: 1,012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Butelkowania ciąg dalszy Warka #19 English Pale Ale zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru na 25l. FG: 1,010. Powoli zaczyna być więcej pełnych butelek niż pustych, a to dobrze rokuje na cały rok Z zaległości jeszcze musze zbutelkować Pilsa bohemskiego a później caaały tydzień wolny od napełniania, można delektować się opróżnianiem butelek Z tego zamętu wokół butelek w tym tygodniu, zapomniałem "rozdepnąć" saszetkę z drożdżami na Koelscha. Będzie trzeba coś innego wymyśleć do warzenia na ten weekend. Niby będzie dostępna gęstwa S-04 na planowanego Stouta, ale z kolei słód pale ale się skończył. Może wymieszać pilzneński z monachijskim zamist pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Można delektować się opróżnianiem butelek. Trafione w dziesiątkę, lecz po pewnym czasie człowiek rwie się żeby coś uwarzyć bo to również przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Warka #20 Pils niemiecki zlana na cichą. Gęstość 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 14.01.12 Warka #24 Piwo w stylu Weizen Surowce - słód pszeniczny jasny Weyermann- 3,1 kg - słód pilzneński Weyermann - 2,0 kg - słód karmelowy Carahell - 0,5 kg - chmiel Tettnanger 4,1% granulat - 40g Zacieranie 18l wody - 43°C - 45min - 52°C - 25 min - 63°C - 10min - 72°C - 40min, - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 36 l. Chmielenie Gotowanie 70 min - Tettnanger 20g - 60 min - Tettnanger 10g - 30min - Tettnanger 10g - 5min Do fermentacji poszło ok. 32l brzeczki. OG:1,048 zadane WB-06 Wg BS IBU - 11, EBC - 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Sławek się rozpędziłeś w tym nowym roku ja dopiero jedna warka 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Sławek się rozpędziłeś w tym nowym roku ja dopiero jedna warka 50l Dokładnie tak samo pierwsza warka w tym roku i klapa, pękła mi pompa tz polar musiałem dokończyć na gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Sławek się rozpędziłeś w tym nowym roku ja dopiero jedna warka 50l Ano musze zasuwać do przodu, bo jak ty uruchomisz hurtową produkcję to zostanę daaleko z tyłu Wczoraj Warka #23 IPA przelana na cichą z dodatkiem 25g chmielu Fuggles, gęstość 1,016 Edytowane 18 Stycznia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) 20.01.12 Warka #25 Piwo w stylu Koelsch Surowce - słód pilzneński Weyermann/Strzegom - 4,8 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann- 0,8 kg - chmiel Spalt Select 6,1% granulat - 60g - mech irlandzki - 5g - drożdże Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 19l wody - 43°C - zasyp - 52°C - 10 min - 66°C - 35min - 70°C - 30min, - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 34 l. Trochę za mało wody wlałem do wysładzania i zabrakło tak ze dwa litry. Musiałem póżniej po gotowaniu dolać mineralnej. Chmielenie Gotowanie 70 min - 35g - 60 min - 25g - 15min - mech irlandzki - 15min Do fermentacji poszło ok. 30l brzeczki. OG:1,048 zadane starterem Wg BS IBU - 27, EBC - 6,5 Edytowane 22 Stycznia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Warka #21 Brown Porter zabutelkowana z dodatkiem 180g cukru/30l. FG: 1,012 W browarze pojawił się mały problem Butelek zostało na jeszcze 1 warkę, góra 2 jeśli zwiększe tempo opróżniania. A w fermentorach w sumie jeszcze ok 140l. Nie myślałem, że tak szybko uzbiera mi się 300 pełnych butelek . Chociaż z drugiej strony patrząc to w okresie ok 4miesięcy zabutelkowałem ze 400l więc za dużo nie zostało Do wykorzystania są jeszcze 4 kegi, więc chyba Pils niemiecki i Oktoberfest będą musiały tam zagościć i poczekać na ukończenie choćby prostego zestawu do wyszynku. Właściwie to brakuje tylko butli na CO2 reszta już jest, tylko poskładać. Oczywiście na razie bez lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Sławek po co ci lodówka jak w piwnicy masz 4o C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ale człowiek coraz starszy i chodzi mu się już nie chce ale, w sumie, większe kufle będzie taniej i łatwiej kupić niż lodówkę My tu śmichy chichy a z kolońskiego drożdżaki usilnie na spacer chcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Warka #22 Marcowe przelana na cichą. Gęstość 1,012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 My tu śmichy chichy a z kolońskiego drożdżaki usilnie na spacer chcą Ja kolonskie trzymam w temperaturze 19 stopni i jak na razie spoko piana się trzyma nic nie wychodzi oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Moje stoi w 14oC, ale to pierwsze płynne drożdże w browarze i chyba za mało miejsca im zostawiłem w fermentorze Na S-33 nie miałem wcześniej takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Warka #24 Weizen przelana na cichą, odfermentowała do 3Blg. Gęstwa, aby się nie zmarnować, pójdzie do pracy do dzisiejszo/jutrzejszego dunkelweizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) 27.01.12 Warka #26 Piwo w stylu Dunkelweizen Surowce - słód pszeniczny jasny Weyermann- 2,6 kg - słód pilzneński Strzegom - 2,2 kg - słód Carawheat - 0,35 kg - słód Caramunich II - 0,25 kg - Słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg - chmiel Tettnanger 4,1% granulat - 45g Zacieranie 18l wody - 43°C - 60min - 63°C - 20min - 72°C - 30min, - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 35 l. Chmielenie Gotowanie 80min - Tettnanger 25g - 60 min - Tettnanger 10g - 30min - Tettnanger 10g - 5min Do fermentacji poszło ok. 29l brzeczki. SG:1,050 zadane gęstwą WB-06 Wg BS IBU - 13, EBC - 28 Edytowane 28 Stycznia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Warka # 23 IPA zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 165g cukru na 24l. FG: 1,012 Warka #24 Weizen zabutelkowana dzisiaj z dodatkiem 230g cukru na 31l. FG:1,006 I tak oto wystąpił definitywny brak butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Przyjedź z fermentorami, będę miał w co wlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Przyjedź z fermentorami, będę miał w co wlać Myślę, że łatwiej będzie gdy podskoczysz z butelkami Będę miał w co napełniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Fermentory zajmują mniej miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ale piwo mnie się "wybełce" w nich Mówię ci dawaj do Gostynia z flaszkami, to nie aż tak daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Nie da rady, dopiero co teściową wysłałem w Twój rejon i nie chcę ryzykować, że mnie namierzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się