polter Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 No to w takim wypadku wysiadam Piwo pójdzie do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 04.02.12 Warka #27 Piwo w stylu Altbier Surowce - słód Monachijski I Weyermann - 3,8kg - słód pilzneński Strzegom - 1,5 kg - słód Caraaroma - 0,3 kg - chmiel Spalt Select 6,1% granulat - 85g - mech irlandzki - 5g - drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 19l wody - 37°C - zasyp - 52°C - 15 min - 63°C - 30min - 72°C - 30min, - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 35 l. Chmielenie Gotowanie 70 min - 55g - 60 min - 30g - 5min Do fermentacji poszło ok. 30l brzeczki. OG:1,050 zadane w temp. 20oC gęstwą Wyeast 2565 Koelsch Wg BS IBU - 39, EBC - 25 Wcześniej Warka#25 Koelsch przelana na cichą. Nie wiem czy to specyfika tych drożdży ale piwo po 2 tygodniach mętne jak cholera. W smaku za to rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) Jako, że przemo z obawy przed teściową nie dotarł z butelkami dzisiaj Warka#20 Pils niemiecki została zabutelkowana do własnych 19 butelek 0,5l (z dodatkiem 60g cukru) oraz do jednej "butelki" 19l (też z dodatkiem 60g cukru). Trzeba się w końcu zmobilizować i ruszyć gdzieś na "szrot" po nową partię pustych butelek. edit: FG: 1,010 Edytowane 6 Lutego 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 10.02.12 Warka #28 Piwo w stylu Bohemian Pilsner Surowce - słód bohemski Weyermann - 5,9 kg - słód pilzneński Strzegom - 1,0 kg - słód monachijski II Weyermann - 0,6 kg - słód Carapils - 0,5 kg - chmiel Marynka 8,4% granulat - 60g - chmiel Saaz 3,1% granulat - 60g - mech irlandzki - 5g - drożdże gęstwa W34/70 Zacieranie 28l wody - 40°C - zasyp - 52°C - 15 min - 63°C - 25min - 72°C - 45min, - 78°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 53 l. Chmielenie Gotowanie 90 min - chmiel Marynka 60g - 60 min - chmiel Saaz 30g - 25min - chmiel Saaz 30g - 5min Do fermentacji poszło ok. 46-47l brzeczki. OG:1,046 zadane w temp. 12oC gęstwą W34/70 Wg BS IBU - 40, EBC - 8 Pierwsza tak duża warka. Trochę niestety kłopotów z obsłużeniem takiej warki na kuchence gazowej, stąd wydłużyło się wysładzanie ze względu na przygotowywanie wody. Na koniec nie chciało już mi się czekać na wystudzenie, wiec po osiągnięciu ok 35oC przelałem do fermentorów i za drzwi. Rano temp. na poziomie 8-9oC więc wiadra do domu i zadane drożdże. W tej chwili wylądowały już na docelowym miejscu w temp. ok 11oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Warka # 26 Dunkelweizen zabutelkowana z dodatkiem 215g cukru na 28.5l FG:1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Warka #22 Marcowe trafiła do kega z dodatkiem 60g cukru oraz do 22 butelek z dodatkiem 65g cukru. FG: 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Warka #27 Altbier zlana na cichą, SG: 1.010. Gęstwa zebrana do dalszej pracy w a'la Grodziskim, które się właśnie chłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 17.02.12 Warka #29 a'la Grodziskie Surowce - słód pszeniczny wędzony Weyermann - 5,0 kg - słód pilzneński Weyermann - 1,5 kg - chmiel Lubelski 3,9% granulat - 110g - drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 13l wody - 41°C - zasyp - 38°C - 30 min - dodatek 5l wody - 52°C - 20 min - dodatek 7l wody - 70°C - 45min, - dodatek 5l wody - 76°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 55 l. Z racji dużego udziału pszenicy ześrutowałem słody dość grubo, ale i to nie zapobiegło "zabetonowaniu się" w pewnym momencie złoża. Pomimo trudności udało się jednak dokończyć jako tako filtrację, chociaż nie do końca chyba można nazwać to filtracją bo o klarowności w tym przypadku czasami trudno było mówić Chmielenie Gotowanie 80 min - chmiel Lubelski 65g - 60 min - chmiel Lubelski 45g - 30min Warząc to piwo z takiej ilości słodu miałem świadomość, że gęstość wyjdzie mi za wysoka, ale nie chciałem zostawiać resztki słodu wędzonego, z którym nie będę później wiedział co zrobić. W każdym bądź razie po rozcieńczeniu mineralką do fermentacji trafiło ok. 53l brzeczki. OG:1,032 Wg BS IBU - 21, EBC - 4,6 Wędzoność słodu była bardzo widoczna w pierwszych momentach warzenia. Z każdym kolejnym dodatkiem wody aromat był coraz słabszy, a w trakcie gotowania brzeczki chyba ulotnił się całkowicie razem z oparami. Zobaczymy jak z nim będzie po fermentacji. Ależ ten czas leci. Dopiero co uczyłem się warzyć a tu już trzydziesta warka przede mną. W każdym bądź razie w browarze w ostatnich dniach przybyła butla CO2 więc nie pozostaje nic innego jak załatwienie kolumny, no i lodówki. Lokalizacja baru uzgodniona z żoną więc już tylko z górki może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Warka #25 Koelsch zabutelkowana z dodatkiem 70g cukru na 21 butelek + 60g cukru do kega. Tym razem na drożdżach Wyeast 2565 Koelsch odfermentowało znacznie lepiej niż dotychczas na S-33 i zakończyło na FG:1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka #29 a'la Grodziskie przelane na cichą, odfermentowało do ok. 1,5-2oBlg. Mętne jeszcze jak diabli. Będzie trzeba spróbować chyba z żelatyną. Jak myślicie? 