zgoda Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Spojrzałem właśnie na opakowanie płatków jęczmiennych błyskawicznych pełnoziarnistych (ze Szczytna), które kupiłem do dzisiejszego portera, i jedna rzecz mnie zastanawia. Mają one bardzo wysoką zawartość węglowodanów, ponad 90%. Zwykłe (nie pełnoziarniste) mają w okolicach 67-70%. Wydaje mi się, że to z powodu tej "pełnoziarnistości" mają w sobie celulozę z osłony bielma ziarna, a "zwykłe" płatki są robione po wydobyciu bielma z tej osłony i dlatego nie mają tej celulozy (błonnika). Zastanawia mnie, czy ta celuloza tak mocno rozdrobniona nie przejdzie mi do brzeczki i nie spowoduje zmętnienia piwa. Obawiam się, że zmętnienie które obserwuję prawie 2 tygodnie po zabutelkowania jednego mojego piwa z 1.2kg płatków żytnich (też właśnie "pełnoziarnistych") może pochodzić właśnie z "pełnoziarnistości" płatków. Jakieś opinie? A może naukowe wytłumaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Nie ma to za bardzo wpływu przy takich ilościach, stosuje te płatki regularnie do witbirów /największy procent zasypu/ i inne belgijskie po stouty. Piwa wychodzą klarowne. Edytowane 13 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Skoro już jesteśmy przy temacie płatków pełnoziarnistych, to czy dodajecie ich więcej niż zwykłych? Skoro zawierają ok. 20% celulozy, której ruszyć nie możemy, to czy nie powinno się ich stosować więcej o ok. 25%? Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Zwykłe mają ok. 70% węglowodanów, pełnoziarniste 90%. Podejrzewam, że te 20% różnicy to jest błonnik (celuloza), więc nie trzeba niczego więcej dodawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się