Skocz do zawartości

Płatki błyskawiczne - pełnoziarniste vs. zwykłe


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrzałem właśnie na opakowanie płatków jęczmiennych błyskawicznych pełnoziarnistych (ze Szczytna), które kupiłem do dzisiejszego portera, i jedna rzecz mnie zastanawia.

 

Mają one bardzo wysoką zawartość węglowodanów, ponad 90%. Zwykłe (nie pełnoziarniste) mają w okolicach 67-70%. Wydaje mi się, że to z powodu tej "pełnoziarnistości" mają w sobie celulozę z osłony bielma ziarna, a "zwykłe" płatki są robione po wydobyciu bielma z tej osłony i dlatego nie mają tej celulozy (błonnika). Zastanawia mnie, czy ta celuloza tak mocno rozdrobniona nie przejdzie mi do brzeczki i nie spowoduje zmętnienia piwa. Obawiam się, że zmętnienie które obserwuję prawie 2 tygodnie po zabutelkowania jednego mojego piwa z 1.2kg płatków żytnich (też właśnie "pełnoziarnistych") może pochodzić właśnie z "pełnoziarnistości" płatków.

 

Jakieś opinie? A może naukowe wytłumaczenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to za bardzo wpływu przy takich ilościach, stosuje te płatki regularnie do witbirów /największy procent zasypu/ i inne belgijskie po stouty.

Piwa wychodzą klarowne.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.