Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

04.02.12

Warka #27 Piwo w stylu Altbier

Surowce

- słód Monachijski I Weyermann - 3,8kg

- słód pilzneński Strzegom - 1,5 kg

- słód Caraaroma - 0,3 kg

 

- chmiel Spalt Select 6,1% granulat - 85g

- mech irlandzki - 5g

- drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

19l wody

- 37°C - zasyp

- 52°C - 15 min

- 63°C - 30min

- 72°C - 30min,

- 77°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 35 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- 55g - 60 min

- 30g - 5min

 

Do fermentacji poszło ok. 30l brzeczki. OG:1,050 zadane w temp. 20oC gęstwą Wyeast 2565 Koelsch

Wg BS IBU - 39, EBC - 25

 

Wcześniej Warka#25 Koelsch przelana na cichą. Nie wiem czy to specyfika tych drożdży ale piwo po 2 tygodniach mętne jak cholera. W smaku za to rewelacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że przemo z obawy przed teściową nie dotarł z butelkami :P dzisiaj Warka#20 Pils niemiecki została zabutelkowana do własnych 19 butelek 0,5l (z dodatkiem 60g cukru) oraz do jednej "butelki" 19l (też z dodatkiem 60g cukru).

Trzeba się w końcu zmobilizować i ruszyć gdzieś na "szrot" po nową partię pustych butelek.

edit: FG: 1,010

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.02.12

Warka #28 Piwo w stylu Bohemian Pilsner

 

Surowce

- słód bohemski Weyermann - 5,9 kg

- słód pilzneński Strzegom - 1,0 kg

- słód monachijski II Weyermann - 0,6 kg

- słód Carapils - 0,5 kg

 

- chmiel Marynka 8,4% granulat - 60g

- chmiel Saaz 3,1% granulat - 60g

- mech irlandzki - 5g

- drożdże gęstwa W34/70

 

Zacieranie

28l wody

- 40°C - zasyp

- 52°C - 15 min

- 63°C - 25min

- 72°C - 45min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 53 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

- chmiel Marynka 60g - 60 min

- chmiel Saaz 30g - 25min

- chmiel Saaz 30g - 5min

 

Do fermentacji poszło ok. 46-47l brzeczki. OG:1,046 zadane w temp. 12oC gęstwą W34/70

Wg BS IBU - 40, EBC - 8

 

Pierwsza tak duża warka. Trochę niestety kłopotów z obsłużeniem takiej warki na kuchence gazowej, stąd wydłużyło się wysładzanie ze względu na przygotowywanie wody. Na koniec nie chciało już mi się czekać na wystudzenie, wiec po osiągnięciu ok 35oC przelałem do fermentorów i za drzwi. Rano temp. na poziomie 8-9oC więc wiadra do domu i zadane drożdże. W tej chwili wylądowały już na docelowym miejscu w temp. ok 11oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.02.12

Warka #29 a'la Grodziskie

Surowce

- słód pszeniczny wędzony Weyermann - 5,0 kg

- słód pilzneński Weyermann - 1,5 kg

 

- chmiel Lubelski 3,9% granulat - 110g

 

- drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

13l wody

- 41°C - zasyp

- 38°C - 30 min

- dodatek 5l wody

- 52°C - 20 min

- dodatek 7l wody

- 70°C - 45min,

- dodatek 5l wody

- 76°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 55 l. Z racji dużego udziału pszenicy ześrutowałem słody dość grubo, ale i to nie zapobiegło "zabetonowaniu się" w pewnym momencie złoża. Pomimo trudności udało się jednak dokończyć jako tako filtrację, chociaż nie do końca chyba można nazwać to filtracją :) bo o klarowności w tym przypadku czasami trudno było mówić :)

 

Chmielenie

Gotowanie 80 min

- chmiel Lubelski 65g - 60 min

- chmiel Lubelski 45g - 30min

 

Warząc to piwo z takiej ilości słodu miałem świadomość, że gęstość wyjdzie mi za wysoka, ale nie chciałem zostawiać resztki słodu wędzonego, z którym nie będę później wiedział co zrobić. W każdym bądź razie po rozcieńczeniu mineralką do fermentacji trafiło ok. 53l brzeczki. OG:1,032

Wg BS IBU - 21, EBC - 4,6

 

Wędzoność słodu była bardzo widoczna w pierwszych momentach warzenia. Z każdym kolejnym dodatkiem wody aromat był coraz słabszy, a w trakcie gotowania brzeczki chyba ulotnił się całkowicie razem z oparami. Zobaczymy jak z nim będzie po fermentacji.

 

Ależ ten czas leci. Dopiero co uczyłem się warzyć a tu już trzydziesta warka przede mną. W każdym bądź razie w browarze w ostatnich dniach przybyła butla CO2 więc nie pozostaje nic innego jak załatwienie kolumny, no i lodówki. Lokalizacja baru uzgodniona z żoną :) więc już tylko z górki może być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Koelsch zabutelkowana z dodatkiem 70g cukru na 21 butelek + 60g cukru do kega.

