Ksero02 Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Witam , tydzień temu uwarzyłem Kölsch 11° BLG oraz premium bitter 12° BLG, temperatura fermentacji to okolo 20°, nigdzie nie mogę znaleźć jaki powinien być czas fermentacji i leżakowania w butelkach. bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Fermentacja jak w każdym piwie do póki nie zejdzie °Blg . Potem na cichą przynajmniej tydzień. Do picia nadadzą się około tydzień-dwa po butelkowaniu jak tylko się nagazują, a dobre będzie po około miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Czas fermentacji hm.. tak długo aż dofermentuje. Najczęściej burzliwa ok tygodnia powinna załatwić sprawę, ale trzeba sprawdzać, a nie robić piwo zgodnie z kalendarzem. Po zakończonej burzliwej albo potrzymaj z tydzień do wyklarowania albo zlej na cichą na tydzień - dwa. Co do leżakowania to ja osobiście nie pijam raczej piwa wcześniej niż po miesiącu (pszenicę dużo szybciej 4-5 dni i jest ok) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Fermentacja powinna trwać aż się skończy. W praktyce przy piwach 12°Blg ok. 1 tydz. burzliwej i 2tyg. cichej (przynajmniej u mnie tak to wygląda). A leżakowanie - próbuj swojego piwa co jakiś czas (powiedzmy co 1-2 tyg). Jeśli za każdym razem będzie lepsze to czekaj, jeśli zacznie się robić coraz gorsze to znaczy, że za długo leżakuje . Ja przy lekkich piwach czekam w zasadzie do nagazowania (jedynie dolna fermentacja ma u mnie grubo ponad miesiąc leżakowania). Edytowane 12 Września 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Fermentacja powinna trwać aż się skończy. W praktyce przy piwach 12°Blg ok. 1 tydz. burzliwej i 2tyg. cichej (przynajmniej u mnie tak to wygląda). U mnie jest podobnie - burzliwa ok. tygodnia - zależy od mierzonej gęstości, cicha 2 tygodnie. Ogólnie staram się trzymać zasady, że fermentacja cicha powinna być dwa razy dłuższa niż burzliwa. Przy piwach pszenicznych można sobie darować cichą, bo pszenica ma być mętna (chyba że KrystalWeizen ) Po butelkowaniu trudno wytrzymać dłużej niż tydzień bez próbowania , ale żeby piwo było dobre to około miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksero02 Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Dzięki panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się