3 dni przed butelkowaniem wystarczy? Wędzoność słodu zaczyna chyba całkiem zanikać, może jakiegoś bekonu dodać na cichą? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka #29 a'la Grodziskie przelane na cichą, odfermentowało do ok. 1,5-2oBlg. Mętne jeszcze jak diabli. Będzie trzeba spróbować chyba z żelatyną. Jak myślicie? 3 dni przed butelkowaniem wystarczy? Wędzoność słodu zaczyna chyba całkiem zanikać, może jakiegoś bekonu dodać na cichą? . Zadałbym przed samym rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Zadałbym przed samym rozlewem. ale co? żelatynę czy bekon? A tak na poważnie, sugerujesz aby w momencie rozlewania do butelek dodać żelatyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Warka #28 Pils bohemski przelana na cichą. Piwo jest już ładnie wyklarowane, że aż szkoda było nie wlać go od razu do butelek. Na cichą poszło z dodatkiem 40g chmielu Saaz w granulacie. Odfermentowało do ok. 2oBlg czyli trochę za nisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 ale co? żelatynę czy bekon? A tak na poważnie, sugerujesz aby w momencie rozlewania do butelek dodać żelatyny? Nie wiem w jaki sposób dodajesz cukier do refermentacji, ja robię tak /jeśli w ogóle/ że zlewam z cichej do fermentatora dodaję rozpuszczony cukier i żelatynę, potem rozlewam w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 25-26.02.12 Jako, że to taki mały jubileusz postanowiłem uwarzyć coś specjalnego i padło na: Warka #30 Porter Bałtycki Surowce - słód monachijski I Weyermann - 3,5 kg - słód pilzneński Strzegom - 2,5 kg - słód monachijski II Weyermann - 2,0 kg - słód Caramunich II - 0,5 kg - słód Caraaroma - 0,3 kg - słód Carafa Special II - 0,1 kg - słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg - cukier trzcinowy 0,5 kg - chmiel Marynka 8,4% granulat - 40g - chmiel Lubelski 3,9% granulat - 25g - drożdże gęstwa W34/70 Zacieranie 28l wody - 55°C - zasyp - 52°C - 20 min - 66°C - 90 min - 72°C - dodanie ciemnych słodów 10min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 80 min - chmiel Marynka 40g - 60 min - chmiel Lubelski 25g - 20min Takie były przynajmniej założenia co do chmielenia brzeczki. Niestety po zadaniu Marynki, po raz pierwszy zdarzyło mi się zdrzemnąć. Gdy się obudziłem to z garka odparowało z 10l wody a siłę miałem jedynie na zamknięcie kurka z gazem. Rano przystąpiłem do kontynuowania warzenia. Zmierzyłem gęstość i okazało się, że mam raczej Barleywine niż Portera. Obawiając się przechmielenia przez długie gotowanie się Marynki zabrałem się najpierw za rozcieńczenie brzeczki i tak się w tym zaplątałem, że pojechałem w drugą stronę i stąd pojawiła się konieczność dodania cukru aby podnieść gęstość. W końcu z planowanego chmielenia tylko Lubelski zadany był zgodnie z czasem. Ostatecznie do fermentacji poszło ok 28-29l brzeczki o gęstości OG:1,088 Wg BS IBU - 35, EBC - 53 I tym oto sposobem przebrnąłem od września przez 30 warek, które łącznie dały mi ok. 780l piwa, więc cytując klasyka: Ja wam mówię: jest dobrze, Jest dobrze, jest dobrze, Ale nie najgorzej jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Warka #27 Altbier została zabutelkowana z dodatkiem 200g cukru na 28l. Gęstość końcowa: 1,010 Zanabywszy ostatnio, drogą kupna, 140szt butelek, z nudów w trakcie mycia zacząłem sprawdzać co też ludziska w Gostyniu piją. Okazało się, że: pierwsze miejsce zajęła Kampania Piwowarska - 88szt drugie miejsce Grupa Żywiec - 32 szt trzecie miejsce Browar Kasztelan 12szt reszta to pojedyńcze szt różnych piw Jeśli chodzi o poszczególne marki to: I miejsce Żubr - 32 szt II miejsce ex aequo Tyskie i Tatra - po 24szt III miejsce Dębowe 14 szt Edytowane 1 Marca 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 03.03.12 Warka #31 Piwo w stylu Witbier Surowce - słód pilzneński Strzegom - 2,6 kg - pszenica - 2,8 kg - chmiel Spalt Select 6,1% granulat - 25g dodatki: - kolendra - 15g - skórka curacao - 20g - skórka z 2 słodkich pomarańczy - drożdże - gęstwa Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 9l wody -skleikowanie pszenicy, 