Tym razem na drożdżach Wyeast 2565 Koelsch odfermentowało znacznie lepiej niż dotychczas na S-33 i zakończyło na FG:1,008

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 a'la Grodziskie przelane na cichą, odfermentowało do ok. 1,5-2oBlg. Mętne jeszcze jak diabli. Będzie trzeba spróbować chyba z żelatyną. Jak myślicie? 3 dni przed butelkowaniem wystarczy?

Wędzoność słodu zaczyna chyba całkiem zanikać, może jakiegoś bekonu dodać na cichą? :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 a'la Grodziskie przelane na cichą, odfermentowało do ok. 1,5-2oBlg. Mętne jeszcze jak diabli. Będzie trzeba spróbować chyba z żelatyną. Jak myślicie? 3 dni przed butelkowaniem wystarczy?

Wędzoność słodu zaczyna chyba całkiem zanikać, może jakiegoś bekonu dodać na cichą? :D .

Zadałbym przed samym rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #28 Pils bohemski przelana na cichą. Piwo jest już ładnie wyklarowane, że aż szkoda było nie wlać go od razu do butelek. Na cichą poszło z dodatkiem 40g chmielu Saaz w granulacie. Odfermentowało do ok. 2oBlg czyli trochę za nisko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale co? żelatynę czy bekon? :D

A tak na poważnie, sugerujesz aby w momencie rozlewania do butelek dodać żelatyny?

Nie wiem w jaki sposób dodajesz cukier do refermentacji, ja robię tak /jeśli w ogóle/ że zlewam z cichej do fermentatora dodaję rozpuszczony cukier i żelatynę, potem rozlewam w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25-26.02.12

Jako, że to taki mały jubileusz postanowiłem uwarzyć coś specjalnego i padło na:

 

Warka #30 Porter Bałtycki

 

Surowce

- słód monachijski I Weyermann - 3,5 kg

- słód pilzneński Strzegom - 2,5 kg

- słód monachijski II Weyermann - 2,0 kg

- słód Caramunich II - 0,5 kg

- słód Caraaroma - 0,3 kg

- słód Carafa Special II - 0,1 kg

- słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg

- cukier trzcinowy 0,5 kg

 

- chmiel Marynka 8,4% granulat - 40g

- chmiel Lubelski 3,9% granulat - 25g

 

- drożdże gęstwa W34/70

 

Zacieranie

28l wody

- 55°C - zasyp

- 52°C - 20 min

- 66°C - 90 min

- 72°C - dodanie ciemnych słodów 10min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

 

Chmielenie

Gotowanie 80 min

- chmiel Marynka 40g - 60 min

- chmiel Lubelski 25g - 20min

Takie były przynajmniej założenia co do chmielenia brzeczki. Niestety po zadaniu Marynki, po raz pierwszy zdarzyło mi się zdrzemnąć. Gdy się obudziłem to z garka odparowało z 10l wody a siłę miałem jedynie na zamknięcie kurka z gazem. Rano przystąpiłem do kontynuowania warzenia. Zmierzyłem gęstość i okazało się, że mam raczej Barleywine niż Portera. Obawiając się przechmielenia przez długie gotowanie się Marynki zabrałem się najpierw za rozcieńczenie brzeczki i tak się w tym zaplątałem, że pojechałem w drugą stronę i stąd pojawiła się konieczność dodania cukru aby podnieść gęstość. W końcu z planowanego chmielenia tylko Lubelski zadany był zgodnie z czasem.

 

Ostatecznie do fermentacji poszło ok 28-29l brzeczki o gęstości OG:1,088

Wg BS IBU - 35, EBC - 53

 

I tym oto sposobem przebrnąłem od września przez 30 warek, które łącznie dały mi ok. 780l piwa,

więc cytując klasyka:

 

Ja wam mówię: jest dobrze,

Jest dobrze, jest dobrze,

Ale nie najgorzej jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27 Altbier została zabutelkowana z dodatkiem 200g cukru na 28l. Gęstość końcowa: 1,010

 

Zanabywszy ostatnio, drogą kupna, 140szt butelek, z nudów w trakcie mycia zacząłem sprawdzać co też ludziska w Gostyniu piją. Okazało się, że:

pierwsze miejsce zajęła Kampania Piwowarska - 88szt

drugie miejsce Grupa Żywiec - 32 szt

trzecie miejsce Browar Kasztelan 12szt

reszta to pojedyńcze szt różnych piw

 

Jeśli chodzi o poszczególne marki to:

I miejsce Żubr - 32 szt

II miejsce ex aequo Tyskie i Tatra - po 24szt

III miejsce Dębowe 14 szt

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.03.12

Warka #31 Piwo w stylu Witbier

 

Surowce

- słód pilzneński Strzegom - 2,6 kg

- pszenica - 2,8 kg

 

- chmiel Spalt Select 6,1% granulat - 25g

 

dodatki:

