Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

0,75 korkowane nową korkownicą dwuramienna, a co... Trzeba było wypróbować.... W sobotę kontrolnie otworzę jedną butelkę ale jak dla mnie to ona bez gazu będzie.... THG jakieś zmutowane były...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 - wersja z enovini zeszła do 7,5blg, przydałoby się jeszcze z minus 3blg i bedzie super

wersja treściwa - testy wypadły pomyślnie, nagazowanie słabiutkie, piana gęsta, drobna długo sie utrzymująca - jest moc... korkowanie piwa dodatkowo dodaje świetny aromat, oby jak najdłużej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

20.02.2016 - #86 brytol

 

zasyp

* słód pale ale bestmalz - 3 kg

* płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg

* słód brown 175-200 fm - 0,2 kg
* słód czekoladowy 400 strzegom - 0,07 kg

* słód black 1350-1400 fm - 0,05 kg

* słód crystal - 0,049 kg

zacieranie
* 20' - 70°C
* 40' - 68°C
* 1' - 78°C

gotowanie 60'/chmielenie
* 60' - 25g ekg 5.0%ak

* 15' - 25g ekg 5.0%ak
* 15' - 5g mech irlandzki

drożdże:
* mangrove jack's m07 british ale

edyt:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

14.03.2016 - #87 stary brytol

 

zasyp

* pale ale bestmalz    4,5kg
* monachijski strzegom    0,85kg
* biscuit castle    0,22kg
* karmelowy 150 strzegom    0,22kg
* brown fawcett    0,2kg
* special B castle    0,1kg

zacieranie
* 45' - 62°C albo 68°C
* 45' - 68°C albo 72°C
* 1' - 76°C albo 78°C

gotowanie 75'/chmielenie

* chlorek wapnia 5ml

* dap 8g
* 75' - challanger 6,5ak  - 30g
* 30' - minstrel 5ak    25g
* 10' - minstrel 5ak    25g

* 10' - lukrecja 8g

* 20' - melasa 166g

* 15' - cukier 0,5kg

drożdże:
* mangrove jack's m07 british ale

 

edyta:

18,7blg i 20,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.03.2016 - #88 brytol II

 

zasyp

* pale ale bestmalz  3,5kg
* karmelowy 150 strzegom  0,3kg

* karmelowy 600 strzegom  0,2kg
* czekoladowy strzegom  0,08kg

* biscuit castle  0,07kg

zacieranie
* 60' - 68°C
* 1' - 78°C

gotowanie 75'/chmielenie

* chlorek wapnia 5ml

* 60' - minstrel 4,2ak  25g
* 15' - minstrel 4,2ak  25g


drożdże:
* fm10

 

edyta:

20,5l i 11,8blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.03.2016 - #89 stałtoporter 1937

 

zasyp

* pale ale bestmalz 2,922kg
* brown fawcett  0,653kg

* black fawcett  0,193kg
* prażony jęczmień strzegom  0,100kg

* pilzneński castle  0,100kg

* płatki owsiane 0,067kg

zacieranie
* 110' - 65°C
* 1' - 78°C

gotowanie 90'/chmielenie

* chlorek wapnia 5ml

* 90' - bramling cross 5ak  36g
* 15' - bramling cross 5ak  14g


drożdże:
* fm10

 

edyta:

22l i 11,5blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

27.05.2016 - #90 lavrozeb

zasyp
* pilzneński castle 2,8kg
* pale ale bestmalz 0,7kg
​* wiedeński strzegom 0,4kg
* caramunich weyermann 0,3kg

* biscuits castle 0,2kg
* cukier biały 0,7kg


zacieranie
* 45' - 66°C
* 15' - 72°C

​* 4' - 78°C

gotowanie 90'/chmielenie

* chlorek wapnia 5ml
* 90' - hellertau hersbrucker 4,2ak 50g
* 15' - goldings 6,2ak 50g

* 15' - mech irlandzki - łyżeczka
* 5' - skórki z mandarynek macerowane w nalewce czereśniowej

goldings 6,2ak 50g na cichą

drożdże:
* wyeast belgian ardennes 3522


edyta:
20l i 15blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

05.06.2016 - trójnik drugi

* akacjowy - 3l
* gryczany - 0,5l
* woda - 7,5l
* kwasek - łyżeczka
* dap - łyżeczka

drożdże
* bayanus bc s-103

ok 11l i 32blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

8.07.2016 - #91 ratujmycosieda


zasyp
* pale ale bestmalz 2,5kg

* pszeniczny strzegom 1kg
​* monachijski strzegom 0,4kg

zacieranie
* 45' - 66°C
* 15' - 72°C

​* 4' - 78°C

gotowanie 60'/chmielenie

* 60' - hellertau hersbrucker 4,2ak 30g
* 15' - mosaic ??ak 20g

* 15' - mech irlandzki - łyżeczka
* 5' - mosaic ??ak 20g

drożdże:
*
kveik

edyta:
20l i 12blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ok, popatrzyłem na datę warzenia, a nie butelkowania. Słyszałem, że fermentują bardzo szybko, więc nawet nie wpadłem, że ponad miesiąc piwo czekało :)

To były FM? Bo w sklepie pisza, że płytko fermentują, a u Ciebie jakoś tak, poszarżowały :D Co do temp. to ja spróbuję załapać się na nadchodzący upał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.