30 min w 65oC z 0,5kg słodu pilzneńskiego, następnie 10min gotowania dolane kolejne 9 l wody i dodanie reszty słodu pilzneńskiego - 52°C - 25 min - 65°C - 100 min - 72°C - 30 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - chmiel - 60 min - 1/2 dodatków - 20 min - 1/2 dodatków 10 min Do fermentacji poszło ok. 29l brzeczki. OG:1,048 zadane gęstwą Koelsch Wg BS IBU - 16, EBC - 6 Tym razem filtracja odbyła się sprawnie w porównaniu do ostatniego wit'a na płatkach pszennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka # 29 a'la Grodziskie 1/2 warki zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 200g cukru i 3 g żelatyny na 26l. FG: 1,008 Na drugi fermentor zabrakło czasu dodano tylko żelatynę do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) 10.03.12 Warka #32 Pils Surowce - słód pilzneński Strzegom - 4,8 kg - słód Carapils - 0,4 kg - chmiel Marynka 8,4% granulat - 35g - chmiel Tettnanger 4,1% granulat - 50g - drożdże - W34/70 Zacieranie 19 l wody - 40oC - zasyp - 52°C - 25 min - 63°C - 40 min - 72°C - 25 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 90 min - Marynka - 60 min - Tettnanger 25g - 40min - Tettnanger 25g - 3min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,048 Wg BS IBU - 38, EBC - 6 Edytowane 12 Marca 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 12.03.12 Warka #29 a'la Grodziskie druga częśc zabutelkowana. Niestety nie miałem możliwości pić oryginalnego piwa grodziskiego ale wdaje mi się, że taki poziom wędzoności będzie dla mnie wystarczający. Zobaczymy jak to się z czasem też ułoży. Warka #30 Porter bałtycki przelana na cichą, Gęstość zeszła do 1,024 ale FFT pokazał, że może odfermentować do 1,016 zobaczymy jak to pójdzie dalej. Warka #31 Witbier przelana na cichą przy gęstości 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Wreszcie chwila wolnego czasu aby uzupełnić zapiski 21.03.12 Warka #28 - Pils czeski zabutelkowany z dodatkiem 140g cukru na 28l oraz 40g cukru do kega. FG: 1,010 28.03.12 Warka #31 - Witbier zabutelkowany z dodatkiem 200g cukru na 28,5l. FG: 1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 23.03.12 Warka #33 English Pale Ale Surowce - słód pale ale Weyermann - 5 kg - słód Caraamber - 0,4kg - słód Carahell - 0,3 kg - chmiel Phoenix 10,3% granulat - 30g - chmiel EKG 4,5% granulat - 30g - drożdże - Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 19 l wody - 71oC - zasyp - 66°C - 90 min - 72°C - 10 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Phoenix - 60 min - EKG - 15min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,052 Wg BS IBU - 37, EBC - 14 Drożdże tym razem mocno nadwyrężyły moje nerwy. Zadane w sobotę rano wystartowały dopiero we wtorek. Jednek te Activatory nie zawsze dobrze startują, zwłaszcza gdy mają kilka miesięcy. Następnym razem chyba pokuszę się o zrobienie, mimo wszystko, startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 "Chwile" mnie nie było na forum a tu takie zmiany Warka #34 Brown Porter przelana na cichą FG:1,010 Widzę, że zapomniałem zamieścić zapiski odnośnie jej warzenia. Wszystko przez ciągły brak czasu, dzień coraz dłuższy i mało czasu na wieczór zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Uzupełnienie zapisków 01.04.12 Warka #34 Brown Porter Surowce - słód pale ale Weyermann - 4,5 kg - słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg - słód Caraaroma - 0,4 kg - słód Carafa I - 0,2 kg - słód Carafa Special II - 0,2 kg - słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg - chmiel Marynka 8,4% granulat - 40g - chmiel EKG 4,5% granulat - 45g - drożdże - gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 31 l wody - 71oC - zasyp - 66°C - 90 min - 72°C - 10 min, dodanie słodów Carafa i czekoladowy pszeniczny - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Marynka - 60 min - EKG - 20min Do fermentacji poszło ok. 49l brzeczki. OG:1,048 Wg BS IBU - 27, EBC - 48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 13.04.12 Warka #35 India Pale Ale Surowce - słód pale ale Weyermann - 6 kg - słód Caraamber - 0,4kg - słód Caraaroma - 0,2 kg - chmiel Marynka 8,6% granulat - 50g - chmiel Challenger 6,7% granulat - 25g - chmiel Fuggles 4,3% granulat - 45g - drożdże - gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 22 l wody - 71oC - zasyp - 65°C - 90 min - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Marynka - 60 min - Challenger - 15min - Fuggles 20g - 5min Do fermentacji poszło ok. 27l brzeczki. OG:1,060 Wg BS IBU - 57, EBC - 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się