- kolendra - 15g

- skórka curacao - 20g

- skórka z 2 słodkich pomarańczy

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

9l wody -skleikowanie pszenicy, 30 min w 65oC z 0,5kg słodu pilzneńskiego, następnie 10min gotowania

dolane kolejne 9 l wody i dodanie reszty słodu pilzneńskiego

 

- 52°C - 25 min

- 65°C - 100 min

- 72°C - 30 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- chmiel - 60 min

- 1/2 dodatków - 20 min

- 1/2 dodatków 10 min

 

Do fermentacji poszło ok. 29l brzeczki. OG:1,048 zadane gęstwą Koelsch

Wg BS IBU - 16, EBC - 6

 

Tym razem filtracja odbyła się sprawnie w porównaniu do ostatniego wit'a na płatkach pszennych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 29 a'la Grodziskie 1/2 warki zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 200g cukru i 3 g żelatyny na 26l. FG: 1,008 Na drugi fermentor zabrakło czasu dodano tylko żelatynę do fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.03.12

Warka #32 Pils

 

Surowce

- słód pilzneński Strzegom - 4,8 kg

- słód Carapils - 0,4 kg

 

- chmiel Marynka 8,4% granulat - 35g

- chmiel Tettnanger 4,1% granulat - 50g

 

- drożdże - W34/70

 

Zacieranie

 

19 l wody

- 40oC - zasyp

- 52°C - 25 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 25 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

- Marynka - 60 min

- Tettnanger 25g - 40min

- Tettnanger 25g - 3min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,048

Wg BS IBU - 38, EBC - 6

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.03.12

Warka #29 a'la Grodziskie druga częśc zabutelkowana. Niestety nie miałem możliwości pić oryginalnego piwa grodziskiego ale wdaje mi się, że taki poziom wędzoności będzie dla mnie wystarczający. Zobaczymy jak to się z czasem też ułoży.

Warka #30 Porter bałtycki przelana na cichą, Gęstość zeszła do 1,024 ale FFT pokazał, że może odfermentować do 1,016 zobaczymy jak to pójdzie dalej.

Warka #31 Witbier przelana na cichą przy gęstości 1,012

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wreszcie chwila wolnego czasu aby uzupełnić zapiski

21.03.12 Warka #28 - Pils czeski zabutelkowany z dodatkiem 140g cukru na 28l oraz 40g cukru do kega. FG: 1,010

28.03.12 Warka #31 - Witbier zabutelkowany z dodatkiem 200g cukru na 28,5l. FG: 1,008

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.03.12

Warka #33 English Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 5 kg

- słód Caraamber - 0,4kg

- słód Carahell - 0,3 kg

 

- chmiel Phoenix 10,3% granulat - 30g

- chmiel EKG 4,5% granulat - 30g

 

- drożdże - Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

 

19 l wody

- 71oC - zasyp

- 66°C - 90 min

- 72°C - 10 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Phoenix - 60 min

- EKG - 15min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,052

Wg BS IBU - 37, EBC - 14

 

Drożdże tym razem mocno nadwyrężyły moje nerwy. Zadane w sobotę rano wystartowały dopiero we wtorek. Jednek te Activatory nie zawsze dobrze startują, zwłaszcza gdy mają kilka miesięcy. Następnym razem chyba pokuszę się o zrobienie, mimo wszystko, startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

"Chwile" mnie nie było na forum a tu takie zmiany

Warka #34 Brown Porter przelana na cichą FG:1,010

Widzę, że zapomniałem zamieścić zapiski odnośnie jej warzenia. Wszystko przez ciągły brak czasu, dzień coraz dłuższy i mało czasu na wieczór zostaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienie zapisków

01.04.12

Warka #34 Brown Porter

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 4,5 kg

- słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg

- słód Caraaroma - 0,4 kg

- słód Carafa I - 0,2 kg

- słód Carafa Special II - 0,2 kg

- słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg

 

 

- chmiel Marynka 8,4% granulat - 40g

- chmiel EKG 4,5% granulat - 45g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

 

31 l wody

- 71oC - zasyp

- 66°C - 90 min

- 72°C - 10 min, dodanie słodów Carafa i czekoladowy pszeniczny

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Marynka - 60 min

- EKG - 20min

 

Do fermentacji poszło ok. 49l brzeczki. OG:1,048

Wg BS IBU - 27, EBC - 48

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.04.12

Warka #35 India Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 6 kg

- słód Caraamber - 0,4kg

- słód Caraaroma - 0,2 kg

 

- chmiel Marynka 8,6% granulat - 50g

- chmiel Challenger 6,7% granulat - 25g

- chmiel Fuggles 4,3% granulat - 45g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

 

22 l wody

- 71oC - zasyp

- 65°C - 90 min

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Marynka - 60 min

- Challenger - 15min

- Fuggles 20g - 5min

 

Do fermentacji poszło ok. 27l brzeczki. OG:1,060

Wg BS IBU - 57, EBC - 24

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.